zaterdag 20 oktober 2018

Een krant....

In het voorjaar ben je altijd heel erg gelukkig wanneer de bladeren weer aan de bomen verschijnen, over diezelfde bladeren heb je in de herfst wat meer bezwaarlijke gedachten. Het is hetzelfde blad, dat kan er niets aan doen. Je gevoel wordt niet bepaald door het blad op zich maar door je gedachten over het blad. In het voorjaar zijn dat gedachten over dat de natuur weer mooi groen wordt, dat het weer aangenamer wordt waardoor je meer buiten kunt zijn, kortom gedachten die over 'genieten' gaan. In de herfst gaan de gedachten veel minder over genieten maar over hard werken bij lager wordende temperaturen of regen, of ze gaan over meer binnen moeten zijn in de herfst en de winter etc. Het blad is het blad, het komt en het gaat zoals alles in het leven of zoals Gerrit zei onder het bladeren opruimen vandaag 'Uit de boom komt gij en tot de boom zult gij wederkeren', als variant op een andere tekst.
Dit zijn zo mijn innerlijke overpeinzingen terwijl ik vandaag de hele dag in de weer was met de bladeren. Elk jaar halen we 32 containers van 300 liter bladeren uit de tuin, voor mijn gevoel zijn het er dit jaar nog meer en de bomen zijn nog niet kaal. We zullen dus nog wel een keer een dag in het blad moeten. Gerrit met de borstelbak en ik met de hark om de greppel voor ons huis leeg te harken. Het was overigens geen straf om vandaag buiten aan het werk te zijn, we hadden heerlijke weer.




Vandaag hebben we ook ons allereerste abonnement afgesloten. Op zich was het heerlijk hoor om abonnementloos door het leven te gaan. We lezen de krant op internet, vaak de gratis editie van de krant maar die heeft vaak toch wat beperkingen. Van meer en meer kranten kun je per maand maar een stuk of 4 artikelen lezen. Daarom hebben we besloten een investering te doen in een abonnement op een Zweedse krant en we hebben gekozen voor de digitale Dagens Nyheter, in de volksmond DN genoemd. De DN is een onafhankelijk Liberale krant, de krant met de grootste oplage in Zweden. De keuze was tussen de DN en Svenka Dagbladet. Die laatste is ook een mooie krant maar staat zo vol met lange achtergrondartikelen dat je niet meer van je stoel afkomt 's morgens. 's Ochtends na het ontbijt nemen we, wanneer we niet naar school hoeven, uitgebreid de tijd om de krant te lezen.

Vanavond hebben we verder gewerkt aan het opzetten van de weef. Nadat alle 246 draadjes door de schachten zijn gehaald moesten ze vandaag door het 'sked', o...ja nu weet ik het weer 'het riet', zo heet een sked in het Nederlands, worden gehaald. Het patroon zit nu ingeregen in het getouw maar daarmee zijn we er nog niet. Nu moeten de schachten nog aan de pedalen worden gekoppeld en wel op zo'n wijze dat met het indrukken van de pedalen het patroon ook daadwerkelijk ontstaat. De pedalen maken dat de schachten naar beneden en omhoog gaan. De schachten werken als een weegschaal, gaat de ene naar beneden dan gaat de andere omhoog. Om dat aanknopen van de pedalen te kunnen doen hebben Gerrit en ik de halve avond op de grond gelegen.


 Ik kan je verzekeren dat het een wat ongemakkelijk pose is waarin je dit knoopwerk moet uitvoeren. We hadden in dit hele proces van opzetten tweemaal gecontroleerd of we alles goed hadden gedaan en schrokken ons dan ook een hoedje toen bij de eerste weefinslag bleek dat er twee draden van de ketting niet goed liepen. Dat was nog weer een heel gezoek naar de fout. Gelukkig vonden we die en was de fout gemakkelijk te herstellen door het omwisselen van twee draden in het riet. Daarna liep het goed en heb ik met de scheringdraad een soort van aanslag gemaakt waar de weef tegenaan gezet kan worden. Het was wederom één uur voordat we op de bank zaten.

Maar daar staat ie dan, het gerenoveerde en ingeregen Glimåkratje! Klaar voor de start in zijn nieuwe leven, alles doet het. Ik hoop dat er nog vele weven vanaf zullen komen. Het was een hele klus, we zagen al eens voorzichtig naar de grote broer die ernaast staat. Dat zal niet gaan lukken in de avonduren, daar moeten we echt dagen voor uittrekken om die in te spannen. Dat komt nog!
Ik wens een ieder van jullie een heel fijn weekend toe!....

Wordt vervolgd.....

3 opmerkingen: