woensdag 11 oktober 2023

Een afgeknapte boom

Gisteren hadden we nog mooi weer. Gerrit heeft het gras gemaaid en we hopen dat dit één van de laatste maaibeurten is voor dit jaar. Ik maakte toen een ommetje van 25 km op mijn fiets. Ongeveer tegelijkertijd waren we klaar en dronken we koffie. Daarna heb ik Bosse helemaal uitgesopt, wat het woondeel betreft dan en Gerrit heeft de watertank, de boiler en de vuilwatertank leeg laten lopen en schoongemaakt. Dat laatste dat doe je met een goedje dat je in de tank doet. Dat moet dan een heel aantal uren blijven zitten en je moet ook een ritje maken om het met water verdunde goedje in de tank te laten klotsen. Een ritje van ongeveer een uur.
Dat hebben we gedaan aan het einde van de middag toen ik klaar was met mijn poets. Ik was na 6 km wandelen 25 km fietsen en een middag poetsen ook wel een beetje moe dus het kwam mij niet ongelegen.  


Je ziet hoe de bomen al verkleuren en ik zag dat de sneeuwstokken alweer worden geplaatst. Dat is geen handwerk meer hoor, het gaat volledig geautomatiseerd. Gaatje boren, stok erin en klaar is het.

Vandaag was het echt herfstweer met regen en harde wind. Eventjes veel regen en veel langer, de hele dag ongeveer, harde wind. Zo rond een uur of één werd het droog en liepen we een rondje met Gösta. Die vertrouwde het weer niet zo. Toen de wind rond de kerk gierde bleef hij even staan om te bekomen van de schrik. Het is echt geen held hoor :-) al ziet hij er wel zo uit...

Met de harde wind kwam er ook weer een omslag in de temperatuur. Vorige week maandag liep ik nog in mijn korte broek. Dat doe ik zo lang mogelijk om het zomergevoel wat vast te houden (al weet ik wel dat we niets vast kunnen houden en dat het handiger is om de dingen hun gang te laten gaan maar volgens mij vormt het dragen van de korte broek daarop een uitzondering). Dinsdag kon dat niet meer met de korte broek, we hadden toen zelfs twee nachten met nachtvorst. In alle haast verwisselden wij het zomerdekbed voor een winterdekbed nadat ik één nacht met koude voeten wakker had gelegen. Nu met die harde wind loopt de temperatuur weer op naar dubbele cijfers. Vannacht had ik het zo warm dat ik vele malen wakker werd en dan mijn benen even boven het dekbed moest leggen om af te koelen. Ik denk dat we maar even terug moeten wisselen naar de zomer situatie, wat het dekbed betreft dan.

Wanneer het zo hard waait zit ik altijd in nood om onze bomen, bang dat ze omgaan of dat er stukken afbreken. Een oude lindeboom, die één van de hoeken van onze tuin markeert, heeft al eens de helft verloren in een storm. De bomen staan ook nog vol in het blad ook al kleuren de bladeren bruin en rood zodat de wind aardig aan de kronen van de bomen rukt. Toen we ons gesorteerde afval naar Karlsborg hadden gebracht zagen we, toen we ons dorp weer inreden, dat er bij de ICA een kroon uit een boom was gewaaid boven op een vrachtauto. Het was een vrachtauto met een aanhanger en de afgewaaide kroon lag net tussen de twee delen in. Ik heb er een foto van gemaakt.

Wij kwamen van de andere kant en moesten even over de stoep met onze auto



Gelukkig waren de bomen rondom ons huis nog intact. Ook onze bomen staan vol in de wind die uit het Vångdalen komt. 

Gerrit deed vandaag nog een binnenshuis klusje van onze klussenlijst. De deur van de weefkamer klemde en hij heeft de deur opnieuw gesteld, aan de onderkant afgeslepen en de drempel afgeschuurd. Toch nog wel weer een paar uurtjes werk.
Behalve de was opvouwen en opruimen heb ik niets gedaan. Lekker naar muziek zitten luisteren. Al dat geweld in de wereld dat gaat mij niet in de koude kleren zitten, ik moest dat vandaag verzachten met harmonieuze klanken. Heb ervan genoten.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons!! Wordt vervolgd.....



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten