maandag 17 juni 2019

Zomaar weer een project.......

We zijn nog maar koud thuis en we zitten ongepland direct alweer in een project! 
Vandaag was het heel mooi weer, in tegenstelling tot gisteren toen het de hele dag donker was, hard waaide en af en toe regende, daarom vandaag grasmaaien en de rest van de tuin weer op orde brengen. Het grasmaaien doen we vaak samen, gerrit de grote stukken op de zitmaaier en ik de vervelende hoekjes met de motormaaier. Lekker wat lichaamsbeweging!
Toen ik mijn deel van het maaien klaar had ben ik de oprit gaan schoffelen. Dat had ik net voordat we weggingen ook gedaan maar er groeide alweer veel gras en onkruid tussen het grind. En dat laatste daarmee zijn we nu ineens in een project geschoten.
Het was op 9 juni 2014 toen wij voor onze oprit nieuw grind, grus heet dat hier, hadden besteld. We hadden gekozen voor mooi rood grus met een kleine korrel. We hadden berekend (nou ja Gerrit dan want die is van het rekenen) dat als we overal 3 cm grus wilden hebben, we een bestelling van 12 m3 grus voor de hele oprit nodig hadden. Oh wat stond dat mooi, en ik kon er met een hark ook mooie sporen in trekken, helemaal echt. Ik was echt trots op ons mooie grus!! Maar....

Toen wij in juni 2017 voor een vakantie in ons huis aankwamen en de druk op de waterleiding zetten zagen we dat de waterleidingbuis lekte. We hebben toen direct de loodgieter gebeld en die kwam meteen kijken want een breuk in de hoofdleiding heeft dramatische gevolgen met de druk die we hier op het waterleidingnet hebben. De loodgieter zei dat we een nieuwe hoofdleiding nodig hadden. Dat was een hele onderneming want die moest getrokken worden van het water aansluitpunt voor bij de weg naar binnen in ons huis. Dit betekende dat er in onze voortuin een grote sleuf gegraven moest worden. Die sleuf moest door de oprit worden uitgegraven, jawel.....die oprit met mijn mooie grus.
De klus was in een dag geklaard maar na die dag was mijn mooie oprit verdwenen samen met het meeste van mijn mooie rode grus!
De oprit zelf zat vol met hobbels en bobbels en aan de oppervlakte lagen nu her en der dikke stenen die uit de diepte omhoog waren gegraven. 
Nu er niet meer een mooi laagje van 3 cm grus op de oprit ligt groeit er ook veel meer onkruid. Met het weer zoals we dat tot nu toe hebben met af en toe een buitje en af en toe een zonnetje schoffel ik met wezenloos en mijn schouder protesteert er al van. 
Eerder hadden we al eens bedacht dat we de toplaag van de oprit af wilden gaan scheppen en dit te zeven en zo het fijne grus te kunnen scheiden van de grotere steen en het grovere oude grus. We hadden zelfs al gaas gekocht om hiervan een zeef te maken. Maar ja,.....de uitvoer...daar moet je wel even toe komen want het is een flinke klus.
Vandaag was de beslissing zomaar genomen. Gerrit heeft van het gaas en van een paar balken een zeef gemaakt die precies op onze grote kruiwagen kan liggen. Daarin scheppen we de toplaag en zo zeven we ons fijne grus weer een beetje tevoorschijn. Natuurlijk hebben we nu veel minder dan dat we hadden maar toch..... Wanneer we het grus van de modder af hebben geschept kunnen we de grond was losmaken, de dikke keien uitgraven, de dikke stenen eruit zoeken en de oprit uitvlakken. Zo krijgen we weer een netjes plat vlak zonder hobbels en bobbels. Daarna trappen we de losse aarde weer aan en strooien we het gezeefde grus weer op de oprit. 
het donker deel hebben we schoongegraven en uitgevlakt. 

het gezeefde grus weer opgebracht en uitgeharkt.
Onregelmatig en dik en fijn grus door elkaar.....

Dit is het meest lastige deel van de oprit

We moeten tot aan de boom dus we hebben nog even te gaan.

We verspreiden het gezeefde grus nu eerst over de uitgevlakte oprit en bestellen nog eens een vrachtauto vol om de laag weer dik genoeg te krijgen. Nu maar hopen dat we in onze vakantie voldoende energie hebben opgespaard om deze zware klus te klaren.

Wordt vervolgd.....







Geen opmerkingen:

Een reactie posten