dinsdag 7 mei 2024

Hästholmen en Tåkern

 Maandag hebben we in alle rust Bosse ingepakt nadat we hem zondag een grote schoonmaakbeurt hadden gegeven na 7 maanden winterrust.  De taakverdeling daarbij is zo traditioneel als het maar kan. Gerrit doet de techniek en ik geef de spullen binnenin een plekje :-) Ooit was dat anders maar naarmate de leeftijd vordert lijken we steeds traditioneler te worden. We hebben geen idee hoelang we weg zullen zijn. Het weer zal hierin leidend zijn denk ik. Maandag begon wat dat betreft al goed, het regende bijna de hele dag. 


We reden niet ver want we willen een paar dagen op Hästholmen staan. Dat ligt aan de andere kant van het Vättern, eigenlijk recht tegenover Hjo. Dat is een camperplaats met 20 plekken en het uitzicht is om bij weg te dromen en het is er heerlijk rustig. Je staat er bij een boer op het land en de camperplekken zien er heel netjes uit. Van de twintig plekken zijn er vanavond 4 bezet, de drukte valt dus alleszins mee.

Hästholmen is een heel leuk klein dorpje met een haven. Er zijn leuke straatjes met traditionele huizen


Een aantal blogs terug schreef ik over de hoge waterstand in het vättern. Ik had hierover een artikel in de krant gelezen. Maandagmiddag liepen we even naar de haven en daar zagen we dit huisje met de vloer in het water staan.


De zonsondergang gisteravond was prachtig! En... 's avonds de lucht rood morgen mooi weer aan boot. Dat klopte want we werden vanochtend wakker met een stralende zon. Toch lopen we in een lange broek en een dikke wintertrui want het is erg koud, zeker met de koele wind die over het Vättern bij ons aankomt.


Na ons ontbijt zetten we alle spullen weer op hun plek want we gingen een uitje maken met de camper. We wilden vandaag graag naar het 'Tåkerns naturreservat'. Dat is een gebied voor vogelliefhebbers en we hadden gelezen dat je er prachtig kunt wandelen over uitgezette wandelpaden. Het was er prachtig. Voor wie meer info wil hebben.... Naturum Tåkern Klik het even aan dan kun je gelijk zien hoe ontzettend mooi  dit naturum is gemaakt en hoe het qua architectuur samenvalt met de omgeving. Echt mooi!




Voor de eerste maal in Zweden hoorde ik hier de Roerdomp met zijn kenmerkende zware brom. En wat klinkt dat ver, je hoort hem echt kilometers ver weg. Ik heb er nog nooit eentje in het echt gezien, ze zitten in het riet en bij gevaar met de kop omhoog zodat het heel moeilijk is ze van hun omgeving te onderscheiden. 

Voor een deel liepen we over de houten vlonders en voor een deel over de wandelroute door de weilanden en het laatste stuk over de weg terug naar de camper. Daar dronken we een kopje koffie waarna we weer terug naar Hästholmen reden.



Morgen vertrekken we meer richting het zuiden.


Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd.....






Geen opmerkingen:

Een reactie posten