woensdag 9 mei 2018

Torne...

Dinsdag hebben we Flatensbadetcamping verlaten om nog een beetje zuidelijker Småland in te gaan. We hebben het plan opgevat om naar Torne camping te gaan. Dat is een kleine camping waarop we in het verre verleden, toen onze kinderen nog jong waren, een aantal keren hebben gestaan. Torne ligt aan het prachtige meer Åsnen. Via allerlei kleine binnenwegen hebben we heerlijk rustig in het prachtige weer onze reis vervolgd.
Torne is een klein dorpje, op zich niet heel erg bijzonder. Indrukwekkend was vroeger dat er midden in het dorp een heel groot, ietwat vervallen rose huis stond. We noemden het het Pippi Langkous huis. Het huis is later groen geverfd en met het veranderen van de kleur, veranderden ook onze fantasieën over dit huis. Pippi had immers geen groen huis.
Een ander memorabel iets was Ströbergs lanthandel. Een lanthandel is een (meestal kleine) kruidenierswinkel waar ook andere zaken te koop zijn zoals elektra, huishoudelijke artikelen etc. Van alles wat zou je kunnen zeggen. Bij Ströberg was ook van alles te koop. Je kon het zo gek niet bedenken of het was in de winkel aanwezig. Ja.. soms moest je even zoeken.... en dan vond je het.
Het was altijd erg leuk om eventjes naar Ströbergs lanthandel toe te gaan om boodschapjes te halen.
Vorig jaar was Suzanne nog door Torne gereden en toen ik haar vroeg of Ströberg er nog was bleek dit inderdaad zo te zijn. In Torne bleek alles nog zo te zijn zoals het destijds was.
Gerrit en ik waren daardoor toch wat teleurgesteld toen we ontdekten dat Ströberg zijn lanthandel gesloten heeft. Hij is met pensioen, net als wij. Groot gelijk natuurlijk, en we gunnen het hem en zijn vrouw van harte maar het is toch een groot gemis in het dorp. De centrale plek in het dorpje is verdwenen.


 Het vlaggeje van lördags godis (snoep op zaterdag) hangt nog vrolijk te wapperen. Echter geen vrolijkheid meer in de winkel zelf.

 Dit is het grote houten huis midden in het dorp, dat in vroeger tijden helder rose geschilderd was.
 Hieronder nog wat foto's met herinneringen.
 De brug over het Åsnen
 En hier twee foto's van het Åsnen in de avondschemering. Op de steen zit een meeuw te broeden.

Ik heb nog allerlei foto's gemaakt van onze reis naar Torne echter de summiere internetverbinding maakt het uploaden ervan erg moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten