woensdag 3 oktober 2018

Het laboratorium......

De weefkamer is de voormalige spreekkamer in onze doktorsvillan. Zo heet ons huis in Undenäs, dat hebben we niet zelf bedacht. Vaak zeggen mensen ook tegen ons ' Oh jullie wonen nu permanent in de doktorsvillan'. Zo heet ons huis dus in ons dorp. Onze buren, die hun huis al 20 jaar in hun bezit hebben, wonen in het café. Zo gaat dat hier blijkbaar. Heeft een huis eenmaal een naam dan blijft het die naam houden. Naast de spreekkamer is het voormalig laboratorium. Dat is een hele tijd de onze hondenslaapkamer geweest. Daar zijn we nu aan het werk! Het is een kleine ruimte met veel hoekjes en tevens doorgang naar de blauwe badkamer. De kamer is helemaal groen behangen en ziet er wat triest uit. 


Wanneer je denkt van wat staat daar nu in de kamer? Dat is mijn varp machine. Daarmee kan ik een ketting voor een weef afmeten en maken door de armen uit elkaar te vouwen en er draad omheen te wikkelen. De armen van de machine kunnen draaien.

Het sopje met de behangafweek staat al klaar in de emmer.
 Vandaag hebben we een start gemaakt met de renovatie van deze kamer. Voordat ik mijn Zweedse behang ga plakken, dezelfde als in de weefkamer zodat het meer een geheel gaat worden, wil ik het oude behang van de muur hebben. Licht behang over donker behang dat kan wel eens problemen geven. Voor het afhalen van het oude behang had ik nog een grote fles behangafweek. Dus die snel opgelost in een emmer warm water. Ik had gedacht een paar uurtjes aan het krabben te zijn maar dat viel nog even vies tegen. Er zat maar één laagje behang op de muur maar oh oh.....wat zat dat vastgeplakt. Ik vermoed dat ze dit behang met een overblijfsel van de glasvezellijm hebben geplakt. Die lijm loste niet op met de behangafweek. Gerrit en ik moesten snippertje voor snippertje afsteken. We zijn er de hele dag mee bezig geweest. Elk aan een kant van de kamer.

 Tijdens het theedrinken zag ik nog een passende omdenkpost voorbij komen: ' Werk hoeft niet leuk te zijn om het leuk te hebben'. Dat gold zeker voor ons. We hadden het gezellig onder het krabben, fantaseerden wat over het voormalig laboratorium. Ik zei nog tegen Gerrit dat ik het wel een beetje vond stinken in het laboratorium. Dat ik de urines, die er ter controle zijn nagekekend nog kon ruiken in het behang. Even later zei Gerrit tegen mij dat hij kon zien dat het behang van na het laboratorum was. Dus dat ik iets anders rook dan de urines...... Ja zo moet je zo'n behangafsteekdag maar een beetje leuk maken.
Onze honden vonden onze actie in hun slaapkamer wat vreemd. Om ons een beetje in de gaten te houden verlieten ze hun warme plek bij de Karl Johan in de keuken en gingen ze bij ons liggen in de veel koudere weefkamer waar hun nachtmand nu even staat. Zo hielden ze mooi wat overzicht. Niet dat ze ook maar iets gezien hebben, ze hebben de hele middag liggen slapen. Maar toch.....ze waren in de buurt voor het geval dat.....

Vanavond ben ik weer even naar de weefclub geweest. Mijn weef wordt door alle deelnemers positief gewaardeerd. Men zegt dat het heel goed gaat. Vooral hele mooie kanten..... Dat heb ik dan maar weer. Wanneer ik aan het eind van de weefavond naar huis toe loop heb ik warme wangen van de inspanning. De theepauze vind ik het meest vermoeiend. Dan doe ik mijn best om al die pratende deelnemende vrouwen te verstaan. Het is bijna onbegonnen werk....maar wellicht dat mijn vermoeidheid als gevolg van de drukke dag daarin ook een rol speelt.
Morgen kunnen we weer gaan opbouwen! Dat is het leukere werk.

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten