dinsdag 22 mei 2018

Weer naar Nederland .....en de eigen vrije wil??......


Zo in de afronding van deze dag krijg ik gedachten aan 'De Vrije Wil'. De dingen die ik kies te doen overdag maak ik daar een eigen keuze in of zijn het patronen die zijn aangelegd in mijn jeugd, die opvlammen in een situatie met bepaalde kenmerken. Dus triggeren de kenmerken de aangeleerde en dus aanwezige patronen en wordt het door mij ervaren als een vrije keuze...
Ab Dijksterhuis schrijft hierover in zijn boekje 'Het slimme onbewuste'. Hij toont aan dat keuzes die we maken, en waarvan we denken dat het een vrije keuze is die op dat moment dat we hem ervaren wordt gemaakt, een aantal tienden van seconden voordat die keuze bewust wordt door het brein al gemaakt is. Is er eigenlijk wel een vrije wil, zou je je af kunnen vragen.
Ja waarom kon ik nu tot zulke gedachten in het afronden van deze dag.
Wel wij gaan weer naar Nederland, voor een paar dagen, de tijd die we weg zijn is prima te overzien. We gaan weg en komen weer terug en gaan weer verder met de dingen waarmee we bezig waren.
Maar wat doen we allemaal voordat we weggaan. De boel netjes maken! We vertrekken uit een netjes en schoon huis met een keurig verzorgde tuin. Voor vandaag betekende dit, de bovenboel allemaal schoonmaken, bedden verschonen, badkamer schoonmaken, het hele huis stofzuigen, keuken schoonmaken, kamer een goede beurt geven, gras maaien, kantjes met de flymo afwerken, autowassen, garage opruimen, nog wat ditjes en datjes schoonmaken etc. Teveel om op te noemen. De hele dag zijn we ermee bezig geweest! Het is niet erg, we hadden de tijd ervoor en af en toe moeten die dingen ook gebeuren maar we hadden ook een andere keuze kunnen maken zoals bijvoorbeeld verder werken aan het zagen en kloven van de houtvoorraad. Dat hadden we gisteren de hele dag gedaan, het hok zit nu halfvol en we hadden er veel plezier in. Dat had vandaag zomaar weer gekund en toch doen we het niet. De loppis in Mariestad was open vandaag, we hadden er naartoe kunnen gaan, en toch doen we dat niet. Het zijn keuzes die eigenlijk veel leuker klinken maar die op een dag als vandaag niet gemaakt worden. We maken het huis netjes en de tuin en het voelt goed. En dat goede gevoel waarmee heeft dat dan te maken, met het schone huis en de mooi verzorgde tuin of is het een gevoel dat ontstaat uit je geweten. Is dat geweten tevreden gesteld en rustig omdat je hebt gedaan wat hoort, wat je hebt geleerd, heb je het patroon gevolgd, een patroon uit de vorige generatie en de generatie daarvoor en daarvoor.
In elk geval, na dit gekkenwerk kunnen we weg, we zijn er klaar voor. Morgen nog even een dagje Skövde, een caravan dealer zoeken omdat we een barst hebben in het voorraam van de caravan, er moet een nieuw raam in, de honden bij Suzanne en Fredrik brengen, Fredrik gaat op ze passen. We willen ook zijn belevenissen horen van Göteborgs Varvet. Dat is een hardloopevenement waaraan hij heeft deelgenomen, een halve marathon, iets wat wij heel knap vinden. 's Avonds dan nog even het koffertje inpakken en klaar is Kees. Greetje, we zijn er helemaal klaar voor!

Links het droge hout, rechts het nieuwe hout. Het hok is nu halfvol


De aardbeien me bloemetjes en natuurlijk straks heerlijke sappige rode aardbeien.

Voortuin met uitzicht op het huis van Thomas en Annette
Het huis van Thomas en Annette (misschien lezen ze mijn blog en vinden ze een foto leuk...)
Lekker schoon van binnen en buiten

De tuin achter met de bloeiende Rododendron en de nieuwe moestuin in de verte..

Doorkijkje naar voren met op de voorgrond de Lupines die bijna bloeien....

En het voortuintje met de Hosta en de staptegels voor het ramen zemen...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten