zaterdag 25 juni 2016

Glad Midsommar


Hier zie je onze oudste waterput, recentelijk voor de eerste keer door ons geopend. Jan houdt van vissen en heeft hiertoe alle toebehoren bij zich in zijn camper. Hij houdt zo van vissen dat hij zelfs graag vist in een waterput. Dat doet hij met een magneet. Daarmee vist hij op metalen voorwerpen. Jan was nieuwsgierig of onze twee waterputten ook metalen voorwerpen zouden herbergen. Het was een spannende bezigheid, zelf hadden we er nog geen minuut bij stilgestaan dat de waterputten andere schatten zouden kunnen herbergen dan water.

 Nieuwsgierig als we zijn ging het deksel er voor de tweede maal af voor de visserij. Jan staat er professioneel bij en Gerrit is erg benieuwd. Helaas..... er kwam niets uit. Slechts een schat in de waterput.... water!! Kristalhelder water. na het sluiten van de putten kwamen de heren wel andere schatten tegen in onze tuin. Slakken met huisjes. Onze tuin herbergt er vele. Escargots daarop lijken ze nog het meeste. Jan en Nel dachten dat het eetbare slakken zijn en Jan zag er wel brood in voor het nabij gelegen Tived Mat, een exclusief restaurant. 
Wie weet kunnen we er nog een handeltje in beginnen als een soort bijverdienste. Wij hebben niet zoveel verstand van het slakkenleven daarom heb ik op Wikipedia even wat opgezocht. Wat we namelijk wat verbazingwekkend vonden is dat de slakken kuiltjes graven waarin ze zich af laten zinken. Ze verdwijnen er bijna helemaal in. Ik begrijp nu, na het lezen van Wiki dat ze waarschijnlijk eitjes gaan leggen nadat slakken elkaar bevrucht hebben. Ze zijn nl tweeslachtig. 
Wat voor ons een geluk was is dat Jan geen slangen in onze tuin heeft aangetroffen. We hebben vernomen dat de voorafgaande visite gebracht door Jan en Nel de gastheer en gastvrouw een slang heeft opgeleverd. Of je daarmee blij moet zijn dat weet ik niet. Jan was er erg opgetogen over, evenals over de andere slangen die hij die dag onderweg naar ons had aangetroffen.Om een uur of half 12 zijn Jan en nel afgereisd. Bij het afscheid kreeg ik nog wat lekkere zelfgemaakte chutney en svamp. Heerlijk!! We hebben ze het advies gegeven naar Forsvik te gaan. De sluis aldaar in het Göta kanaal is altijd leuk om te beleven, er gebeurt altijd wel wat, je kunt er naar het winkeltje van Lotta en je kunt er het bruksmuseum bezoeken, tegenwoordig zelfs gratis. Uit een later berichtje dat ik van Nel ontving begrijp ik dat ze dat hebben gedaan.

De rest van de dag zijn wij Midzomer gaan vieren. Dat hebben we gedaan in Karlsborg. In ons dorp werd er altijd midzomer gevierd bij Källebacken. Daar werd dan de stäng opgezet en kon je koffie drinken en meedoen aan de loterij e.d. We konden echter niet uitvinden of er nu ook een activiteit was  georganiseerd. Källebacken is nu nl een vluchtelingenopvang geworden. Vandaar de keuze voor Karlsborg. Daar is de stäng om 15.00 uur opgezet en was er van 14.00 tot 15.00 uur loterij. Natuurlijk hebben wij daaraan meegedaan. Eerst voorzichtig 4 lootjes gekocht voor 10 SEK. Geen prijs. Suzanne en ik wilden echter toch wel erg graag een prijs winnen. We zaten namelijk vlakbij de prijzen tafel die vol stond met lekker dingen zoals: zelf gebakken koekjes, marshmallows, chips, zakjes met snoep, zweedse vlaggetjes op een staander en een paar potten lekkere soep. Een keur aan prijzen. Wij zagen hoe blij de mensen waren met hun gewonnen prijs. Soms werd die stand de pede geconsumeerd of zelfs doorgegeven aan iemand anders. Die potten heerlijke soep van de ICA op de prijzentafel, dat vonden Suzanne en ik fantastisch, heerlijk toch dit soort prijzen, die zouden we graag willen winnen. Dus wederom voor 10 kronen geïnvesteerd... en weer geen prijs. We wilden al opgeven en zaten te kijken hoe de winnaars hun prijzen afhaalden en hoe blij ze ermee waren. Toen hebben we nog een laatste poging gedaan en in een keer 20 kronen geïnvesteerd. 8 lootjes. Samen hebben we de lootjes uitgepakt en ..... ja hoor. Er zat een winnend nummer bij. Wij blij naar de lootjes tafel waar de pot met soep naar ons stond te lonken. Eerst zocht de mevrouw bij de koekjes, toen bij de chips en daarna ging haar hand richting de pot met soep.... en ja hoor. Die pot hoorde bij ons lootje. Erg blij hebben we onze gewaardeerde prijs onder mycket tack geroep in ontvangst genomen.
Onze prijs!!!!


Om drie uur begon de muziek te spelen en kwam er een optocht of misschien is processie wel een beter woord, aangelopen. Lange slingers met groene bladeren, twee grote bloemenkransen en een mooie bos zomerbloemen. Daarmee werd de stäng versierd waarna hij omhoog werd gehesen en vastgezet. Daarna begon het dansen om de stäng. Eerst door mensen die daar heel goed in zijn en veel oefenen en aan het einde mocht iedereen meedansen. Het was een zeer feestelijk gebeuren waarbij iedereen in zomerse jurken gekleed gaat met bloemenkransen in het haar. Je zag aan ons in een oogopslag dat wij uit Nederland komen, geen mooie bloemenjurk en geen bloemenkrans. Dat moet de volgende keer anders, zeiden Suzanne en ik tegen elkaar.  Het was een mooie belevenis om het mee te kunnen maken.
De tafel met prijzen

                                                                         De processie

De stång wordt versierd 

De bloemen voor in de top
Bijschrift toevoegenMeisjes in mooie jurken en een bloemenkrans in het haar

Dansen rond de stäng
Na een sombere start van de dag, wat het weer betreft klaarde het voor de viering helemaal op en werd het ook nog lekker warm. Zo konden wij 's avonds ook nog heerlijk buiten zitten. Ik had een passend menu bedacht: Witte asperges met nieuwe aardappeltjes. Heerlijk! 

En zo sloten we deze prachtige dag af met een rode ondergaande zon. We hadden zeker een Glad Midsommar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten