zondag 28 oktober 2018

Tisdagarna med Morrie....





Afbeeldingsresultaat voor Tisdagarna med Morrie



Vorige week kregen we op school een opdracht met een boek. Per twee leerlingen moesten we aan de hand van alles wat op de buitenkant van het boek te vinden was, dus de omslag en de samenvatting een presentatie geven over het boek.
Gerrit en ik kregen een pocket met als titel ' Tisdagarna med Morrie' geschreven door Mitch Albom en uit het Amerikaans vertaald naar Zweeds. Onze presentatie lukte goed en op de vraag van Lethitia, onze lereares, of we het boek zouden willen lezen konden wij een volmondig ja geven. De informatie die we konden vinden op de omslag had zeker onze interesse gewekt.

Het boek is ook naar het Nederlands vertaald en uitgegeven. Dan ziet het er zo uit....

Mijn dinsdagen met Morrie
en in de Nederlandse versie is de titel 'Mijn dinsdagen met Morrie' .
Persoonlijk vind ik de omslag van de Zweedse versie nog iets passender. Een uitgebloeide paardenbloem met een zaadje dat eruit springt. Als symbool voor de eruitspringende vriendschap tussen Mitch Albom en Morrie of als symbool voor een bijzondere mens die zijn levensfilosofie zaait bij anderen.
Het boek is gebaseerd op een waargebeurde relatie tussen de schrijver en zijn professor Morrie Swartsz. Tussen deze twee mensen heeft zich in de periode van zijn studie sociologie een diepgaande vriendschap ontwikkeld. Die vriendschap verwatert ondanks de belofte bij het afstuderen contact te zullen houden, wanneer de schrijver als journalist een succesvolle carrière ontwikkelt.
Morrie krijgt de ziekte ALS, een neurologische aandoening waarbij er steeds meer motorische zenuwcellen afsterven waardoor progressief krachtverlies en verlamming ontstaat die uiteindelijk tot de dood leiden.
Morrie was tijdens zijn vitale volwassen leven al een excentriek figuur en het verhaal beschrijft een evenzo excentrieke wijze van omgaan met zijn laatste levensfase. Zo heeft hij bijvoorbeeld zijn eigen begrafenis georganiseerd en gehouden tijdens zijn leven zodat hij persoonlijk kon beleven hoe zijn vrienden en naasten afscheid van hem nemen. Dat ontroert hem zeer. Hij komt hierop nadat hij naar de begrafenis van een goede collega van hem is geweest en tot de conclusie komt dat het zo jammer is dat alles wat in het afscheid over die vriend naar voren wordt gebracht, niet is gezegd tijdens zijn leven!
Mitch bezoekt zijn oude vriend, na een confrontatie met diens ziekte in een TV interview waarin hij per toeval al zappend terecht kwam, nog de volgende dag. Hij ontvangt zijn laatste college van zijn oude professor wanneer hij hem in zijn laatste levensfase elke dinsdag weer gaat bezoeken in zijn studeerkamer. Net zoals vroeger. Lessen waarin Morrie zijn wijsheid, ervaring deelt, een les in de kunst van het leven.

Het boekje Tisdagarna med Morrie kwamen wij tegen in de tweedehandswinkel in Mariestad. Het was nog ongelezen zelfs. Kosten 5 SEK zo ongeveer 50 cent. snel gekocht dus!
Ik ben het boek nu aan het lezen, het leest als een trein. Ik vind op internet ook dat het boek is verfilmd.
Levenslessen voor 50 cent, wat wil je nog meer!

Wordt vervolgd.....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten