zondag 9 december 2018

Kerstmarkt in de vesting en het vest van Lebowski in de herhaling....

Zo in de maand december worden er overal in Zweden grotere en kleinere kerstmarkten gehouden. Op deze kerstmarkten vind je voornamelijk traditioneel handwerk en speciale lekkernijen die speciaal met de advent en kersttijd te maken hebben. Er zijn een aantal heel grote markten, wanneer je interesse hebt kun je hier een goed overzicht met beschrijvingen vinden, en bijna elke plaats dorp of stad heeft wel een eigen kerstmarkt. In Undenäs  hadden we vorige week zaterdag al markt en ook daar was het aanbod handwerk, zelfgemaakte lekkernijen en kerstartikelen. Niks commercieel gewoon gezellig met het motto 'van ons-voor ons'. Ik kan het zeer waarderen. Gisteren was het kerstmarkt in Karlsborg, een klein stadje op 16 km afstand, daar waar wij ook naar school gaan. Die kerstmarkt werd in de vesting gehouden. Aanvankelijk twijfelden we of we zouden gaan omdat het regende en we niet zoveel zin hadden om in de regen te gaan lopen. We zijn toch gegaan en wat bleek de markt was overdekt en werd gehouden onder de kerk. De kerk is namelijk op de eerste verdieping van de vesting en daaronder is een vestingmuseum. In de gangen van het museum stonden de kraampjes met opgestelde waren.  Ik heb weer diverse aankopen gedaan voor het komende kerstfeest. Omdat de markt in het museum was kon je ook het museum zelf bekijken. Nu waren we daar dit jaar al eens geweest zodat dat niet meer hoefde maar ik vond er toch nog leuke informatie over de Zweedse en wereldberoemde FIKA. Fika is koffie met iets lekkers erbij, in Zweden is het zelfs een werkwoord geworden, men 'fikat' hier. In een kast waar porseleinwaar stond uitgestald konden wij lezen dat er een fors onderscheid was in het gebruikte serviesgoed voor soldaten en hogere militairen. De hogere militairen aten van serviesgoed afkomstig uit de Rörstrand porseleinfabrieken. Echt kwaliteit!! De gewone soldaten moesten het doen met eenvoudig aardewerk. Niks geen porselein voor hen! De uitdrukking FIKA komt uit het leger. FIK staat voor Första IntendenturKompaniet afgekort FIK. Dat stond op de mok van de soldaten, de mok waarin zij hun koffie kregen. Daarmee ging je Fikaen. De foto hieronder is niet bijzonder maar er staat een uitleg over het woord FIKA.

De FIK (voor de koffie)
Hieronder zie je dan het aardewerk voor de soldaten en het lagere volk in het leger.
Op deze foto zie je het fijne porselein van Rörstrand voor de hogere leger goden.. Verschil moet er blijven.
Rörstrand porselein

Bovenstaande informatie had ik tijdens onze eerste rondgang door het museum gemist en vond ik toch wel even vermeldenswaardig.
Terug naar de kerstmarkt.... tijdens ons bezoek aan de markt konden we ook even genieten van muziek in de kerk. Er was een koor aan het oefenen voor de Lucia viering op 13 december en daarna was er was een korps ook aan het oefenen. Dat korps dat moest nog wel even door oefenen want het klonk niet altijd zuiver.

Het koor aan het oefenen

De dirigent zie je nadenken over hoe hij het geluid van zijn blazers zuiver kan krijgen.

Na ons korte bezoek aan de kerk zijn we weer teruggegaan naar de markt. Op de onderstaande foto zie je een impressie.

Het was een sfeervolle kerstmarkt in Karlsborg met uitsluitend particuliere aanbieders van de waren. Volgende week hebben we kerstmarkt in Forsvik. Mogelijk dat we daar ook even een kijkje gaan nemen. Dat is namelijk een markt in de sfeer van het begin van de vorige eeuw. Een soort Anton Pieck sfeer zou je kunnen zeggen. Wie weet met echte sneeuw.....

De rest van de dag van gisteren en de dag van vandaag ben ik weer bezig geweest met mijn project. Dat is nu af!! 
Ik had een aantal post terug al geschreven over de 'motten' in het Big Lebowski vest dat ik aan het breien was voor Henk. Nu was dat wel toepasselijk want in het originele vest van Lebowski zaten volgens mij ook gaten, maar een vest met gaten afleveren dat gaat mij toch wat te ver!
Ik had daarom nieuwe wol besteld en langzaam maar zeker bekroop mij de gedachte even alles op alles te zetten zodat ik met kerst toch het vest nog af kon krijgen.
Eerst maar even een foto van het originele vest en de drager ervan....
Niet om aan te zien en met, volgens mij als ik het goed zie, een mottengaatje in de linkermouw. Ik heb de film van de De Big Lebowski (The Dude) gezien, weet me er niet heel veel meer van te herinneren daarom even wat info opgezocht. 
"The Dude" Lebowski wordt aangezien voor de miljonair Lebowski wiens vrouw nogal wat schulden gemaakt schijnt te hebben. Om het geld los te krijgen krijgt The Dude bezoek van twee kerels, waarvan "The Chinaman" op zijn tapijt urineert om het verzoek kracht bij te zetten. Verbolgen om het verlies van zijn geliefde tapijt ("it really tied the room together") gaat The Dude op zoek naar een vergoeding voor dit tapijt bij zijn rijke naamgenoot.
Hij raakt zo verwikkeld in een vermeende kidnappingszaak en gaat akkoord als 'bagman' te fungeren tegen een hoge vergoeding. Hiervoor roept hij de hulp van zijn vriend Walter Sobchak, tevens zijn eerste bowlingpartner naast Donny. Walter is een bekeerde Jood die nog gediend heeft in Vietnam, met een niet te temperen woede.
Alles loopt echter uit de hand, grotendeels door het toedoen van Walter, en plots wil iedereen wel iets van The Dude, van nihilisten tot pornoregisseurs.''
Ik kan me uitsluitend herinneren dat aan het einde van de film zijn goede vriend was overleden en dat The Dude samen met de overgebleven vrienden de as gingen verstrooien ergens met een roeibootje in een noordelijke zee. Ze stonden ietwat ambivalent in deze verstrooi activiteit  en leken de as van de vriend toch wat eng te vinden en wilden het liever niet maar het was beloofd en wat je beloofd moet je doen. Net op het moment van het verstrooien begon het nogal te waaien en bleek dat ze de wind tegen lagen met hun bootje. Zowel The Dude als zijn kompaan werden voor een laatste keer omhelst door hun vriend! Dat was een waardig afscheid! Ze hebben het nog lang met zich meegedragen.

Wat je beloofd moet je doen, dat dacht ik ook toen het eerste vest vol mottengaten zat. Dus opnieuw de pennen opgepakt. Het vest is nu af na een dikke week dagelijks breien. Het was een klus maar wat een voldoening.
Gerrit heeft het even gepast en het is hem net te groot. Dat komt dus goed want Henk is in alle richtingen een maatje groter dan Gerrit.





Wordt vervolgd....


1 opmerking: