zaterdag 9 december 2023

De kelderhal III: Het egaliseren van de vloer

Na het afschuren van de vloer, beschreven in mijn vorige blogpost, zijn we nu zover dat we de vloer met egaline kunnen egaliseren. Die egaline hebben we vrijdag bij de K-Rauta gekocht. K-rauta is een Finse bouwmarkt keten die het komende jaar 2024 in Zweden wordt overgenomen door K-bygg. 
Wij zochten een egaline die je in een dun laagje over je vloer kunt aanbrengen. Van 2-40 mm zou je kunnen stellen. Bovendien wilden we de egaline graag fiber versterkt hebben. Dat was even zoeken. 
Uiteindelijk kwamen we uit op het volgende product....


Daar moesten we wel even over nadenken. Voor de vloer van de tvättstuga hadden we ook een product van Kiilto Pro gebruikt en dat vonden we destijds geen succes. In de winkel zochten we op youtube een filmpje over het verwerken van dit specifieke product en dat zag er goed uit. Goeie vloeibare egaline! Samen besloten we dit product dan toch te kopen. Ik was er nog wel wat zenuwachtig over want we hebben nu al zoveel werk van de vloer gehad en je wilt dan ook heel graag dat de afwerking goed lukt. 
Vandaag (zaterdag) was het dan zover. Eerst nog de nodige naadjes afkitten en putjes en overgangen onder de deuren afplakken met 'avstängningslist'  


en daarna kon Gerrit gaan mengen. Dat is bij ons de verdeling, Gerrit mengt en ik giet en schuif de massa op z'n plek.

Al direct bleek dat we een beter product hadden gekozen dan destijds voor de tvättstuga. Nu bleef de massa mooi vloeibaar en kon ik het met de trekker mooi verdelen over de vloer. Wat een opluchting!
Een uurtje werk was het ongeveer. We zijn tevreden, meer dan tevreden over het resultaat van vandaag.


De vloer is nu aan het drogen. Straks wanneer het beloopbaar is kunnen we hier en daar nog wat weg schrapen maar veel is dat niet. wat een verschil met hoe de vloer was. 

Dan nog eventjes over het weer bij ons. We hebben een week lang heerlijk koud winterweer gehad. Het was echt zo mooi buiten. De sneeuw zag er zo puur uit en de sneeuwkristallen schitterden je tegemoet. Wat heerlijk om die frisse winterlucht op te snuiven en met muts en sjaal en wanten door de winter te wandelen.

Vandaag hebben we echter nul graden en dat betekent dooi. Buiten is het grijs, het regent natte sneeuw. Niks aan!! We hebben wel even lekker gewandeld vanochtend maar we missen het frisse van de winter.

Kijk..... zo was het gisterochtend nog toen we naar de K-Rauta reden.




Nu is het een grijze massa appelmoes. We hopen echt dat er met de kerst weer nieuwe sneeuw komt. Wat zou dat leuk zijn voor Julian en Emke. We wachten af.

We wensen jullie allen een heel fijn weekend toe, ontvang een warme en vredevolle groet van ons!
Wordt vervolgd.......

P:S: Net, dat is een paar uur na het gieten, zijn Gerrit en ik nog even de kelder ingedoken om de vloer te inspecteren. De vloer ligt er prachtig bij en is aan het uitharden. Voorzichtig kunnen we hem belopen. We hebben er een paar planken en platen op gelegd zodat we bij de roosters van de putdeksels kunnen komen om deze uit te schrapen. Dat ging goed en na het schrapen konden we de deksels erin leggen. We hebben één nieuw putdeksel en op de grote put ligt het oude deksel, een grote metalen plaat. Het past allemaal prachtig. Gerrit heeft ook de overgang naar de tvättstuga een beetje bij geschraapt zodat deze nu vloeiend is. Nu laten we de vloer verder drogen. Wat fijn dat het resultaat zo mooi geworden is, een hele opluchting. We zijn tenslotte geen profs we halen al onze kennis van youtube en van wat er aan materiaal informatie door de fabrikant wordt verstrekt. Het is voor ons ook een spannende klus.

Ons nieuwe putje, hieronder ligt een oud rond en verroest gietijzeren rooster.

de overgang naar de tvättstuga

het deksel van de grote put

We geven de vloer nu enkele dagen de tijd om verder uit te harden. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten