vrijdag 7 juni 2019

Als je van rust en eenvoud houdt....


 Gisteren was het een zeer warme doch benauwde dag. We hadden 30 graden C. op de teller staan en het zweet liep me bij alles neer. 's Avonds hoorden we ook wat donderslagen maar echte regen hebben wij niet gehad. Het was volgens ons niet echt een dag om fysiek actief te zijn daarom hebben we ons rondje op het schiereiland boven Lidköping, waar we de dag ervoor in waren blijven hangen, weer opgepakt.
Ik schreef al in mijn vorige blog dat deze omgeving zeer lommerrijk is, echt prachtig met groene akkers tussen de boompartijen. Een vruchtbare streek zo rond het Vänern.


Bij Skalunda zagen we een prachtig eenvoudig romaans kerkje. We zijn even uitgestapt om er omheen te lopen. De kerkhoven rondom de kerken zijn hier altijd heel mooi verzorgd evenals de kerken zelf. Dit kerkje komt uit 1100. 

Bovenstaande foto heb ik genomen omdat ik de vergrendeling van dit hek zo leuk vond. Je moet de stang met het knopje even naar rechts drukken waardoor de stang uit de vergrendeling gaat en je door het hek kunt. 


Vanuit Skalunda zijn we langs de westkust over het schiereiland gereden uiteindelijk naar de brug die ons naar het eiland kallandsö brengt waar ook Läckö Slott op ligt. Dit eiland is een van de grootste in het Vänern en er wonen 1100 mensen.


 Nadat we ons rondje hadden gereden zijn we nog even in Lidköping aangestoken. Daar was echter weinig te doen omdat het op 6 juni Nationaldag is. In Zweden geeft dit een vrije dag en een lang weekend voor velen wanneer ze de 'klämdag' (dat is een dag tussen twee vrije dagen in) ook vrij nemen. Wat er precies gevierd wordt op National dag is niet iedereen duidelijk. Er zijn wel historische gebeurtenissen aan gekoppeld en vaak staat men ook even stil bij nieuwe medelanders. Voor de meesten is het een kwestie van de vlag uit en lekker genieten van de vrije dag met een bbq.
Het voormalige raadhuis waarin nu een restaurant is gehuisvest. Maar dat het N-dag is dat is te zien!
 Vandaag (vrijdag) zijn we naar een andere camping gegaan. De camping in Hällekis was vanwege de vrije dagen erg druk geworden en we wilden ook wel weer een ander uitzicht. Omdat we denken dat de westkust momenteel ook erg bezet is en ook omdat de weersverwachting daar iets te wensen overlaat voor de komende dagen, zijn we naar de andere kant van het Vänern gereden 20 km boven Vänersborg. De eerste camping die we voorbij reden daarvan kregen we bijna een hartverzakking zo groot en commercieel en druk. Die werd dan ook aangegeven als een resort en dat hoeft voor ons niet. Wij hadden eigenlijk een mooi klein rustig campinkje in gedachten...en laten we dat nu hebben gevonden. Een camping die een vereniging is met de bewoners als lid met een stuk of 10 plaatsen voor gasten. Die gasten mogen dan qua uitzicht eerste rang verblijven. Op de foto hieronder zie je ons staan, oh wat heerlijk rustig en ongecompliceerd. Geen wiel op een stip, geen genummerde plaatsen, gewoon een plekje zoeken en genieten. Zo hebben we het graag.


Dit is ons uitzicht

en dit ook...

We kregen na het inchecken een brochure mee met op de achterkant een kruiswoordpuzzel voor als je je verveelt of voor bij slecht weer en je boek uit is....

 Maar wat leuk is, is dat er op de achterkant een foto staat van een slot waarvan ik me al een tijdlang afvraag waar dat ook al weer stond. We hebben bij dit slot in de prachtig aangelegde Engelse tuin gewandeld nog toen ik van Suzanne in verwachting was. Nu komen we het hier weer tegen. Dat is leuk!
We blijven op deze camping het weekend over en wagen ons daarna waarschijnlijk aan de westkust. Ondertussen verspreidt ons hele gezin zich weer. F en L zitten op Cuba en S en F en G gaan naar Kreta. Zo gaat dat in deze tijd.

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten