dinsdag 16 oktober 2018

Glimåkratje........


 Vandaag ben ik na onze Zweedse les, die overigens vandaag erg leuk was met per twee cursisten een boekbespreking, verder gegaan met de renovatie van het kleine weefgetouw. De kleine Glimåkra. Nadat we gisteren alle onderdelen helemaal kaal hebben geschuurd kon ik ze vandaag in de hardwax gaan zetten. Op de foto's hieronder zie je alle onderdelen van het weefgetouw liggen. Een heel zootje ongeregeld. Het weefgetouw is door het schuren echt een stuk lichter van kleur geworden. Het is geheel van grenen hout gemaakt met uitzondering van de voetpedalen. Die zijn volgens mij van Berkenhout.

Dit is het weefgetouw zoals het was. In prima staat alleen wel wat afgeleefd zou je kunnen zeggen. Het bankje ervoor geeft nog wat een fris accent, dat is nieuw.

Dit is het weefgetouw zoals het er na de renovatie uitziet. Het is erg mooi geworden en qua kleur past het nu prima bij de grote Glimåkra. 



 Bij het schuren heb ik de ingestempelde naam bewaard.
Eigenlijk had ik even een kleurtje in de letters willen aanbrengen maar de letters zijn maar zo gering diep dat ik dat niet aandurfde. Maar zo kan het ook.
De hardwax moet nog wat uitharden en daarna kan er een weefje op worden gezet. Misschien een uitdaging voor het komende weekend.

Wordt vervolgd.....

5 opmerkingen:

  1. Hej hej!

    Wat is het weefgetouw mooi geworden! Schitterend gewoon! Ga je er ook mee werken? Oeps! Heb al antwoord gekregen... Mooie kamers hebben jullie erbij gekregen!

    Fijne dag vandaag!

    Med vänliga hälsningar, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hej Joke, leuk dat je een reactie schrijft op mijn blog. We zijn heel tevreden over het resultaat van de renovatie van het kleine weefgetouw. Ik ga het zeker gebruiken, voor kleinere projecten met een mooi patroon is het heel geschikt. Mogelijk dat Gerrit er ook op gaat weven. De kamers die we net hebben gerenoveerd waren zo'n beetje het lelijke eendje in ons huis. We moesten er steeds doorheen lopen maar het had geen sfeer. Nu is het juist leuk en fijn om in deze kamers te zijn. We hebben denk. ik een succesvol project afgerond! Groeten aan Heiko!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is echt wel mooi geworden. Ook bijzonder om zoiets thuis te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je compliment Hans. Ja ..dat ben ik met je eens dat het bijzonder is dat nu zelf in huis te hebben. Weven is echt een traditie in Zweden en men geeft die traditie ook graag door. Dat maakt dat mensen die zelf niet meer (kunnen) weven bijvoorbeeld vanwege de leeftijd of wegens een verhuizing naar een kleinere woning vaak hun weefgetouw voor een habbekrats overdoen aan iemand anders, zodat de traditie maar doorgaat. Zo heb ik ook voor weinig geld twee weefgetouwen kunnen aanschaffen. Nu zit ik op een Zweeds weefclubje waar ik onderricht krijg in het weven van, veelal, Zweedse patronen. Ik geniet daar erg van.

      Verwijderen
    2. We zien de weefgetouwen wel eens staan en dan ga je ook nog eens echt weven. Kan me voorstellen dat je ervan geniet.

      Verwijderen