vrijdag 5 juli 2019

Utnäset Natuur Reservaat.


De eigenlijke rondwandeling van ongeveer 5 km

De meest bekende attractie in onze omgeving is eigenlijk wel Tiveden National Park. Echt bijzonder prachtig om daar lange wandelingen te maken. Het kan echter voorkomen dat het er in het hoogseizoen zo druk is dat je amper plek kunt vinden om je auto te parkeren. Dan heb ik het over de hoofdingang, de andere ingangen zoals bij Vitsand en Ösjönäs daar kun je wellicht wel een plekje vinden alhoewel Vitsand ook erg in trek is.
Wanneer je het op prijs stelt om in een rustiger omgeving te wandelen of te recreëren dan is onze wandeling van vandaag wellicht een goed idee. Wij zijn in elk geval errrg enthousiast over deze omgeving. Ik heb er daarom even een kaartje bijgeplakt in deze post om aan te geven waar dit wandelgebied te vinden is. Ik moet zeggen dat ik van mening ben dat dit gebied beslist niet onder doet voor Tiveden National Park, het is alleen veel kleiner.
Het gebied heet Utnäset Natuur Reservaat. Het ligt op de grens van Västra Götaland en Örebrolän bij een heel klein dorpje Igelbäcken genaamd. Het is eventjes een beetje zoeken om dit gebied te vinden. Wanneer je rijdt op weg 49 van Karlsborg naar Askersund heb je op een gegeven moment een groot parkeerterrein met uitzicht over het Vättern. Dat laat je liggen en je rijdt nog eventjes verder tot je het bord ziet Utnäset Naturreservat en daar vind je een klein parkeer terrein aan de linkerkant van de weg. Voor het starten van je wandeling moet je vervolgens weg 49 even oversteken en de oranje route gaan volgen. Deze staat heel goed aangegeven.
Je kunt hier een prachtige wandeling maken langs de rand van het Vättern meer met schitterende uitzichten over de scherenkust die het Vättern hier rijk is. Je kijkt je echt de ogen uit. Het water van het Vättern is hier kraakhelder en je kunt meters de diepte inkijken en het gebied is absoluut niet druk. Wij zijn op onze wandeling niemand tegengekomen en dit terwijl het nu toch midden hoogseizoen is. De route is ongeveer 5 km lang en het is een beetje klimmen en klauteren. Wij hadden de honden mee, bij de start moet je even over houten vlonders lopen, voor ons prima maar voor de honden gaf dat even wat problemen met hun poten. Na even wennen wisten ze zich er goed mee te redden, goed kijken en de poten breed neerzetten en toen ging het goed. Dat is overigens maar een klein stukje de rest is een goed begaanbare trail.
Ik kan er verder van alles over schrijven maar de foto's vertellen het verhaal beter dan ik het kan.






kristalhelder water waarin je meters diep kunt kijken...






Halverwege zijn we even gaan zitten op de rotsen aan de waterkant om zo te kunnen genieten van het uitzicht en om even iets te drinken en te eten. Zo konden ook de honden even rusten, die raken tenslotte al een beetje op leeftijd.






Halverwege, nog 2.5 km Arvid....







We zagen hier in het bos al de eerste paddenstoelen. Hieronder zie je een slak die zich te goed doet aan een stukje eekhoorntjesbrood.

Toen we de wandeling hadden gelopen zijn we nog even doorgelopen in het dorpje Igelbäcken. Daar staat nog een oude ijzersmelterij. Daar gaan we een andere keer nog eens naar terug om het beter te bekijken.






Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten