donderdag 9 mei 2024

Flisby kyrka en Eksjö

Wat stonden we weer heerlijk daar op Hästholmen! Zo heerlijk rustig en een uitzicht om bij weg te dromen. De zon scheen en dat maakt je dag. Na ons ontbijt gingen we Gösta uitlaten. We liepen naar het dorpje en beklommen het uitzichtspunt waar ook een vuurtoren(tje) staat. Gerrit nam er even een foto, zelfs twee....


 

je ziet het, zonnig weer en koud dus de dikke trui weer aan. Gösta vindt dit heerlijk weer, hij heeft het heel snel te warm.

Na de wandeling maakten we Bosse klaar voor vertrek, ook even vers water tanken en de vuilwatertank leeg laten lopen.

Zoals zo vaak waren wij weer de laatsten die vertrokken die ochtend. We doen het altijd rustig aan.

We wilden de weg vervolgen langs Gränna de weg loopt daar zo mooi langs het meer. Vanaf Gränna reden we naar het oosten, over binnendoor wegen naar Aneby. Dat was een tochtje door een schitterend landschap. Ondertussen kregen we trek in een kopje koffie en werd het zoeken naar een geschikt plekje. Dat vonden we bij het kerkje van Flisby, een kerkje dat enigszins buiten het dorp is gelegen maar dan wel prachtig aan het water. Op de foto hieronder staat Bosse op het parkeerterrein van de kerk en met het 'församlingshem' op de achtergrond.


Dit is de kerk, geen oude hij stamt uit 1853. Vlak bij de kerk was een wandelpad en dat leidde naar de ruine van de oude kerk die stamde uit de middeleeuwen. Er was niet veel meer van over.....


Slechts de fundamenten en het toegangshek. Mogelijk ook nog de graven op het kerkhof. Op onderstaand bord staat nog enige informatie over de oude kerk.

Na het drinken van de koffie en het strekken van de benen zijn we verder gereden. We staan nu op de camping bij Eksjö. Het is er drukker dan verwacht want het is Hemelvaartweekend en veel mensen hebben een lang weekend vrij. Dat waren we even vergeten. Dit is de tweede keer voor ons dat we Eksjö bezoeken. Eerder maakten we al eens een toertje langs de drie houten steden in Zweden (Hjo, Nora en Eksjö). Deze keer bezochten we niet het centrum van de stad, het is immers Hemelvaart en alles is gesloten, nee vandaag maakten we een lange wandeling rond het meer waaraan Eksjö ligt. Dat was een mooie wandeling over goed begaanbare paden. We hadden heerlijk wandelweer, net toen we thuis kwamen begon het te regenen. 

Het resterende deel van de middag hebben we daarom binnen gezeten en konden we mooi de podcast afluisteren  waaraan we  (want Gerrit luistert hem na een tip van mij ook)  waren begonnen. 3 uur, dat is een hele zit dus dat redden we gisteravond niet helemaal op. Voor de slechte slapers maar ook voor gezonde slapers onder ons is het een heel interessante podcast. Ik zet het linkje hier even onder.

The Biology of Sleep


Wiki:

Matthew Walker is a British author, scientist and professor of neuroscience and psychology at the University of California, Berkeley.[1][3][4][5]

As an academic, Walker has focused on the impact of sleep on human health. He has contributed to many scientific research studies.[1] Why We Sleep (2017) is his first work of popular science.[6]


Matt Walker is de gast, de podcast wordt gemaakt door Andrew Huberman. Over hem staat het volgende op zijn site: 

Andrew Huberman, Ph.D., is a neuroscientist and tenured professor in the Department of Neurobiology and by courtesy, Psychiatry and Behavioral Sciences at Stanford School of Medicine.

Dr. Huberman is also the host of the Huberman Lab podcast — the #1 Health & Fitness podcast on Apple Podcasts and Spotify.

Ik geloof dat er in totaal 6 podcasts zijn over het thema slapen, we kunnen dus nog even vooruit. Zijn boek 'Why We Sleep' heb ik ook maar gedownload, zo kan ik het allemaal nog eens rustig nalezen.

Dit was het weer voor vandaag, heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij. Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten