Zo eindigden we de dag gisteren en zo begonnen we vandaag. Na ons ontbijt is Gerrit verder gegaan met het afschuren van de betonvloer in de kelderhal. Je huurt het materiaal per dagdeel en we wilden het zo rond het middaguur weer inleveren. De betonslijper is een soort van haakse slijper met een diamant slijpsteen. Je betaalt voor het afgesleten deel. Haal je de slijper op dan wordt de steen gemeten met een schuifmaat, breng je hem terug dan wordt er wederom gemeten. Het verschil moet je betalen. Waar ik dan heel blij van wordt is dat bijna al het stof wordt opgezogen in de stofzuiger. Omdat ik nog niet in stoffige omgevingen mag verkeren met mijn nieuwe ogen ben ik op de bovenverdieping even met het stofdoekje in de weer geweest terwijl Gerrit aan het slijpen was en ik kwam daar geen beton tegen. Er zaten volgens Gerrit diverse lagen verf op de vloer, de grijze die ik had aangebracht en nog een groene en ook wat wit. Dat heeft hij allemaal weg geslepen. De vloer ziet er goed uit en we gaan toch proberen er een laagje egaline op aan te brengen. Voor de mooi!
Samen reden we naar de Byggvaror (bouwmarkt) in Karlsborg om de spullen terug te brengen. Wat ook wel bijzonder is vinden wij is dat wanneer je daar iets huurt, je alleen maar je telefoonnummer hoeft achter te laten. Niks geen contract en niks geen borg, alleen maar een telefoonnummer. Dat is echt heel gemakkelijk. Kom je de spullen terugbrengen dan vragen ze ook nog even of alles goed is gegaan en of de klus gelukt is. Leuk toch....
De egaline die wij willen gebruiken was net niet meer op voorraad. Die halen we morgen elders. Genoeg bouwmarkten hier in de buurt!
Het ritje naar Karlsborg was niet echt heel vervelend. Het heeft vandaag de hele dag lichtjes gesneeuwd bij ons. Er is ongeveer 10 of misschien 15 cm sneeuw gevallen. Vanavond appte Suzanne nog dat er bij hun in Hjo wel 40 cm uit de lucht was komen vallen. Dat was dus een flinke klus sneeuwruimen voor hen.
Dat sneeuwruimen dat schiet er bij ons even bij in vanwege de kelderklus. Rond het weekend valt de dooi weer wat in en wellicht smelt de sneeuw dan deels weer weg.
Eenmaal weer thuis ben ik begonnen met het witten van de muren die al in de primer stonden en heeft Gerrit handmatig de randjes van de vloer nog bijgewerkt. Hier en daar moesten wat gaatjes worden gevuld met beton en op een plekje heeft hij een lelijke bobbel uit het beton gehaald. Onder die bobbel stak een steen boven het oppervlak van de vloer uit en ook die kon hij weghalen. Nu is dat hoekje weer mooi vlak net als de rest van de vloer.
Na de warme maaltijd van vanavond heb ik de wanden voor de tweede keer gewit en hebben we samen de overige muren en de vloer in de primer gezet.
Wel, heel inspirerend is het wellicht niet maar zelf zijn we wel blij nu zover te zijn. Nu kunnen we afwerken! Morgen gaan we op zoek naar de egaline die we willen gebruiken en we moeten ook nog even controleren of we genoeg verf hebben voor de vloer. We hebben 3 liter twee componentenverf laten mengen in de kleur die we ook in de tvättstuga hebben gebruikt. De kelderhal is 14 m2 en daar komt nog ongeveer 3 m2 bij voor het reparatiedeel in de tvätt. Deze keer gaan we de vloer meer tijd geven om goed te drogen. Met de componenten coating sluit je de vloer helemaal af en kan het achtergebleven vocht geen kant meer uit. Vocht wint altijd las ik ergens, het zoekt zich een weg naar buiten. Wellicht zijn we de vorige keer ietsje te voortvarend te werk gegaan, wie zal het zeggen. We hopen het deze keer iets beter te doen.
Zo op de foto's ziet de kelder er mooi opgeruimd uit. Wanneer je kijkt naar het nevenliggende kelderdeel dan is dat wel eventjes anders.....
Hier zie je de voormalige stookruimte. De houtkachel staat er nog steeds (buiten beeld) maar die kan niet meer worden gebruikt voor het verwarmen van het water voor de CV. Het rookkanaal wordt nu gebruikt door de kakelugn in de keuken. Twee kachels op één rookkanaal dat kan niet. Rechts in de hoek ze je de twee accumulator tanks staan, die gebruiken we niet meer. Vorig jaar hebben we er een test mee gedaan maar het gebruiken van de warmwatervoorraad levert geen besparing op de energie op. Helemaal in de hoek staat de aardwarmtepomp. Langs het plafond van de kelder is het een wirwar van leidingen voor warm en koud water. De warmwaterleidingen zijn allemaal goed geïsoleerd. In de kelder is de temperatuur altijd constant op 15 gr. C.
Het is de bedoeling dat we het resterende deel van de kelder ook nog eens wat gaan opknappen. Maar ik kan je vertellen dat dit een klusje is waar je wel even 'zin' voor moet maken. Eerst het onderhavige deel maar eens netjes afmaken, dan zien we wel weer.
Ik dacht een kort blogje te schrijven maar het is alweer een heel verhaal geworden. Wel.....heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....
Hej,
BeantwoordenVerwijderenGerrit was uitgespeeld met het treintje zeker?
Het voordeel van die accumulator tanks is dat je warmtepomp veel minder pendelt, en dus minder slijt. Daarnaast hebben wij een mogelijkheid op de NIBE warmtepomp zitten om gebruik te maken van de dynamische energieprijzen, dat is met een extra "buffer" (accumulatortank) zeker voordeliger, buffer opstoken tijdens de goedkope uren.
Ik zie op die foto met die 2 rode deuren dat jullie ook nog van die "stalen" afvoer (wc?) buizen hebben, dat gaat tzt ook nog een klus worden vermoed ik, die gaan van binnen uit roesten en gaan steeds dichter zitten, tot ze helemaal verstopt zitten. Tip van onze loodgieter was, gewoon met een flinke hamer (vuistje) kapot slaan, dat is idd goed te doen, en dan vervangen door plastic buizen.
Wij komen 2 januari weer naar Zweden, kijk er nu al naar uit!
Fijne feestdagen!
Willem Jan
We hebben over het gebruik van die tanks geloof ik al eens eerder met elkaar van gedachten gewisseld. Zie mijn post https://gerritenjohanna.blogspot.com/2021/12/zo-ook-de-booster-zit-erin.html#comment-form
VerwijderenJe schreef toen al dat onze tanks anders aan de warmtepomp zijn gekoppeld dan die van jou. Dit komt omdat de tanks voorheen aan de houtkachel waren gekoppeld. De vorige eigenaar stookte op hout en heeft de pomp niet gebruikt maar wel de tanks geïnstalleerd. Hierdoor zal het voordeel van warmte opslag bij ons lager zijn dan bij jou.
Je hebt ook goed gezien dat onze afvoerpijpen nog de oude metalen zijn. Een van onze volgende projecten gaat het verbeteren van de stookruimte worden. Daarbij moeten we de loodgieter/installateur inschakelen. We willen hem vragen om de oude houtkachel weg te halen en met hem overleggen of het zinvol is de tanks om te koppelen. Hij moet dan ook de afvoerbuizen vervangen en de niet meer in gebruik zijnde leidingen van het plafond weghalen. Dat wordt dus nog wel even een klusje voor de loodgieter.
Ja die dynamische energieprijzen daar maken wij ook gebruik van. Of dit in de software van onze pomp zit dat betwijfel ik daarvoor is die denk ik te oud. Maar hij wordt aangestuurd door de software Ngenic die de prijs van de stroom en de temperatuur en de weersverwachting meeneemt in de aansturing van de warmtepomp.
Dank voor je reactie, altijd leuk om even van gedachten te wisselen over dit soort dingen. Fijne feestdagen en geniet weer van jullie tijd in Zweden.
Groet Johanna