dinsdag 14 mei 2024

Van Torhamn naar Aspan, de Zuid Zweedse scherenkust


Ha... hier nu toch een kaartje over ons reisje van vandaag! Gerrit had het gewoon op zijn telefoon. Die trackt met Topo GPS, een app die wij een paar jaar terug getipt kregen van Pim en die wij veel gebruiken voor het maken van wandelingen omdat de kaarten heel gedetailleerd zijn. Deze keer helaas wel een stukje snelweg omdat het niet anders kon.

We trekken zo langs de scherenkust van Zuid Zweden. Eigenlijk niet zo bekend. Wellicht dat men dit deel vaak overslaat om, eenmaal in Zweden, snel noordelijker te gaan. Zo verging het ons tenminste wel altijd. De scherenkusten bij Stockholm en Göteborg zijn wel gewilde vakantiebestemmingen maar over dit deel van Zweden lees ik niet heel vaak iets. Het is hier mooi, minstens net zo mooi als de scherenkust bij Göteborg, met veel pittoreske hoekjes. Zodra je van de snelweg af een schiereilandje oprijdt, verandert de stemming van het landschap. Eigenlijk net zo als wanneer je bijvoorbeeld op een van de waddeneilanden aankomt. Direct heb je dan het vakantiegevoel te pakken. Zo is het hier ook! Zeer de moeite van een bezoekje waard!

Gisteren maakten we opnieuw een kort ritje, we reden van Torhamn naar Jamjö voor een paar boodschapjes en daarna door naar Möcklö, over de brug naar Senoren, weer een brug naar Sturkö en nog een brug naar Tjurkö. 
Daarna weer terug, want dat heb je als je eilandjes bezoekt, je moet heen en terug, terug naar de snelweg om Karlskrona te passeren, op naar Listerby/Ronneby. Daar weer snel van de snelweg af naar een landtong die geen eigen naam lijkt te hebben. We vonden op de app 'Stellplatz' een wonderschoon hoekje waar we nu met Bosse staan. Op de andere twee apps die ik gebruik (Campercontact en Park4night) is deze plek niet te vinden. Het is een camperplek bij Aspan waar 4 campers kunnen staan. Maar pas op, de lengte van onze camper (ietsje minder dan 8 meter) is wel zo'n beetje de max om de draai van de toegang tot de plek te kunnen maken. Grotere bakken kunnen er niet op en lopen vast op het smalle weggetje naar de camperplaats. Gelukkig lukte het ons net met de draai en we staan hier nu prachtig en heel rustig. Je kunt hier heerlijk douchen maar verdere campervoorzieningen zijn niet voorhanden. Anders is dat bij een camperplek die we later tegenkwamen. Daar was alles voorhanden en ook daar sta je mooi aan het water (locatie: haven van Ronneby). Ietsje minder rustig wellicht want de plek ligt in het stadje.


hier zaten we genoeglijk in het namiddagzonnetje


Iedereen heeft het naar de zin, laat dat duidelijk zijn.In de directe omgeving van de camperplek kunnen we heerlijk wandelen. Dat deden we gistermiddag. Daarbij passeerden we diverse kleine en iets grotere zomerhuisjes. Bij een van de huizen zat een vrouw op een steen te telefoneren. We passeerden haar met een groet waarna ze ons nariep of Gösta een Varghund is. Ze stond op van haar steen, dat ging maar ternauwernood en vertelde ze ons (terwijl ze nog steeds aan het bellen was met iemand anders) dat ze de hele dag in haar tuin had gewerkt en nu wat stram was in de knieën. Ze had diverse vragen over Gösta en soms was het voor ons moeilijk te begrijpen of de vraag aan ons werd gesteld of aan de persoon waarmee ze aan het bellen was. Tenslotte sloten we het gesprekje met elkaar af en hoorden we haar nog een samenvatting geven over Gösta aan de persoon waarmee ze aanvankelijk aan het bellen was. Lachend liepen wij verder. 

Eens kijken hoe de dag van morgen eruit gaat zien, dat is het leuke van vakantie....

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd..... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten