donderdag 23 mei 2024

Van Flaten naar huis en toen in de tuin

 Inmiddels zijn we alweer een volle dag thuis, en wat voor een dag..... We vergeten bijna dat we vakantie hebben gehad. Maar eerst nog het laatste verslagje van dit reisje. We vertrokken zo rond het middaguur uit Flaten. Omdat je dan naar huis gaat ligt de keuze voor de hand om over de E4 naar Jönköping te gaan. Dat deden we niet, we gingen lekker met het gebruikelijke slakkengangetje binnendoor over het plaatsje Bottnaryd waar een fantastisch mooi kerkje aan het water staat. Ik heb het kerkje in een oudere blogpost al eens benoemd en daarin staat ook een foto van het kerkje Bottnaryd.

onderweg

onderweg

Uiteindelijk reden we over Tidaholm richting Hjo. Het landschap bij Tidaholm is heuvelachtig en we hadden bij de laatste afdaling dan ook een prachtig uitzicht over het Vättern. Een prachtige rit overigens door het laatste stukje Småland.

Prachtig ook overal die gele koolzaadvelden.

En toen waren we weer thuis. Heerlijk! Vakantie is leuk en thuiskomen ook. En wat is alles groen geworden in die paar weken. En wat een gras hebben we gekregen nadat we dit net voor de vakantie bemest hadden. Dat wordt flink maaien de komende dagen.

En de beuken staan helemaal in het blad en ze hebben ook al gebloeid en ook de Esdoorns hebben gebloeid. Het is overal geel van het stuifmeel. Ik ben normaal gesproken niet allergisch of hypergevoelig voor stuifmeel maar ik proest wel veel meer dan anders. Ook de appelbomen hebben gebloeid. Ik kon nog net enkele frisse bloemen in de bomen vinden voor een foto.

 

En ook de Hosta zit flink in de groei, nog eventjes en dan staat het hele tuintje voor, onder de ramen van de woonkamer, weer vol met deze prachtige planten.

Vanochtend zat Gerrit om half acht al op de tractor om het gras te maaien. Ik werd wakker van het geronk en dacht al dat ik me verslapen had (wat overigens nooit gebeurt) maar dat viel mee. Na het ontbijt ben ik zelf ook meteen aan de slag gegaan. Het was voor Gösta toch te warm om te lopen en hij kon de hele dag lekker in de tuin spelen. Eerst de altan maar schoon soppen want we willen vandaag toch wel lekker buiten kunnen zitten zonder een geel achterwerk op te lopen. Alles gesopt en de vloer geschrobd en nu ziet het er weer lekker fris uit en ruikt het heerlijk naar groene zeep. 



Gerrit heeft vandaag twee keer gemaaid en één keer geveegd met de borstelbak. Wat een gras, niet te geloven zoveel! Zo'n oogst hebben we nog nooit gehad!


Ik denk dat het morgen nog een keertje moet of overmorgen dat hangt even van het weer af want we hebben allemaal sporen. 

Op de foto hieronder zie je 'de grote struik'. Zo noemen we hem maar omdat we niet weten wat voor struik het is. Meters hoog was hij vorig jaar. We hebben hem toen helemaal gesnoeid tot aan de grond. Nu loopt hij weer prachtig uit en hij groeit alweer heel snel. Voor de struik hebben we een rijtje loten geplant van dezelfde struik, ook die werden al heel groot. Ik vond het wat een wild geheel worden en in overleg met Gerrit heb ik de elektrische snoeischaar erin gezet. Het plan is dat het nu een laag hegje gaat worden met daarachter de hoge struik. Maar eens kijken of dit wil lukken, wordt het niet mooi dan halen we die loten weer weg en kan de struik weer uitgroeien tot grote hoogte.


Vanavond hebben we na het eten de Esdoorns nog een beetje bijgesnoeid. We hadden een heel aantal laaghangende takken. Dat is onhandig voor het maaien maar ze namen ook veel licht weg uit de tuin. Ja ik zeg dan wel takken maar wanneer ze afgezaagd op de grond vallen dan is zo'n tak een boom op zich. De aanhanger zit stampvol en die moeten we morgen eerst maar legen. 


Zo kunnen we nu weer ongehinderd het Vångdalen overzien! Daarna konden dan echt de beentjes omhoog, best wel een beetje moe van een hele dag werken in de tuin.


Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij, wordt vervolgd........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten