woensdag 3 oktober 2018

SAS en een slechte beurt voor IKEA...

Wonen in een ander land betekent zo snel mogelijk leren de taal te spreken. De taal is het middel om contact te leggen met mensen om je heen. De taal verlaagt de drempels in het contact en maakt dus dat je je eerder thuis gaat voelen in het nieuwe land, de taal is het voertuig naar sociale contacten.
Dit realiseren wij ons terdege en daarom hadden wij 3 jaar voor onze verhuizing ons al ingeschreven voor Zweedse les bij de Volksuniversiteit in Groningen. Daar hebben we les gehad van Ingeborg Kroon die ons de eerste beginselen van het Zweeds heeft bij gebracht. Met haar hebben we het leerboek Rivstart A1 A2 doorgewerkt samen met onze collega cursisten aan wie we goede herinneringen hebben. Zelfstandig werken we nu verder in Rivstart B1 B2

Van die grondbeginselen Zweedse taal hebben we dankbaar gebruik gemaakt tijdens ons eerste half jaar in ons nieuwe woonland. Het heeft het mogelijk gemaakt te leren praten met mensen om ons heen. We bemerken dat dit steeds beter gaat en dat het ook steeds beter gaat mensen te verstaan.

Wanneer je in Zweden komt wonen heb je recht op taalonderwijs gefinancierd door het rijk. Per persoon wordt er een individueel leertraject opgesteld zodat het lastig is een generaliserende uitspraak te doen over hoe lang je SFI cursus zal zijn. Voordat je met SFI begint moet er dus een bepaling komen van het niveau waarop je het Zweeds al beheerst en van je leercapaciteiten.

Na onze aanmelding werden we hiervoor twee weken terug uitgenodigd. We kregen een gesprek met een medewerker en een schrijfopdracht die ging over onze leefomgeving.
Het duurde even voordat we de uitslag kregen van de niveaubepaling maar deze week kreeg ik een email waarin stond aangegeven dat Gerrit en ik het niveau SFI al voorbij zijn en we hieraan dus niet meer hoeven deel te nemen.
Omdat we in het gesprek beiden hadden aangegeven graag door te willen gaan met het leren van de Zweedse taal hebben ze voor ons gezocht naar een vervolg. Dat vervolg ligt in de SAS cursus. SAS betekent Svenska som AndraSpråk wat betekent Zweeds als tweede taal. We gaan verder met het leren van de taal tot we op middelbareschool niveau zijn in de cursus die we nu gaan doen bij de Komvux. Komvux is het instituut voor volwassenonderwijs.

Er is één maar......en die is dat de cursus wordt gegeven drie dagen per week twee en een half uur lang (dat is niet het punt) maar van 8.00 to 10.30 uur!!:( Dat betekent dus voorlopig een einde aan de slow start die we tot nu toe elke dag hebben en waar we bijzonder van genieten!

Gisteren besloten we vrij plotseling om naar de IKEA in Örebro te gaan.
We wilden daar een aantal stellingkasten kopen, een lekkere stoel voor in de nieuwe kamer en een schoenenrek voor in de hal.
Alle drie de zaken waren uitverkocht!! Een slechte beurt voor IKEA.
Ook wilde ik in Örebro graag even naar de second hand winkel die er heel mooi en verzorgd uitziet en erg groot is. Laat die nu gesloten zijn! Niet weer op dinsdag naar Örebro, dat was de lering.

Gisteravond heb ik de niet aanwezige zaken maar via internet besteld. Nu worden ze thuis afgeleverd. De afleveringskosten komen ongeveer overeen met de kosten van een reis heen en terug Örebro. Dat is dus geen probleem. We moeten nu alleen iets langer wachten op onze spullen. Gelukkig hebben we nog een kamer te gaan zodat we die tijd wel kunnen overbruggen. (want we blijven omdenken he, het zit ons altijd mee!).
later hoorde ik van Greetje, waarmee we gisteravond even belden, dat je voorafgaand aan je bezoek aan de IKEA op internet kunt kijken of de producten die je wilt kopen voorradig zijn. Dat wisten we niet en nu dus wel, ook dat weer wijzer geworden!


Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten