zondag 10 december 2023

De kelderhal IV: opruimen rest van de kelder

 Vandaag is het zondag en de tweede advent. Wij hebben 's ochtends genoten van ons ontbijt en daarna van de wandeling met Gösta. De hele dag was het weer onder nul en voelde het winters. 

Weer thuis dronken we nog een kopje koffie en daarna doken we de kelder in. Gisteren hebben we zaken waar we afstand van nemen  en die in de kelder stonden opgeslagen in onze aanhanger geladen. Die staat nu helemaal volgeladen buiten op de oprit. Dat gaan we maandag wegbrengen naar het stort. Vandaag was mijn wens om de kelder te fatsoeneren. 

Dus vandaag aan de poets in de kelder! Niet onze favoriete bezigheid maar soms moet het even. Bovendien moet de vloer verder uitharden en daarmee was dit het moment.

hier ligt de vloer rustig te drogen

Wanneer je de deur opent naar de stookruimte ziet dat er nu zo uit.

Hier ook nog even een foto van de houtkachel in de stookruimte. Vanuit deze kachel lopen de verbindingen naar de accumulatietanks.


je ziet wel een wirwar van buizen die overigens niet meer in gebruik zijn. Die willen we weg laten halen samen met de houtkachel. 


De koelkast die er nog staat gaat straks weer terug naar de kelderhal wanneer die klaar is. Onze stookruimte heeft wat liefde nodig. De wanden moeten opnieuw worden gestuukt en ook deze vloer heeft behoefte aan een nieuwe deklaag. We hebben de afvalbakken voor gesorteerd afval nu op een bokje staan. Op deze manier kan de vloer steeds goed ventileren. Het is nu weer heerlijk droog in de kelder  sinds Gerrit de ventilatieroosters weer heeft opengemaakt. Dat scheelt echt. Aan de buitenkant moeten we er goed om denken de opvangroosters van de regenpijpen goed bladvrij te houden zodat het regenwater kan worden afgevoerd via het riool.

Ga je vanuit de stookruimte naar de garage dan passeer je een soort van gangetje. Ook de muren van dit gangetje hebben aandacht nodig. Voor nu vind ik het al fijn dat het er allemaal weer opgeruimd uitziet. Maar je kunt wel zien dat we in de kelder nog wel even een klusje hebben te gaan.


Wil je naar de garage/werkplaats dan moet je er goed om denken je hoofd te bukken wanneer je door de deur gaat anders komt het niet goed. Er hangt nu een lap schuimrubber als waarschuwing. Sinds dat er zo hangt gaat het beter en stoot Gerrit minder vaak zijn hoofd tegen de lage deurpost. 


De garage is nu weer klaar voor de volgende klus. Lekker ruim en opgeruimd. 

Nu eerst de kelderhal afmaken en daarvoor hebben we voldoende tijd voordat met de kerst de kinderen allemaal bij ons komen. Heerlijk dat het dan klaar is.

Dit was dan de rondleiding door onze kelder en dat op de tweede advent! Wel, we hopen overigens dat jullie wel een lekker rustig weekend hebben gehad. 

By the way.... Mocht je hier ergens in de buurt wonen en behoefte hebben aan een dames en/of een herenfiets dan kun je die bij ons afhalen. We hebben er een paar over die nog in (zeer) goede staat verkeren. Stuur bij interesse maar een berichtje via FB. Wanneer de fietsen een goed plekje krijgen zijn er wat ons betreft geen kosten aan verbonden.

Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......

2 opmerkingen:

  1. Jeee, was helemaal vergeten dat we t eerder over die accumulator tanks gehad hebben. Aan de foto te zien zitten er ook nog elektrische (nood) verwarmings elementen in, (net achter de fietsen?) kan wel eens handig zijn mocht de warmtepomp t begeven. (gezien de levertijden van vandaag de dag kan je zo een paar weken zonder zitten) Persoonlijk zou ik trouwens die houtkachel laten staan en kijken of die toch op de een of andere manier weer aan de praat te krijgen is. (ander schoorsteenkanaal aansluiten?) Hout is er zat in Zweden en aangezien er toch wel blackout's te verwachten zijn in europa de komende jaren ben je met een houtkachel dan toch even mooi gered. (even een ecoflow https://eu.ecoflow.com noodstroom accu eraan om de pompen te laten draaien, of een aggregaat) Europa moet groen worden, de praktijk is helaas anders, de groei van elektrische auto's is zo groot dat het elektriciteitsnet dat niet meer bij kan houden, laat staan het opwekken.

    groetjes,
    Willem Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja er zitten 'El patroner' in maar die hebben we uit staan. Het huis daarmee verwarmen is onbetaalbaar. Die houtkachel gaat er echt uit. We hebben in huis straks twee 'kakelugnar' staan en daarmee krijgen we denk ik het huis goed warm. Volgend voorjaar krijgen we twee accu's waarin we stroom van de zonnecellen of in de winter de laag tarief stroom kunnen opslaan zodat we dan een buffer hebben voor de stroom. Wanneer je lange reizen gaat maken met de camper is zo'n ecoflow systeem wel handig lijkt me.

      groet, Johanna

      Verwijderen