woensdag 19 september 2018

SFI Svenska för invandrarna.....

Invandrarna zijn mensen van buiten Zweden die in het land zijn komen wonen. Svenska för invandrarna afgekort SFI is Zweedse les voor die mensen. Ook wij behoren daartoe. Nu we officieel inwoners van Zweden zijn hebben we recht op gefinancierde Zweedse les SFI.  Nu hebben wij in Nederland al een aantal cursusjaren Zweeds achter de rug, per jaar een stuk of 20 waarvan wij er zo ongeveer 15 per jaar hebben kunnen volgen, we vallen dus niet meer in de beginnersgroep. Een aantal weken terug heb ik ons aangemeld voor de SFI omdat mij niet helemaal duidelijk is wat ons niveau op dit moment is. Hebben we op de SFI nog iets te halen of moeten we ergens anders naartoe voor verdere uitbouw van ons Zweeds!
Vandaag hadden we een intake voor de SFI. We moesten ons daartoe vervoegen op de Karl-Johan skolan.


Die school, want skolan is natuurlijk school dat is wel duidelijk, is een school voor voortgezet onderwijs en heeft ook een volwassen onderwijs afdeling. Het was om 13.15 erg stil op school toen wij ons daar vervoegden. We stapten binnen in een leeg gebouw, geen conciërge, geen secretaresse of iets in die geest. Gerrit vermoedde al dat wij de verkeerde ingang hadden genomen maar bovenstaande vermelding op de deur deed mij vermoeden dat we goed zaten.  Ik probeerde maar eens een trappetje naar beneden, de catacomben in zogezegd. En ja hoor daar kwamen wij de mevrouw tegen met wie we een afspraak hadden gemaakt. We werden door haar welkom geheten en ze vertelde ons dat ze met ieder van ons afzonderlijk een gesprekje wilde voeren en dat wij ook een schrijfopdracht moesten maken. 
Gerrit wilde wel eerst schrijven en ik wel eerst praten zodat dat mooi uitkwam. Het was een leuk gesprek waarin zij verschillende dingen vroeg zoals wat voor soort opleiding ik had gedaan, welke talen ik sprak, waarom ik me had aangemeld voor de SFI en waarom ik het belangrijk vind om Zweeds te leren, wat voor werk ik heb gedaan, wat ik in Zweden wil gaan doen, waar ik woonde etc. Ik babbelde er lustig op los. Na 20 minuten konden Gerrit en ik de rollen omdraaien en moest ik schrijven over waar ik was opgegroeid in een dorp of een stad, hoe ik die plek zou willen beschrijven, waar ik nu in Zweden woon en hoe ik dat vind. Ik had al snel een kantje vol geschreven.  Net toen ik het nog even zou doorlezen om de grammatica te controleren kwam Gerrit alweer binnen en heb ik de controle maar laten schieten. Mijn schrijfsel zal wel een indruk geven van mijn niveau dacht ik zo. De mevrouw vertelde ons dat we per email een bericht zouden krijgen over in welke cursus we ingedeeld zouden worden. Mocht het zo zijn dat we het niveau van de SFI overstijgen, maar dat moet dan blijken uit een nationale test, dan was er nog een mogelijk tot grundvux taalonderwijs, tenminste ik meen me te herinneren dat het zo heet. We wachten rustig af en tot het zover is gaan we rustig door met ons huidige boek. Elke dag een uurtje en zo komen we ook verder.

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten