donderdag 18 juli 2019

Met een groet uit Östersund....


Östersund is eigenlijk nog niet zo'n heel oude stad. Koning Gustav III heeft de stad gesticht in 1786, in de jaren daarvoor was Östersund slechts het land rond een grote boerderij. Om wat volk naar de stad te lokken begon de stad met het bedrijven van handel, werd er industrie gevestigd kwamen er handwerkslieden te wonen en werken en kreeg de stad 20 jaar belasting vrijstelling als lokkertje voor dit alles.
Ook nu nog is Östersund een handelscentrum in het noorden. De hoofdstraat is lang en huisvest de grote winkelketens, het stadscentrum is levendig. 
Deze stad van het noorden is tevens een universiteitsstad. De 'Mittuniversitetet' dat is de naam van de universiteit gaat samen met de universiteit te Sundsvall/Härnösand. Sinds 2005 onder een universiteits bewind,  daarvoor als Högskolan Östersund. Deze hogeschool kent zijn bestaan sinds 1971, toen de regering Palme hier een Sociaalhogeschool opende met als oogmerk het decentraliseren van het hoger onderwijs en het meer toegankelijk maken voor studenten uit het noorden van Zweden. Deze hogeschool ging in 1995 al samen met de hogeschool in Sundsvall-Härnösand, een voorbereidende stap om te kunnen komen tot een universiteitsstatus (2005).
Afbeeldingsresultaat voor universitet östersund
Universiteitscomplex Östersund

Wij kwamen zo rond het middaguur aan in Östersund en hebben onze auto aan de rand van het stadscentrum geparkeerd en we zijn te voet het centrum ingelopen. Als eerste belandden we midden in de stad op een Italiaanse markt. Alles wat we verwacht hadden maar dit niet. Het was ook nog eens druk te noemen op de markt. Velen deden zich als lunch te goed aan de lekkernijen die hier op de markt lagen uitgestald.
Misschien wel de drukst bezochte kraam....
Chang zag het hier wel zitten :-)
 Wij (Gerrit en ik) zijn natuurlijk helemaal ontsuikerd en Henk en Chang kunnen zich altijd goed beheersen als het om lekkers gaat dus wij zijn er zonder te watertanden langs gelopen, het zag er allemaal prachtig uit.
Vervolgens belandden we in de drukke winkelstraat waar we enkele winkels hebben bezocht en een paar kleinigheidjes hebben aangeschaft.
 Nabij de haven ligt dit prachtige gebouwtje. Ik kan er echter niet zoveel over vinden op internet. Nu is er een glasblazerij in gevestigd gedreven door twee vrouwelijke glasblazers. Deze glasblazerij heeft als eerste in het land het keurmerk 'economusée' gekregen. Dit houdt in dat je de blazers direct aan het werk kunt zien, hen kunt vragen en van hen kunt kopen.  Je bent de toeschouwer van het gekochte.
het glas in de oven...



Gamla Kyrkan
Afbeeldingsresultaat voor gamla kyrkan östersund interiören

Gamla kyrkan ligt midden in het stadscentrum. Het is een kerk opgetrokken van hout met een stuclaag aan de buitenzijde. We hebben de kerk niet van binnen kunnen bekijken omdat hij gesloten was. Deze foto van het interieur vond ik op internet. Aanvankelijk was Östersund  in 1786 met 500 inwoners te klein voor een eigen kerk. De diensten werden tot 1840 gehouden in een kerklokaal. Daarna is in 1840 deze kerk gebouwd, nog niet zo heel oud dus en naar mijn mening aan de buitenkant niet de meest bijzondere kerk.

Vlak bij de kerk vind je het raadhuis. 
Het monster van het Storsjön op de voorgrond....

Misschien wel het meest indrukwekkende gebouw in de hele stad. Het gebouw stamt uit 1909-1912 en heeft een 51 meter hoge toren waarin ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de stad klokken zijn gekomen die enkele keren per dag zijn te horen.  Dit is vandaag mijn oor ontgaan. Maar het stadhuis is echt prachtig om te zien. Ervoor ligt een replica van het monster van het Storsjön. Niet echt angstaanjagend, het beestje ziet er schattig uit. Eigenlijk had men gehoopt, in navolging van het monster van Loch Ness, dit idee wat meer uit te spelen. Echter....de Zweden willen er niet aan. 


Fil:Gamla Biblioteket Östersund 06.jpg
Gamla biblioteket 1912

 In deze bibliotheek liggen de oudste boeken met daarin de beschrijving van de geschiedenis van Jämtland opgeslagen.
Na al deze culturele input zijn we gaan wandelen langs het water. Mooie uitkijkjes over de stad.


Östersund
 Ik denk dan altijd....hoe zou het er hier hartje winter uitzien. Wel het antwoord op die vraag vond ik gemakkelijk op internet, foto dus even geleend..

stukje van de haven...
haven
 Ja en kom je per camper.....dan moet je hier een plekje zoeken.
 Een laatste beeld waarop te zien is dat Östersund ook 's winters iets te bieden heeft. Het is de toegangspoort naar het meest populaire ski gebied in Zweden...Åre!


Hier de skipiste in zomeroutfit gelegen op het grootste eiland in het Storsjön genaamd Frösön.
en...maar weer weer geleend van internet ook even een winterbeeld...

File:Frösön.JPG




 Met een groet uit Östersund!!

Wordt vervolgd....






Geen opmerkingen:

Een reactie posten