Menig gezellig momentje hebben we gehad zittend bij onze open haard. Wanneer het vuur erin brandde veranderde de hele sfeer in de kamer, dan werd het echt gezellig en op den duur heel lekker warm.
2018
We kochten ons huis in 2013 met een niet functionerende open haard. Waarom deze niet functioneerde dat kon de voormalige eigenaar ons niet vertellen. Gerrit ging daarom op een gegeven moment op onderzoek uit en dat verhaal staat onder de link hieronder beschreven. Ik kan je wel vertellen dat het een hele operatie was.... dat onderzoek!
Nadat we het euvel aan de haard hadden verholpen wilden we er ook wel een vuurtje in stoken. Dat gaat niet zomaar, daarvoor moet de schoorsteenveger de schoorsteen na een gedegen onderzoek eerst goedkeuren. Voorafgaande aan het daadwerkelijke onderzoek moest hij eerst onze schoorsteen in kaart brengen. In die schoorsteen lopen vele kanalen zowel rookkanalen als ventilatie kanalen. Zie foto hier onder.
dit zijn alle kanalen in onze schoorsteen
Eénmaal in de zeven jaar wordt de schoorsteen gecontroleerd en elke keer krijgen we te horen dat hij prima is. Het buitendeel van de schoorsteen is nieuw opgemetseld toen ons huis voor de verkoop een nieuw dak heeft gekregen. Die kan dus gelukkig nog wel even mee.
Nu zijn we dan toch zover dat we de openhaard weg gaan halen en gaan vervangen door een kakelugn. De tweede in ons huis want in onze woonkeuken hebben we er ook eentje laten plaatsen. Het waarom van deze beslissing zit hem erin dat we heel graag een bijverwarming in de woonkamer willen hebben met een beter rendement. Het stoken van de haard neemt veel hout, je stopt er net zoveel energie in als dat je ervoor terug krijgt. Een nieuwe kakelugn, in elk geval onze van Gabriella, heeft een rendement van 92,4 %. We stoken de kakelugn wanneer het koud is tweemaal per dag. Gerrit doet dan ongeveer vijf stukjes hout in de kachel en daarmee warmt hij de hele dag. 's Avonds nog eens zodat de keuken tot aan de ochtend lekker warm is. Datzelfde willen we nu ook graag voor de kamer.
Maar voordat het zover is moet de haard eruit. Met onze murare (de man die de nieuwe kakelugn gaat opbouwen, hebben we afgesproken dat we het afbreken van de haard zelf gaan doen. We hebben die klus al eventjes in de planning staan maar nu is het dan toch zover. Vorige week kwam zelfs de schoorsteenveger nog langs voor het vegen van de rookkanalen. Een handeling waar je niet om hoeft te vragen, je staat in het systeem en dan komt hij elk jaar. Mooi dat hij net nu langskwam. Ik schrijf 'hij' maar het bleek een 'zij' te zijn deze keer. Nu konden we dus afbreken met een geveegd kanaal, dat scheel weer wat rommel.
Vanochtend hebben we eerst de hele woonkamer leeggehaald en de spullen gestald in de eetkamer. De doorgang van woonkamer naar eetkamer afgedekt met plastic.
daar staat hij nog even in vol ornaat
We gingen van start met het weghalen van de marmeren omkleding. Dat ging lekker vlot, in een kwartiertje waren we daarmee klaar.
Even een tikje en het laat los.
Het zijn dikke stukken marmer van zo'n 4 cm dik. Alles is er heel uitgekomen. Daarna was dit het aanzicht.
Het bovenste plaatje marmer kunnen we er bijna zo aftillen. We zien dat er behang achter zit. De haard is dus niet zo oud als het huis. Wat zou er dan eerst hebben gestaan denk je dan. Misschien wel een kakelugn..... wie weet?
Daarna gingen we echt los, de bovenkant tikten we samen los met een beitel en een hamer. Gerrit links en ik rechts. Ook dat deel ging erg vlot, de stenen waarmee de haard is opgemetseld lieten zomaar los na een tikje met de beitel.
hier zijn we tot aan de klep
Het onderste deel van de haard zit steviger in elkaar. Gerrit moet flink tikken om de stenen los te krijgen maar het gaat allemaal gecontroleerd.
Gerrit tikt en ik breng nu de emmers puin en de stenen naar buiten.
Om vijf uur 's middags hebben we de hele haard eruit en moet alleen de fundering in de kamer nog worden weggehaald. We nemen eerst even een pauze. Even bijkomen.
Na de pauze werken we nog een uurtje en dan is ook de fundering in de kamer eruit. Dat laatste stukje dat ging lastig, Gerrit moest flink tikken.
Maar onder het rookkanaal, zo ongeveer een halve meter lager zit nog een opening. Die is niet zwart en dat stuk heeft geen trek.
dat klusje is klaar!
Morgen de muren nog wat bijwerken en dan kunnen we zeggen dat we een begin hebben in dit project.
We zitten nu even bij te komen want zwaar werk was het zeker.
Heb het goed allemaal en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......
Ik vond het geweldig interessant om zulke afbraak klussen te ondernemen, ook al is het wel zwaar werk. Vooral omdat je dan ziet hoe ze het destijds opgebouwd hebben
BeantwoordenVerwijderenWij hebben destijds ook een nieuwe kachel gekocht, omdat de inzethaard veel te weinig opbracht.
Daar hebben we nog jarenlang plezier van gehad. Snel aan en gaf veel warmte. (O.a. Door de spekstenen binnenkant.) De afbraak van de binnenschoorsteen en inzethaard hebben wij destijds laten doen. Evenwel het puin heb ik kruiwagen voor kruiwagen, heuveltje op!, op het terrein van de buren mogen brengen. Mijn man had toen een gecompliceerde beenbreuk dus hij kon dat toen niet doen. Het was echt enorme berg, maar elke dag enkele kruiwagens zorgde er voor dat het uiteindelijk toch weg was. Het is altijd prettig als er een buur om ophoog-puin verlegen zit.
Waar laten jullie al dat puin? Of wordt het hergebruikt?
Groet, Jet
Ha Jet, Het is idd heel leuk om te zien hoe ze die haard destijds hebben opgebouwd. Het was een inspannend klusje, dat. uitbreken. We hebben het puin in grote emmers afgevoerd, het ligt nu voor ons huis. We hebben het cement gescheiden van de stenen. Wellicht dat de murare een deel van de stenen nog wil gebruiken voor het dichten van de gaten in de schoorsteen. Hij kan namelijk voor de kakelugn geen gebruik maken van het bestaande stookgat, de aansluiting voor de kakelugn moet hoger zitten. Dus het cement voeren we binnenkort af wanneer de aanhanger uit de sneeuw te halen is. We brengen dat naar de återvinning.
VerwijderenGroet Johanna