zaterdag 12 mei 2018

Zee.....

Eigenlijk waren we van plan vandaag weer naar huis te gaan maar omdat we het hier zo naar de zin hebben en de omgeving hier heel mooi is hebben we besloten er nog één dag aan vast te knopen. Die ene dag willen we gaan gebruiken voor het verder verkennen van deze omgeving. Gerrit had een route uitgestippeld om het meer Pien heen. Wanneer je het kaartje aanklikt van google maps dan is het meer Pien het ronde meer gelegen onder Urshult.
De route om het meer heen was prachtig. We horen veel vogels maar zagen uitsluitend een fazant de weg ovesteken.

Hier een aantal foto's die ik onderweg genomen heb.
zo mooi die stenen muurtjes langs de wegkant.
Mooie houten huizen die bijna allemaal een glazen veranda hebben.

På landet (op het platteland) in Blekinge

Uiteindelijk belandden we vanuit Småland in Blekinge. Dat was niet direct de bedoeling maar toen we ineens toch in Blekinge waren besloten we verder te rijden naar Karlshamn, een havenstad in het zuiden van Zweden.
Karlsham rijden we binnen door een indrukwekkende granieten poort.
Eerst rijden we naar de haven voor plezierboten. In het verlengde van die haven ligt een eilandje 'Stärno Boön', een beschermd natuurgebied. Daar maken we een wandeling. Ineens staan we weer aan  zee. Een wat vreemde gewaarwording.  We waren immers zover van zee verwijderd en nu zijn we er weer. 



Op het eiland maken we een wandeling met de honden. Op een gegeven moment staan we voor een bord waarop we lezen dat op deze plek in vroegere tijden een loodshuis stond. Wanneer je even op de foto klikt kun je hem vergroten en dan zie je ook nog een afbeelding van het voormalige loodshuis. De ligging van het loodshuis gaf een prachtig uitzicht over de baai en dat was de bedoeling. Echter.... zo lezen wij op het bord....was de loods na verloop van tijd niet zo ingnomen met de ligging van het huis. Hij wilde een huis in de stad. Waarschijnlijk wilden hij en zijn vrouw wat meer deelnemen aan het stadsleven denk ik dan. De loods deed een verzoek tot verplaatsing van zijn huis naar de binnenstad echter het stadsbestuur wilde hiervan niet weten. Enige jaren later nam de loods, zo lezen wij, het recht in eigen hand. Hij heeft zijn huis weer afgebroken, iets wat wel gewoonlijk was in die tijd, en heeft het op een andere plek meer naar zijn zin, weer opgebouwd.
Waarschijnlijk was de loods een markante persoonlijkheid want tijdens onze stadswandeling kwamen wij de volgende straat tegen... Ik heb even niet begrepen of hij hier heeft gewoond maar mijn fantasie gaat ermee aan de haal.
Karlshamn is een havenstad en veel oude gebouwen en huizen zijn bewaard gebleven waaronder het raadhuis midden in de stad gelegen aan het centrale plein.










De laatste foto is van de stadskerk, de Carl Gustaf kyrka, genoemd naar Carl X Gustaf de grondvester van de kerk, gebouwd in 1680 en ingewijd in 1702. In de kerk hangen vier grote kroonluchters. Eén ervan is geschonken door Christian Welshuijsen en twee andere door Henrick Fries en Peter Schaey, allen Nederlanders. De vierde is geschonken door een Duitse koopman die echter dan weer wel met een Nederlandse vrouw getrouwd was (Maria van der Hagen). Er waren in de tijd van de ontstaansgeschiedenis van de kerk waarschijnlijk sterke verbindingen met Nederland. Iets wat je kunt begrijpen wanneer je denkt aan een havenstad. Dan kom je al snel op Nederland. Maar dit zijn zo mijn  persoonlijke gedachten niet gestoeld op historisch onderzoek, laat dat duidelijk zijn.

Verder was het op deze zaterdagmiddag erg rustig in Karlshamn, immers op zaterdagmiddag zijn alle winkels in de binnenstad in Zweden gesloten. Dat is voor ons even wennen. Zaterdag is in Nederland immers DE dag om even lekker te shoppen. In de auto zeiden Gerrit en ik nog tegen elkaar het gevoel te hebben dat het zondag is. Stiekem kijk ik voor de zekerheid nog even op mijn computer. Daar staat toch echt ZA 21.15
Morgen is het in Nederland moederdag. Ik wens alle moeders een heel fijne dag toe. Even voor mijn eigen kinderen. In Zweden is het moederdag op de laatste dag in mei!!  Voor morgen dus geen drukte! 
:) :)






















BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten