donderdag 4 januari 2024

Het nieuwe jaar gaat van start met een stevige winter

We hebben een nieuw jaar en ik hoop dat dit jaar voor iedereen goede dingen gaat brengen! Voor de wereld dichtbij hoop ik dat het geweld zal afnemen en we niet elke dag meer in de krant lezen dat er iemand is doodgeschoten, voor de wereld verder weg hoop ik dat de oorlogen zullen stoppen en mensen weer in vrede en vertrouwen kunnen leven en voor de wereld zelf hoop ik dat mensen hun best gaan doen zodat de kwaliteit van leefbaarheid stand houdt en verbetert. Ik vermoed dat niet al mijn wensen in vervulling zullen gaan maar het wensen dat kan altijd. Laten we proberen er met elkaar iets van te maken en op een positieve manier in het leven te blijven staan.

Het is winter in Zweden, er is veel nieuwe sneeuw gevallen, dagen achtereen. We zijn niet ingesneeuwd dat valt alleszins mee maar behoorlijk winters is het bij ons wel. Vandaag (donderdag 4 jan) is het de hele dag ongeveer minus 10 graden, gisteren was het een klein beetje minder koud maar wel met harde wind. 

In het Vångdalen zag het er gisteren zo uit....



De grusväg naar Näs, daar waar wij altijd wandelen, is helemaal bedekt met ijs en daar overheen ligt nu nieuwe, heel fijne sneeuw. Het is spekglad. Gelukkig hebben we spijkerbanden onder de schoenen maar dan nog glibberen we soms alle kanten uit. We wandelen ietsje korter om het voor onszelf en voor Gösta nog een beetje leuk te houden. 
Vandaag lijkt het buiten ietsje vriendelijker omdat het zonnetje erbij was maar het is steenkoud. Tijdens de wandeling heb ik een mallot onder mijn jeans en dubbele handschoenen aan. Dan nog gaat de kou door alles heen.



Zo op de foto's lijkt het alsof er niet zoveel sneeuw ligt. Dat komt omdat het door de sterke wind wordt weggeblazen. Een centimeter of 20/30 ligt er zeker. Tijdens de wandeling zak ik ook wel eens tot mijn knieën in de sneeuw weg omdat er zich sneeuwduinen aan het vormen zijn.


De verbindingswegen worden erg goed schoongehouden, de sneeuwschrapers rijden af en aan. Ik las in de krant dat in zuid Zweden problemen zijn geweest door de enorme sneeuwval. Mensen kwamen vast te zitten en zaten soms wel meer dan 10 uur in hun auto. Dat soort toestanden hebben we hier gelukkig nog niet meegemaakt.
Wat we wel zagen toen we gisteren weer naar huis toe liepen was dat er een vrachtwagen vol met spullen voor de plaatselijke ICA dwars op de weg stond. Die vrachtwagen daarvan was de aanhanger geslipt. Op de foto hieronder zie je het spoor in de sneeuw. Het scheelde maan weinig of de aanhanger had op z'n zijkant in de greppel gelegen. 

Kijk ik heb het even op de foto gezet. Gelukkig voor de chauffeur was de hulp al ter plekke. Even later reed de auto bij ons door de straat, blijkbaar was alles goed gegaan en was er geen schade.



Gerrit veegt de oprit nu toch maar een beetje schoon zodat we fatsoenlijk in en uit kunnen komen. 


We deden natuurlijk even een rondje temperatuur op de familie-app. In Hjo was het ook -10 en bij Henk en Chang en Emke ook. Daar wordt in het weekend -20 verwacht, we zullen zien. In elk geval worden ze op deze manier goed ingewijd in de Zweedse winters.
In het noorden van Zweden zijn ze natuurlijk wel gewend aan veel sneeuw, daar is het nu wel flink koud. In Kvikkjokk was het vannacht -43,6 graden. Brrrr....Wij waren eens in Kvikkjokk want het ligt prachtig centraal op de wandelroute Kungsleden. Wij verwachtten destijds daar een groot wandelcentrum aan te treffen maar belandden in een dorp met 10 inwoners en een kerk. Toen we daar rondliepen troffen we een man met wie we aan de praat raakten Hij bood ons een tochtje met zijn boot aan met als bestemming een wandeltocht over een eiland in een meer. Na onze wandeling heeft hij ons weer opgehaald en maakte hij met ons nog een ommetje. Schitterend was dat. Het was er toen erg warm, zo'n 30 graden. De man kon die hoge temperaturen niet zo waarderen zo vertelde hij ons. Reden was dat hij dan niet onder z'n dikke donsdeken kon slapen. Wel, als hij nog leeft, dan kan dat bij de huidige temperaturen prima, echt genieten onder het dons daar in Kvikkjokk. 


Wij doen even een weekje vakantie thuis en dat bevalt heel goed! In ons normale doen hebben we bijna elke dag wel een programma want 'ledigheid is des duivels oorkussen' :-) Maar nu we in dit splinternieuwe jaar zijn aangekomen besloten we zomaar om even een weekje niet zoveel te doen, niks in te plannen. Wel niks is een groot woord. We hebben een puzzel van 2000 stukjes met een afbeelding van Venetië erop. Alles op de puzzel is oranje/bruin. Het is al de tweede puzzel. De eerste was vooral gelegd door Greetje, Femke en Suzanne. Henk heeft zowaar ook één stukje gelegd.... Zo van 'dit stukje hoort hier' om vervolgens weer naar het darten te gaan kijken. 
Wij dachten nu in deze ledige week ook een puzzeltje te doen. Het heeft ons zo te pakken dat we soms 's nachts om 2 uur nog staan te puzzelen. Het schiet nu al een beetje op. Gerrit heeft zich nu op de raampartijen geworpen en we moeten de bloemen nog doen. Ik geef het je te doen, het is een hele klus. Maar heerlijk hoor, zo'n weekje vakantie in eigen huis.



Verder hebben we deze week ook een paar gezellige nieuwjaarsafspraken met mensen die we kennen uit het dorp. Na deze eerste week wordt het leven weer normaal, wat dat ook mag zijn.


Tot zover maar weer. Heb het goed allemaal en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij! Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten