zaterdag 15 december 2018

Ons eerste kerstfeest.......



Ik ben een beetje met de dagen in de war in mijn hoofd. Vandaag hebben we namelijk al een beetje kerst gevierd en zo voelt het nu vanavond ook, als de avond na het kerstdiner, buikje rond en bijna rollend door het huis. Het is echter nog niet zover het is vandaag zaterdag de 15e december (morgen is Femke jarig!). Afgelopen nacht waren we om 1.00 uur thuis, we hebben Greetje opgehaald van het vliegveld in Linköping. Dat was tegen 20.00 uur vertrekken van huis en de gehele avond onder de pannen.

Hier komt ze aan en het is altijd fijn elkaar weer te zien.
Vanochtend kwamen Suzanne en Fredrik ook al vroeg aan om samen met ons te ontbijten. Ze blijven gezellig het hele weekend. Deze week waren ze al druk met kerstviering op hun werk en zo rollen ze van de ene kerstmaaltijd in de andere. . 
 Vanmiddag hebben wij de kerstcadeautjes uitgepakt. Dat is altijd weer verrassend zowel voor de gever als voor de ontvanger. Greetje had voor Suzanne en Fredrik twee mooi wandhangers geknoopt met macrame. Erg mooi en altijd bijzonder om iets te krijgen wat zelf gemaakt is. Wij staken daar wat mager bij af met voor Greetje een soep-sleef uit de loppis (:)) Zelf kreeg ik een heel mooie etagere voor cakejes en chocolaatjes. Heel mooi!

Na de thee moesten Gerrit en ik natuurlijk even onze vorderingen demonstreren. Hier zie je mij in een zeer elegante gitaarpositie, die moet ik aannemen voor het spelen van de barre akkoorden maar daarover ga ik het NIET hebben.
 Eind van de middag zijn we met zijn allen naar Forsvik gereden. Daar was de kerstmarkt in 1906 stijl. Eerder noemde ik dit de anton Pieckstijl maar daarmee sla ik de plank volledig mis. De kerstmarkt wordt de 1906 stijl genoemd omdat het gehouden wordt in de oude fabriekshallen. Die in 1906 nog volop in bedrijf waren. De markt in Forsvik is er eentje waarin elke standhouder even flink uitpakt en dat geeft een heel leuke sfeer met al die lichtjes en vuurtjes. Af en toe reed er op de markt een paard en wagen voorbij en overal warenlichtjes en vuurtjes.


En natuurlijk handwerk, handwerk en nog eens handwerk. Het was een heel gezellige boel op de kerstmarkt.
 En dan soms, zomaar in een verlaten hoekje.....
 In de ijzergieterij, waar het echt steenkoud was kon je koffie met dop krijgen. Het mocht dan wel koud zijn je kon er wel heelijk bij zitten.



 Weer een eindje verder stond iemand houten dakpannen uit te hakken.


 Dat was ook ongeveer de plek waar ik mijn drie lootjes kocht, altijd een vast onderdeel op welke markt dan ook, en daar ook nog eens drie prijzen mee won. Ik denk bijna wel de eerste keer in mijn leven dat ik een prijs win in een loterij. Gerrit verdacht de loterij er al van dat die voor elk lootje een prijs hadden gemaakt..... Dat noem ik toch echt weinig vertrouwen hebben in mijn geluksdag!



 En overal staan mensen even gezellig met elkaar te kletsen, al was de wind over het Viken naar ons toewaaiend nog zo guur vandaag.



Nog een verlaten hoekje in de zo woeste fabriekshallen




Vers gebrande noten die echt zo heelijk ruiken


 We waren tot op het bot verkleumd zodat we na twee uurtjes wel graag weer naar de warme kachel wilden gaan. Daar wachtte Gerrit en mij nog een stevige klus. We hadden ons namelijk voorgenomen een heus julbord te maken. Daarvoor hadden we woensdag inkopen gedaan en vrijdag al de nodige voorbereidingen getroffen zodat we vandaag slechts nog de laatste hand hoefden te leggen aan het julbord. Daar hadden we overigen onze gezamenlijke vier handen nog ruimschoots voor nodig, voor die laatste hand. Pffff. wat een klus zo'n bord.


Maar we hebben het gered en het smaakte heerlijk en was bovendien reuze gezellig. Aan het einde van onze maaltijd had Fredrik nog een verrassing voor ons in petto. Hij was namelijk een paar weken terug naar Cyprus geweest voor zijn werk en had aldaar een heerlijk dessertwijn gekocht. Voor het maken van deze wijn is de oudst bestaande en bekende druif gebruikt die er is. Dat is een zeldzame druif die door ziekte bijna geheel verdwenen was maar in Cyprus nog bewaard is gebleven. We hebben dus bij ons Julbord of eigenlijk daarna dezelfde wijn gedronken als Julius Caesar! Wat een keizerlijke gedachte!

 Onze honden Arvid en Fynn zagen het ook helemaal zitten (op hun allermooist) met dat Julbord


en omdat ik toch al zoveel foto's heb in deze blog ook nog even deze mooie.....

 en deze houd ik dan maar ietsje kleiner
 Maar dit was het uiteindelijke resultaat. Is het geen plaatje!!???




Wordt vervolgd....


1 opmerking: