donderdag 12 oktober 2023

Tuin winterklaar maken

Gerrit en ik zitten samen met Gösta heerlijk in onze woonkamer. Het is lekker warm, we hebben de haard even aangestoken. Buiten is het nu stil. Voor het eerst sinds dagen is de harde wind gaan liggen. Die stilte is van korte duur want morgen haalt de wind weer aan tot bijna stormachtig. Nu heeft wind altijd uitschieters en die zullen dan zeker wel een stormkracht hebben. Niet leuk!
Onze bomen die nog vol in het blad staan, daarvan dansen de dikke takken de hele dag in de wind op en neer. De wind komt uit het westen vol op onze camper (Bosse). Vandaag hebben we hem maar even een andere plek gegeven. Hij staat nu bij ons op de oprit voor ons huis. Niet een heel mooi gezicht maar wel veiliger. Niet dat we bang zijn dat hij omver geblazen wordt maar wel voor schade in geval er bomen zouden omwaaien. 


We laten Bosse  hier voorlopig maar even staan.

We hebben een begin gemaakt met het winterklaar maken van onze tuin. Te beginnen met de moestuin. Nu er nachtvorst is geweest is de meeste groei er wel uit en ook valt er niets meer te oogsten. We hebben alle bakken, behalve dan die van de aardbeien, leeggehaald. Tussen de bakken hebben we tegels liggen en daar groeit ook het nodige onkruid. 

nog het nodige te doen

Het onkruid hebben we weggehaald en de boel aangeveegd en afgevoerd en zo kan het de winter wel in. 

klaar

Het voelt altijd goed wanneer dat klusje weer aan kant is! 
Verder heb ik de border langs het hek achter schoon gezocht en de boel wat bij elkaar geharkt. Dat laatste was vanwege de harde wind geen doen omdat alles steeds weer weg waaide. Gerrit had voor huis nog een klein klusje gedaan en om vier uur vonden we het wel genoeg en zijn we naar binnen gegaan. 

Een poosje geleden hadden we een vochtige vloer in de stookruimte van de kelder. Dat was de eerste keer, onze kelder is eigenlijk altijd heel droog. De intense regenbuien die we deze zomer hebben gehad, zijn daar debet aan. Toch was het vreemd dat er slechts één ruimte een natte vloer had. We zijn gaan zoeken naar de oorzaak en onze hypothese is dat de verstopte bladvanger in de regenpijp de boosdoener is geweest.

de bladvanger in de regenpijp

Dit is hem! Toen wij langere tijd weg waren voor de klus bij Henk en Chang heeft zich op het rooster veel blad verzameld. Blad dat in de dakgoot is gewaaid en met het regenwater door de afvoerbuis op het rooster terecht kwam en daar de boel verstopte. Want ligt het rooster vol blad dan kan het water er niet meer doorheen en spoelt het op de grond rondom de afvoerpijp. Dat water kwam via de muur in de kelder. 
Nu we weer gewoon thuis zijn, kunnen we het blad steeds weghalen wanneer we erlangs lopen en nu droogt de vloer in de kelder weer helemaal op. Gelukkig maar. Toch hebben we iets veranderd in dit kelderdeel. Tegen de betreffende buitenmuur hebben wij een rij afvalbakken staan. Die stonden gewoon op de vloer maar die staan nu op een bokje. Zo kan de vloer onder die bakken beter ventileren. Zo ziet het er nu uit...


Ze staan nu een eindje van de grond en een beetje van de wand af zodat de luchtstroom er langs kan trekken.

Wij wonen naast de garage van de vrijwillige brandweer en we zagen de brandweer auto vandaag tweemaal uitrukken. Wel dat laatste is een groot woord want ze reden zonder haast en zonder zwaailicht en sirene. Mogelijk moesten ze assisteren bij een omgewaaide boom denken wij. 

Wel zo raakte onze dag vandaag alweer redelijk gevuld met belevenissen en activiteiten.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd......



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten