donderdag 13 september 2018

Opnieuw naar de Weefclub......


Vanmorgen na het ontbijt moesten er eerst wat administratieve zaken worden geregeld waarvoor Gerrit de gehele ochtend aan het telefoneren is geweest. Het gaat om de afdracht WLZ op het pensioen. Bij de NL belastingdienst hebben we ontheffing van de loonheffing omdat we nu in Zweden belastingplichtig zijn. Echter op het pensioen wordt nog steeds de WLZ premie ingehouden. Het heeft vele uren telefoon gekost waarbij de ene instantie naar de ander verwijst en niemand eigenlijk lijkt te weten wat je precies moet doen om de inhouding van de WLZ stop te zetten. Uiteindelijk trof Gerrit bij de belastingdienst een behulpzaam iemand die vrij nuchter vertelde dat wanneer je in het buitenland woont en daar verzekerd bent voor ziektekosten je deze in NL niet meer hoeft af te dragen en dat Gerrit het pensioenfonds gewoon kon verzoeken de inhouding van deze premie stopt te zetten. Zo simpel blijkt het te zijn. Dan vraag je je wel even af waarom niemand dit weet. Hoe kan het dat je van de een naar de ander wordt verwezen, (van het CAK naar de SVB en van de SVB naar het CAK en na lang doorvragen uiteindelijk naar de belastingdienst), een ieder iets roept maar het niet precies weet. Wij zijn toch niet de eerste Nederlanders die na pensionering in het buitenland gaan wonen???
Ergert u niet verwondert u slechts!!
Na dit alles konden we gras gaan maaien. De regen was gestopt en de zon is gaan schijnen en het gras droogt op. Ik met de handmotormaaier alle kantjes en Gerrit op de tracktor. We zijn daar zo'n drie uur mee bezig. Daarna ben ik bezig geweest met een soort van herverdeling van het grind over de oprit. Vorig jaar is er in onze oprit een diepe geul gegraven voor het aanbrengen van een nieuwe hoofdwaterleiding. Daarmee is een groot deel van ons siergrind verloren gegaan. Op de oprit achter lag een dikke laag grind en die heb ik voor een deel naar voren gebracht zodat de oprit er nu wat meer aangekleed uitziet. Het was een zwaar werkje. Ik denk dat we volgend jaar nogmaals een vracht nieuw grind nodig hebben om de oprit weer mooi egaal te krijgen. Voor nu kan het eerst zo wel de winter door.

Het getouw waarop ik weef een Dunk Dunk weefgetouw

Vanavond ben ik weer naar de weefclub geweest. De vorige keer heb ik een beetje oriënterend rondgesnuffeld en kennis gemaakt met de collega weefsters. Toen ik er vanavond kwam waren er twee dames bezig met het instellen van een weefgetouw. Ze hadden er een boek bij met een patroon dat er als volgt uitziet.

het patroon
De zes hokjes aan de onderkant zijn de zes pedalen van het weefgetouw, de vier hokjes aan de zijkant zijn de 4 schachten. Het patroon vertelt je hoe je de pedalen aan de schachten moet bevestigen. Wanneer je dat op de manier doe zoals dit patroon ingetekend is krijg je een soort van figuur in je weef omdat de pedalen de schachten op een bepaalde manier naar beneden trekken waardoor je ketting zich in dat patroon opent en je de draad of de stof erdoor kunt halen. Het klinkt ingewikkelder dan het is. Ik heb er even bij gekeken hoe de dames het doen en heb wat vragen gesteld.
Ondertussen kwam er een weefster binnen die ik nog niet kende. Aan haar heb ik me voorgesteld. Blijkt dat zij uit Duitsland komt en hier al 14 jaar woont met een Zweedse sambo (bo is wonen/sam is samen, dus samenwonen). Ook zij heeft hier op de club het weven geleerd. Kijk dat geeft de burger moed. Dat is immers hoe ik er nu ook voorsta. Beginnen bij nul en kijken waar ik uitkom. Ondertussen was het weefgetouw klaar en kon er geweefd worden. Ik dacht dat het een weef van een van de dames zou worden maar tegen mij werd gezegd ' Ga maar zitten'. Dit getouw werd blijkbaar voor mij klaargemaakt. Ik werd er een beetje zenuwachtig van! Ik had thuis wel aan mijn proefweef gewerkt maar dat was een eenvoudig patroon met twee pedalen. Dit was met zes pedalen en met vier schachten. Maar ik dacht 'wie niet waagt wie niet wint' en ben ervoor gegaan en het ging goed. Steeds 9 toeren patroon en dan 4 toeren Platbinding of Tuskaft (Zweedse naam). Af en toe kwam mijn 'juf' even kijken of het goed ging. Ik kreeg complimenten voor mijn kanten, dat is nl iets was lastig is met het weven, het verkrijgen van mooie kanten.
Het stuk dat ik nu het gedaan is de proef. Hij klopt nog niet helemaal. Volgende keer begin ik met mijn officiële weef een lopertje denk ik. Ik mag dan ook zelf de kleuren bepalen. Ik heb een week om te bedenken hoe ik dat ga doen. Het was een leerzame avond op twee fronten. Ik moest goed opletten hoe ik de weef moest maken en dat begrijpen met een uitleg in het Zweeds en in de pauze werd er nog druk gepraat over de verkiezingen. Ik doe mijn stinkende best om goed te luisteren en te verstaan. Wederom begreep ik niet alles maar al wel meer dan de vorige keer en dat stemt me positief.

Mijn proefweef met 6 pedalen en 4 schachten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten