woensdag 6 december 2023

De kelderhal I: Het is nu toch een klus aan het worden


Mariestad in kerstsferen

Toen we in het weekend bij Henk en Chang en Emke waren zakte de temperatuur wel tot - 15 C. Met nog een ijzige wind erbij was dat best wel frisjes. Weer thuis was het maandag bij ons ietsje minder koud maar toch nog wel zo rond de - 10 C. Ik weet niet of het nodig is maar ik trek Gösta toch maar even een jas aan. Hij vindt het overigens heerlijk in de winterkou en de sneeuw. Hij is merkbaar blij en levendig tijdens het wandelen. Hij springt en rent en dartelt om ons heen. Nu we hem los durven laten lopen krijgt hij veel meer beweging. Hij geniet en wij genieten van hem.


Maandag zijn we verder gegaan met ons klusje in de kelder. Aanvankelijk was het de bedoeling dat we wat reparatiewerkjes zouden doen maar onderhand kun je het gerust een project noemen. 
In onze tvättstuga hadden we een probleem met de vloer en de wanden vermoedelijk veroorzaakt door vocht. We hebben nu een aantal ventilatieroosters in de vloer gemaakt en de loszittende delen weggehaald waarna we de vloer hebben gerepareerd. Een deel van de wanden moesten we eveneens uitkrabben en herstellen. 
Het gerepareerde werk moet opnieuw worden geverfd met twee componenten vloer coating. Daarmee willen we ook de vloer afwerken van het gedeelte kelder gelegen voor de tvättstuga. Dat is een soort van halletje met een deur naar buiten. Daar staan normaal gesproken onze reserve koelkast en de vriezer. Het leek ons handig om die twee vloerdelen in één keer te verven en zo kwam ons klusje tot een uitbreiding. Dan nu het huishoudelijk deel van de kelder maar in één keer meenemen dachten we. Zo kan onze nieuwe vriezer straks in de vernieuwde kelder een plekje krijgen. 
Gerrit heeft de wanden van de kelder gerepareerd en ik heb ze strak getrokken met een cement spackel. Ik kit alle naden rond de kozijnen af en ook de overgang tussen het plafond en de wanden. Dat is nu allemaal klaar en een deel van de afgewerkte wanden zit ook al een keer in de primer. 
Gerrit ontfermt zich nu over de vloer. Daar heb ik lang geleden een grijze betonverf op aangebracht maar die laag willen we er af hebben voordat we de vloer gaan coaten. We hebben een betonslijper gehuurd bij de bouwmarkt in Karlsborg en daarmee is dit klusje wel te doen. Na het slijpen gaan we overwegen of we ook nog egaline op de vloer willen aanbrengen. 



De betonslijper huur je samen met een enorme stofzuiger. Die laatste heeft een lange slang die je aan de slijper koppelt. Ik hoop nu maar dat de meeste betonstof in de stofzuiger verdwijnt en dat het niet zo is dat mijn hele huis straks onder het betonstof zit zo vlak voor de kerst. We zullen zien....
Tot zover de bouwactiviteiten. 

Dinsdag gingen we weer even naar Mariestad. Onze auto moest voor de keuring (goedgekeurd, zag er uitstekend uit zei de keurmeester) en dit combineerden we met het doen van enkele inkopen voor de kerst. We hebben voor al onze trappetjes led lampjes gekocht zodat we ze nu onbezorgd kunnen laten branden.




Die trappetjes dat is hier echt een ding. Elk huis heeft ze en ook bij bedrijven en kantoorpanden zie je ze voor de ramen staan. Meestal verschijnen ze zo rond de eerste advent. Ik haal ze dan meestal half januari weer weg maar sommigen hebben ze wel tot in maart staan. 
In Mariestad kochten we ook nog twee sterren zodat we kunnen stellen dat we nu goed zijn voorzien. De buitenverlichting dat moet nog maar daarvoor hebben we nu nog even geen tijd vanwege de kelder. 
Omdat we deze keer ruim in de tijd zaten tijdens het winkelen konden we ook even koffie drinken.


Leuk om zo een middag te lanterfanten.

Maandagavond, ik vlieg wat heen en weer in de tijd merk ik, zag ik het volgende deel van het programma 'Historien om Sverige'. Deze aflevering ging over de vereniging van Scandinavië in de Unie van Kalmar (1397) en de opkomst en  bloei van het koningschap van koning Gustav Vasa, hij was bijna 40 jaar koning. Op een aantal beelden in het slot van Kalmar stonden een tweetal Deerhounds en een Wolfshond opgesteld waarschijnlijk om het beeld een koninklijke uitstraling te geven :-) De hond op de voorgrond is een wolfshond en de andere twee zijn Deerhounds. Ik had in het clubblad al gelezen dat 'Hannes' uitverkoren was. Hij staat er prachtig op zo rechts naast de troon. Hannes is volgens mij ongeveer net zo oud als Gösta. Zijn bazin schrijft af en toe een stukje in het clubblad over haar belevenissen met Hannes, stukjes vol humor en erg leuk om te lezen en met veel herkenning.


Het is alweer een heel verhaal geworden. Om het lezenswaardig te houden stop ik nu maar. Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....











 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten