zondag 9 september 2018

Verkiezingen....

In Zweden hebben we vandaag een spannende dag. Het is verkiezingsdag. Verkiezingen worden gezien als het feest van de democratie. In ons dorp heeft men de vlag daarvoor uit.  Zelf had ik dat ietsje te laat door zodat onze vlag binnen is gebleven. De volgende keer laat ik hem ook wapperen op verkiezingsdag!


Ik wil eerst iets vertellen over de partijen in Zweden en zo mogelijk, voor zover ik dat op dit moment kan overzien, een kleine vergelijking maken met de Nederlandse partijen. Dat is namelijk wel enigszins mogelijk.
Het rode logo met witte (V) staat voor Vänster partiet. Dat is de meest linkse partij in het politieke spectrum en is pro EU. De partijleider is Jonas Sjöstedt. Deze partij kun je vergelijken met de Socialistische partij in NL. 
De rode roos is van de Social Demokraterna (S) met Stefan Löfven als partijleider. Te vergelijken met de PvdA. De sociaal democratie is internationaal en dit is de Zweedse tak. De S zijn erg lang regerende partij geweest slechts 8 jaar onderbroken door een regering van Alians för Sverige o.l.v. Fredrik Reinfeldt.
De blauwe bloem is van de Sverige Demokraterna (SD) met Jimmy Åkesson als leider ik geloof al 14 jaar. Deze partij lijkt in zijn uitgangspunten op de PVV, de partij heeft als hoofdstandpunt het vluchtelingenprobleem en integratie. 
De gele paardenbloem is van de Miljö partiet (MP) met een woordvoerdersduo, nadrukkelijk geen leiders omdat dat machtsverhoudingen aangeeft,  bestaande uit Isabella Lövin en Gustav Fridolin een man en een vrouw. Milieu, gelijkheid tussen man en vrouw en vredesvraagstukken zijn het focus van deze partij. Een partij die een beetje in de richting gaat van Groen links in NL. 
De blauwe (L) staat voor Libernalerna onder leiding van Jan Björklund heette voorheen Folkspartiet. Deze partij maakte tussen 2006 en 2014 van Alians för Sverige een blok van niet socialistische partijen met als voorman Fredrik Reinfeldt de vorige premier, voor Stefan Lofven. Libernalerna zitten een beetje op dezelfde positie als D66 in het politieke spectrum. Ontwikkelingssamenwerking en vrouwengelijkheid zijn belangrijke uitgangspunten voor de partij. De partij is voorstander van EU en internationale samenwerking. 
Het blauwe vierkant met (KD) staat voor de Kristen Democraterna met Ebba Busch Thor als partijleider. In naam zou je een vergelijking met het CDA vermoeden toch zijn er nogal wat verschillen. De partij krijgt vooral steun van de evangelische genootschappen ofwel de vrije kerken ( baptisten methodisten en Pinksterbeweging). KD heeft ook deel uitgemaakt van Alians för Sverige. De partij richt zich op ouderen, keuzevrijheid van ouders in de kinderopvang, afname van invloed van staat op bedrijven en belastingverlaging. 
De groene vierbladige klaver staat voor Centerpartiet (C)met Annie Lööf als partijleider. De partij had voorheen vooral aanhang op het platteland. Oorzaak is de ontstaansgeschiedenis van deze partij, voortkomend uit de Boerenliga. Voorheen koos de partij vaak de kant van de Social Demokraterna en zat dus wat links in het midden. Daarin is verandering gekomen. De partij heeft haar standpunten veranderd en heeft ook deelgenomen aan Allians för Sverige en is meer rechts van het midden komen te staan. Tegenwoordig krijgt de partij ook meer aanhang in de regio Stockholm.
Dan zijn er nog de Moderaterna (M), een centrumrechtse, liberaal conservatieve partij. Een vergelijking met de VVD is denk ik gerechtvaardigd. Deze partij nam ook deel aan Allians för Sverige en leverde destijds de premier. De partij heeft kort voor de verkiezingen een wisseling in leiderschap doorgemaakt. De huidige voorman is Ulf Kristersson.

De hele avond zit ik naar de uitslagen te luisteren nadat ik in de voorgaande dagen alle debatten heb gevolgd. Eerder had ik al de kieswijzer ingevuld en gestemd vanwege onze vakantie. Op dit moment wordt, nadat meer dan de helft van de stemdistricten de uitkomsten heeft aangeleverd, het nieuwe beeld wat zichtbaar.
Er zijn sterke winnaars aan de rechterkant, eigenlijk net als bij de NL verkiezingen. De Moderaterna en Sveriges Demokraterna zijn ongeveer even groot. De Sociaal Demokraterna, in Zweden altijd een erg sterke partij geweest, lijken tot op dit moment nog net de grootste partij te blijven maar het spant erom! Voor hen wordt het een slechte uitslag.

Twee dagen geleden was er nog een kleine rel aangaande de verkiezingen. In het allerlaatste slotdebat verkondigde Jimmie Åkesson van SD dat vluchtelingen geen Zweden zijn en ook niet in de samenleving zullen worden opgenomen als Zweden omdat ze er niet in passen, en dat dit de oorzaak is dat ze niet aan een baan zullen komen. Na afloop van het debat met een zeer felle toon, ongebruikelijk in Zweden, voor aanvang van de nabeschouwing gaf de presentator aan dat de SVT (NOS in NL) deze uitspraak generaliserend en kwetsend vindt en daar nadrukkelijk afstand van neemt!! 
Link (hier moet je de translate even bij gebruiken denk ik)
Dat viel bij SD natuurlijk niet in goede aarde zo twee dagen voor de verkiezingen. Zij wilden zich dagen voor verkiezing zich net nog wat scherper profileren op het onderwerp vluchtelingenpolitiek en integratie. De betreffende programmaleider heeft aangegeven afstand te willen nemen van deze uitspraak niet van de SD als partij! Ik heb begrepen dat zij uit haar functie is gezet. Niet uitsluitend om deze actie maar meer nog omdat zij ook negatieve tweets over de SD had laten uitgaan. Zeker dit laatste tast de neutraliteit van SVT en het debat aan. Bij de SD gaat vanwege de forse winst de vlag uit. 
Zelf houd ik hem nu maar even binnen.


Zo is er in ons district gestemd vandaag:

Riksdagsvalet: Karlsborg

Uppdaterad 9 september 2018 kl. 22:24





Valnattsresultat: Valdeltagande: 86,6% Antal röster: 3 519 Antal ogiltiga röster: 73Räknade distrikt: 4 av 5








S
Socialdemokraterna
 −7,0 29,2%
SD
Sverigedemokraterna
 +4,6 22,6%
M
Moderaterna
 −1,5 16,2%
C
Centerpartiet
 +1,0 9,2%
KD
Kristdemokraterna
 +3,1 8,6%
L
Liberalerna
 −0,6 5,9%
V
Vänsterpartiet
 +1,8 4,8%
MP
Miljöpartiet
 −1,1 2,2%
ÖVR
Övriga
 −0,3 1,4%
Voorlopige einduitslag:




Riksdagsvalet: Sverige

Uppdaterad 10 september 2018 kl. 01:40
Räknade distrikt: 5 999 av 6 004Uppdatera resultatet

Valnattsresultat

Valdeltagande: 84,4% Antal röster: 6 321 510 Antal ogiltiga röster: 79 128
  • S
    Socialdemokraterna
    28,4%  −2,8
  • M
    Moderaterna
    19,8%  −3,5
  • SD
    Sverigedemokraterna
    17,6%  +4,7
  • C
    Centerpartiet
    8,6%  +2,5
  • V
    Vänsterpartiet
    7,9%  +2,2
  • KD
    Kristdemokraterna
    6,4%  +1,8
  • L
    Liberalerna
    5,5%  +0,1
  • MP
    Miljöpartiet
    4,3%  −2,4
  • Utan mandat

  • ÖVR
    Övriga partier
    1,4%  −2,5

Så här fördelas mandaten mellan partierna

  • V28 +7
  • S101 −12
  • MP15 −10
  • SD62 +13
  • L19 ±0
  • C31 +9
  • KD23 +7
  • M70 −14
 
Alla valresultat kommer från Valmyndigheten. På deras hemsida kan du läsa allt om hur det svenska valsystemet fungerar. Vill du läsa nyheter om valet gör du det på SVT:s valsajt.





Ansvarig utgivare: Mikael Pettersson | Kontakta SVT Nyheter | © Sveriges Television AB
wordt vervolgd....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten