woensdag 15 mei 2024

Van Aspan naar Kyrkhult (Blekinge)

Ook gisteren hadden we weer een mooie rit. We vertrokken uit Aspan, reden nog een klein eindje langs de kust en gingen toen ietsje naar het noord-westen het binnenland in. Het was geen lange reis en rond een uur of drie stonden we alweer op onze nieuwe plek.


Aan de weg wordt deze plek aangeduid als 'paradiset' en dat is het ook wel een beetje. Een camping gelegen aan een meer en omgeven door bomen en in beheer van een vereniging. Je mag hier overigens ook als gast staan.  We werden zeer vriendelijk ontvangen en mochten zelf een plek uitzoeken. Geen afgebakende plekken zoals we tegenwoordig zo vaak meemaken maar ruime plekken met veel eigen leefruimte. Een prachtige locatie om een paar dagen te staan, zodat ik ook mijn was even kan doen. De bewoners van deze camping zijn zeer vriendelijk en gastvrij. Ze dringen zich niet op maar nodigen ons uit bij hun activiteiten. Zo is er tussen 18.00 uur en 19.00 uur een bbq en na de bbq is er gelegenheid tot saunabezoek. Tot nu toe hebben we de bbq even overgeslagen want we eten weinig tot geen vlees maar de sauna gisteravond konden we natuurlijk niet afslaan. Heel gezellig!

Wat treffen we het ook met het weer, het is helemaal zomers met temperaturen ver in de twintig graden. We weten gewoon niet wat ons overkomt. Een rustige camping, vriendelijke mensen en mooi weer. Hoe wil je het hebben in je vakantie.....

We hebben dus besloten dat we hier een paar dagen blijven staan. Het komende weekend is het Pinksterweekend en dan zal het op diverse plaatsen wel druk worden. De kamp oudste (zo zal ik hem maar noemen) die ons bij aankomst ontving, heeft al tegen Gerrit gezegd dat we prima het pinksterweekend kunnen blijven. Nu weten we niet of we dit gaan doen maar het is heerlijk om even een aantal dagen pas op de plaats te maken. 

Er was alleen één dingetje en dat waren de boodschappen. Nu we hier iets langer verblijven raakten we door onze voorraden heen. Nu kunnen we prima Bosse inpakken en naar een supermarkt rijden maar op de camping zagen we een aantal fietsen staan. We hebben gevraagd of we daarvan gebruik konden maken en dat was helemaal oke! Dus Gösta in de camper met de ventilatie aan en de ramen dicht en wij op de fiets naar Kyrkhult. Een ritje van zo'n zes km. heuveltje op en heuveltje af. 

Op internet hadden we gelezen over de supermarkt in Kyrkhult. Dat is geen gewone ICA näre maar een winkel in beheer van een vereniging. We weten allemaal dat het in kleine dorpen voor winkels moeizaam overleven is. Dit was ook het geval in Kyrkhult. De bestaande winkel, een lanthandel is nu in beheer van een vereniging waar dorpsbewoners tegen een  inleg van 1000 kronen (een kleine 100 euro) lid kunnen worden. Een inleg die overigens weer wordt terugbetaald bij het verlaten van de vereniging. Die vereniging is een samenwerking aangegaan met de 'Stor ICA' in een nabij gelegen stad. De bemanning van de winkel bestaat uit leden van de vereniging, de Stor ICA zorgt voor de aanvoer van producten en de techniek. Voor leden van de vereniging is de winkel 05/00 uur geopend, toegang is dan met je mobile bank ID en afrekenen met zelfscan. De normale openingstijden, dus die met personele bezetting, is van 9.00 tot 11.00 en van 15.00 tot 17.00 uur. Wij dus op de fiets naar Kyrkhults lanthandel om daar onze boodschapjes te doen. Dat ging prima, alles wat we op ons lijstje hadden staan was in de winkel voorhanden. Een deel van de bemanning van de winkel bestaat uit gepensioneerden. Die wilden wel even een praatje met ons maken. Ze vroegen ons of we onze producten konden vinden. Wanneer we iets misten konden we het aan hen vragen. Eventueel, wanneer we weer terug kwamen, konden we de gemiste producten ook op een lijstje schrijven dan zou het er de volgende dag zijn. Hoe mooi!
Wij kochten twee tassen vol boodschappen zodat we de komende Pinksterdagen kunnen overbruggen.
 
het was wel even zweten bij de heuveltjes op....



Echt een grandioze oplossing, eentje die een gemeenschap levendig houdt!! Want hoe belangrijk is een winkel wel niet voor de levendigheid in een dorpsgemeenschap.

Na onze boodschappen gingen we heuveltje op en heuveltje af weer terug naar Bosse en Gösta. Die had zich goed gedragen en Gösta was mooi stil gebleven. Meestal gaat hij lekker liggen slapen wanneer wij weg zijn.

Na aankomst ging Gerrit de aankopen opruimen en ik de was opvouwen en dan is een dag ook alweer op z'n retour. Ook hier hebben we het dus reuze naar onze zin en zetten we onze reis eventjes in de cooling down.

Tot zover onze belevenissen van vandaag. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij! Wordt vervolgd....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten