woensdag 5 december 2018

Solpaneler.......

Nu we voor vast in ons huis wonen lijkt het ons een goed idee om een deel van de elektriciteit zelf te genereren met zonnepanelen. Het dak van ons huis is niet zo heel erg groot door de diverse hoekjes die erin zitten. Op de zuidkant echter hebben we een stukje dat geschikt is en op de zuidkant wordt het zonlicht niet afgeschermd door grote bomen. Bij Otovo heeft Gerrit een geschikt aanbod gevonden en naar wat wikken en wegen, want er gaat toch wel een kapitaaltje in zitten in die panelen, hebben we besloten de koop door te zetten. Op het installeren van zonnepanelen zit nu een aardige subsidie van 30 % van de kosten, een bedrag ter grote van de installatiekosten. De keuze was gevallen op zwarte panelen die 5000 kW kunnen leveren ongeveer het gebruik van elektriciteit in de zomerperiode. Meer doen we eerst niet omdat de teveel geleverde stroom in de zomertijd eigenlijk niet zoveel meer oplevert bij teruglevering, ik meen me te herinneren 10 cent per Kw. De installatie van de panelen wordt bij een aanschaf via Otovo gedaan door locale bedrijven die door Otovo gecontracteerd zijn. 
Je ziet hier in Zweden het afgelopen jaar een forse toename van het particuliere gebruik van zonnecellen, ik denk als gevolg van de vrijgekomen subsidie op de aanschaf. Twee jaar terug zag je ze eigenlijk nergens op de daken van huizen, het verhaal ging dat het hier niet rendabel zou zijn vanwege de korte dagen in de winter. Berekeningen tonen aan dat de opgewekte stroom zeker een voldoende rendement geeft en dat de korte periode van zonlicht in de winter wordt gecompenseerd door de lange dagen in de zomer.  De subsidiepot voor 2018 is al leeg, wij appelleren op de subsidie voor 2019. Otovo regelt deze zaken helemaal, wij hoeven slechts een formulier in te vullen.
Otovo heeft voor ons berekend dat wij 18 cellen op ons dak kwijt kunnen. Wij hebben tot nu toe nog niemand bij ons huis gehad om ons dak op te meten. Het bedrijf doet de berekeningen met foto's van ons huis die via google earth beschikbaar zijn. Wij hebben een tekening van Otovo ontvangen met daarop de zonnepanelen op ons dak ingetekend. 18 Stuks het zou kunnen zo laat die tekening zien. We moesten voor de voorbereidingen foto's aanleveren van onze elektriciteitsinstallatie.
Vol spanning wachten we nu al een tijdje. Aanvankelijk zou de installatie in oktober zijn maar door achterstand in het werk werd het uitgesteld naar december. Dat vonden we al een beetje jammer vanwege het heerlijke wintertje dat we laatst hadden. Die zonne-uren hadden we wel mee willen nemen, maar ja...... Maandag 2 december zou het zijn. In het bericht stond dat de installatie één dag zou nemen. Wij hadden vrij genomen van school en zaten die betreffende maandag al vroeg in de ochtend gewassen en gestreken klaar voor de ontvangst van de monteurs. De koffie stond ook al klaar..... 8.00 uur zouden ze toch wel moeten beginnen met de klus om het in een dag af te krijgen, zo dachten wij. Maar 8.00 uur was er niemand, 9.00 uur ook niet en ook 10.00 uur geen monteur. Daar balen we toch wel wat van.
Op de email die we hebben gezonden naar onze contactpersoon bij Otovo kregen we per kerende post als antwoord dat men had geprobeerd ons te bellen, zonder succes en dat de reden van het uitblijven van de montage van de panelen is gelegen in het gegeven dat er problemen zijn met het bedrijf dat de installatie zou uitvoeren. Hier zou niet volgens de regelgeving die ervoor is worden gewerkt en daardoor heeft Otovo de samenwerking verbroken. Op dit moment weten we nog niet wanneer de installatie gaat plaatsvinden. We moeten het maar even loslaten in onze gedachten.
Na een vliegende start in de voorbereidende fase is het wachten nu op.....ja wanneer!

Dit is dan ons Zuiddak, wij vragen ons nog steeds af of het wel gaat lukken om hierop twee lagen panelen te monteren. We zullen zien....hopelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten