dinsdag 4 juni 2019

Op reis naar Kinnekulle.....

Vakantie! 


Heerlijk we zijn op reis met de caravan. Vanmorgen zijn we in alle rust vertrokken. Ons reisdoel lag namelijk niet zo heel ver weg, ongeveer een dik uur rijden. Kinnekulle daar zijn we op dit moment. Dat is een natuurreservaat gelegen aan het Vänern. We zijn nu op een camping bij Hällekis. Daar zijn we ooit al eens eerder geweest, toen was het geen succes vanwege de drukte en de strenge regels op de camping over hoe je moest staan met de caravan. We dachten het nu nog eens te proberen zo in het voorseizoen en nu is het hier heerlijk rustig. We hebben een prachtig plekje gevonden zo'n beetje aan het water. Het Vänern is echt een imposant meer. Het is met 5655 km2 het op twee na grootste meer van Europa. 
We hebben deze locatie gekozen omdat we hadden gehoord dat de omgeving hier erg mooi is en dat wilden we zelf gaan verkennen. Vandaag hebben we een eerste tochtje gemaakt, gecombineerd met een wandeling naar het uitzichtpunt op de berg Kinnekulle. Vanaf dit uitzichtpunt zie je een deel van het Vänern.

De uitkijktoren midden op de top van de berg

Het uitzicht

Wanneer je vanaf de uitkijktoren even doorloopt kom je nog twee memorabele zaken tegen. Het eerste is een monument uit de periode van de tweede wereldoorlog.
Het is een vliegmonument ter nagedachtenis aan een vliegtuigcrash in 1944. Toen stortte er een Engels vliegtuig neer op de top van de berg Kinnekulle. Het vliegtuig was opgestegen van vliegveld Bromma (waar wij regelmatig komen om iemand op te halen of weg te brengen) en had 15 personen aan boord, 12 Noren en 3 bemanningsleden. Het vliegtuig was in noodweer beland en probeerde een noodlanding te maken maar kwam wegens slecht zicht terecht boven op de top van Kinnekulle. Elf van de vijftien mensen kwamen om het leven. Het monument is in 1945 opgericht door Zweden, Noorwegen en Denemarken. De vijftien stenen in de pilaren staan voor de 15 inzittende van het vliegtuig. De elf stenen van de fundering staan voor de elf omgekomenen.

Wanneer je vanaf het monument even doorloopt kom je bij de Kungsstenerna, de koningsstenen, dit zijn grote rotsblokken met daarop een gedenksteen.

De steen beschrijft het bezoek van koningin Hedvig Elisabeth Charlotta aan die plek toen ze 56 jaar oud was. De datum van het bezoek vind ik niet op de steen. Dit is een afbeelding van die koningin maar hier is ze denk ik nog geen 56 jaar oud:

Afbeeldingsresultaat voor hedvig Elisabeth Charlotta kungsstenerna
Van bijna elke koning staat er een handtekening gegraveerd in een van de stenen aldaar. De laatste is van de Zweedse kroonprinses Victoria en haar man Daniel. Zij brachten er op 22 oktober 2010 een bezoek.

Voordat we op de camping kwamen hadden we even een pitstop bij een bezienswaardigheid. Een slotsruine waar de nonnen van het klooster Guldhem (waar we dit voorjaar een bezoek aan brachten) hun verblijf hadden. Het slot is gebouwd in 1209 en op de landtong waar het slot gesitueerd is tot in de vorige eeuw in gebruik geweest voor diverse doeleinden. Als laatste was er een glasblazer in gehuisvest. Eerlijk is eerlijk, de wandeling er naartoe was bijna indrukwekkender dan de ruine zelf.



Vanavond heb ik nog een foto genomen van ons uitzicht over het Vänern, daar sluit ik deze blog mee af want het internet is een beetje gebrekkig.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten