zaterdag 22 september 2018

Behangen.......


Knud trekt weer weg. Hij was sterk en pas tegen de middag hield hij het voor gezien. De zon ging schijnen en achter het raam leek het mooi buiten. Koud maar mooi! En dat is prima. In de keuken branden wij de Karl-Johan nu twee keer per dag en het is er met 24 graden heerlijk warm. De Bergvärme of aardwarmtepomp hoeven we nog niet aan te zetten. De kachel in de keuken verwarmt ons huis tot nu toe voldoende. Binnenkort krijgen we hier op het dak van ons huis ook 20 zonnepanelen, daarvoor hebben we gisteren een bestelling gedaan. Het worden zwarte panelen met een opbrengst van 5000 kW per jaar (als de zon schijnt natuurlijk). De zonnepanelen worden goed gesubsidieerd met 30% kosten retour. Wanneer we meer elektriciteit produceren dan we verbruiken krijgen we 10 cent per kW terug. Voorlopig zal dat denk ik niet aan de orde zijn met de winter voor de deur. De zonnecellen kunnen een deel van de energie die de aardwarmtepomp verbruikt, produceren.

Ook vandaag waren we weer aan de klus!!
We zijn vanmiddag begonnen met het afschuren van de muren, daarna heb ik gaatjes gevuld met plamuur en na de thee heeft Gerrit de geplamuurde gaatjes wederom geschuurd. Nu zijn de muren mooi strak en kan ik beginnen met behangen. Ik ben helemaal fan van Zweeds behang. Prachtige behangen met een designs uit vervlogen tijden. Echt schitterend. Borasheeft voor haar collectie 2018 dan ook een designsprijs gekregen. In mijn weefkamer hebben we gekozen voor Ellen 4541 dat is een behang met een motief uit de late Jugenstil periode die zich kenmerkte door functionele, strakke patronen met de natuur als inspiratiebron. Het is een zachtgeel behang met zilverkleurige motieven. Een mooi zachte en zonnige kleur omdat de kamer op het oosten ligt en er na het middaguur geen zon meer in de kamer komt.

Met de nu strakke wanden plakt het heerlijk. Alleen de hoeken zijn niet recht. Ik heb alle hoeken door moeten snijden. Ik plak dan de rechterzijde van het behang tegen door voorliggende baan aan natuurlijk en de linker zijde plak ik tegen een vooraf getrokken lijn die waterpas is afgetekend. de ruimte die ik overhoud verdwijn in de hoek die ik doorsnijd, het linkerdeel wordt tegen de muur geplakt het rechterdeel overlapt het linkerdeel. Zo verkrijg je mooie hoeken wanneer de hoek niet recht loopt. Je ziet er eigenijk niets van. Na een paar uurtjes plakken zat het behang tegen de muur.


Het begin...
De laatste hand....

Nu denk je waarschijnlijk dat het een beetje vreemd lijkt omdat het behang niet tot de vloer is geplakt. Dit heb ik gedaan omdat de onderkant een wit paneel gaat worden. Dus de  plint en daar bovenop een wit paneel met een sierlijst aan de bovenkant. Uiteraard moet ik dat allemaal nog gaan schilderen. Dat komt volgende week want morgen gaan we andere dingen doen.
Gerrit heeft vandaag de oude plinten, die we gaan hergebruiken want wat nog goed is doen we niet weg, van spijkers ontdaan en geschuurd. Ook die moet ik volgende week schilderen. We zijn nu weer aan het opbouwen en dat is leuk werk! Vanaf nu zien we het elke dag mooier worden (hoop ik).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten