vrijdag 15 december 2023

De kelderhal VI: Het afschilderen van de vloer

Wat nu heel erg jammer is, is dat het winterse landschap dat we nu hebben de komende dagen gaat verdwijnen. Er stroomt warme lucht het land binnen en de volgende week kan het wel acht graden worden. Dan wordt het weer een blubber zooi buiten. Ik had echt gehoopt dat de winter zou aanhouden tot de kinderen hier allemaal zijn zodat ze de winterse omstandigheden zouden kunnen meemaken. Maar ja.... je kunt niet alles hebben in het leven. Zonde overigens ook voor de kerstmarkt in Forsvik. Dat is een markt in de '1900 talet' stijl en daar zou sneeuw bij horen. A.s. zaterdag is het dan markt terwijl het dooit en dat scheelt toch wel snel 100 punten in de beleving. Gisteren op het Zweedse journaal vertelde de weerman dat we 'kanske' (misschien) kans hebben op een witte kerst. Meestal is het woord 'kanske' een synoniem voor 'niet'...... maar we zullen zien. 
Voor Gösta zal het fijn zijn wanneer de sneeuw verdwijnt. Dan kan hij zonder zorgen weer buiten wandelen. Begrijp me goed, hij vindt de sneeuw en het winterweer echt geweldig maar hij heeft een wond aan zijn 'duim' van de rechter voorpoot. Die duimnagel is afgebroken en elke keer wanneer hij even buiten in de sneeuw loopt, hebben we weer een bloedbad in de keuken. We hebben hem nu twee dagen binnen gehouden en vanochtend probeerden we het weer een keertje maar hadden we wederom bloed in de keuken. We hebben de poot maar weer verbonden.


Het overgrote deel van de dag waren we in de kelder. Gisteren hebben we na vijf dagen drogen de vloer in de primer gezet. Daarna heb je steeds 16-24 uur de tijd voor de vervolg stappen. Die bestaan uit het verven van de vloer en het strooien van de vlokken en het aflakken van de vloer. Na een korte wandeling (want hij moest er even uit) zijn we begonnen met het afplakken van de plint. In de kelder hebben we natuurlijk geen echte houten plinten maar schilderen we de onderste vier cm van de wanden in de kleur van de vloer. Zo lijkt het een plint. De overgang tussen wand en vloer is niet overal regelmatig en strak en dat geeft esthetische problemen bij de overgang.. Door ietsje bij de wand op te schilderen met de vloerverf omzeil je dit probleem. Op de muur kun je mooi strak afplakken.
Kijk dit bedoel ik....


De rode stip die je ziet op de vloer, daarover maakte ik me al even zorgen bij het zien van deze foto, is de weerkaatsing van een lampje bij de ingang van het schildershok. Wanneer we daar het licht aan hebben brandt het lampje bij de deur. Zo kun je zien dat in de kast het licht aan is. Geen eigen uitvinding overigens, het was al zo toen we ons huis kochten en we laten het zo, het is best handig!
Gerrit en ik zijn net, na een lekkere pauze, even afgedaald naar de kelder en we vinden het beide oh zo mooi geworden terwijl het nog niet eens af is. 


Morgen moeten we nog eens met de vloer aan de gang. Dan wordt de verflaag incl vlokken over gelakt met 'klarlack', ook in twee componenten. 'Klar' staat dan voor 'helder/doorzichtig'. Na drie lagen is dan de vloer klaar en heeft dan nog een week nodig om helemaal uit te harden.


De plankjes die je nog ziet liggen vervangen het putdeksel. Ook dat hebben we in de verf gezet en dat staat nu te drogen.

Tegelijkertijd met de kelderhal hebben we ook onze vloer reparatie klusje in de tvätt geschilderd. Dat is nu even een ander verhaal. Destijds hadden we voor de tvätt de EPX-V 


tweekomponenten verf van Beckers gebruikt. Die is nu niet meer te verkrijgen. De vervanger is EP golvfärg.

We hebben de kleur van de oude vloer laten scannen en het resultaat daarvan was een kleurencode .....


NCS S 4502-Y. Ondanks het scannen is de werkelijke kleur toch net ietsje anders dan de kleur die we nu hebben. Ik kan het niet laten zien omdat ik nog niet in de tvätt kan komen vanwege de te drogen vloer in de kelderhal ervoor. De vraag is nu of we het kleurverschil kunnen accepteren of de keuze moeten maken de gehele vloer van de tvätt met deze code over te schilderen. Ik vermoed dat we eerst gaan voor de acceptatie. Wellicht met de aanschaf van een reserve blik in de nu gebruikte kleurencode want deze kleur vinden we erg mooi staan.

We hebben nog steeds geen kerstboom en ook geen buitenverlichting, we lopen wat achter. Binnenshuis zijn we er wel klaar voor en hebben we een echte adventsfeer. Ik hoop dat we volgende week tijd hebben om het geheel van de kerstverlichting nog een stapje verder te helpen. We zullen zien!

Wel tot zover onze belevenissen vanuit een nog steeds (voor zolang als het duurt) winters Undenäs. 

We wensen iedereen een heerlijk weekend toe met een warme en vredevolle groet van ons. Wordt vervolgd......










 

2 opmerkingen:

  1. Tjonge wat zijn jullie weer lekker bezig! Dat jullie dat maar allemaal kunnen. Het wordt mooi! Jammer dat de witte winter weer verdwijnt. Ik geniet nu nog van de foto's die J stuurt. (Hij komt met de kerst hierheen dus hij zal het sowieso niet onze Nederlandse kerst moeten doen!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Asto hannen hast en eagen en ferstân dan komsto in hiel ein. It giet ek net altyd goed hear mar dan kin it altyd wol wer oernij.

      Wat moai dat J thuiskomt mei de kryst. Hy hat no ek efkes de winter meimakke. Wy tinke faak oan him en hoopje dat hy it yn Linköping nei syn sin hat. Hy mei altyd ris efkes by ús delkomme hear, bygelyks foar in útstapke nei Tiveden, dan hawwe wy wol in plakje foar him om te oernachtsje.

      In hiel gesellige kryst tawinske sa mei syn allen en foar eltsenien en Annie in it bysunder in groetnis fan ús.

      Verwijderen