woensdag 23 november 2022

Een nieuwe vloer en een snelle loodgieter

Even een korte update. Maandag kwam het pakket vloerverwarming dus niet en dinsdag ook nog niet, dat kan hier allemaal zomaar. Op de app kon Henk aangeven wanneer hij het geleverd wilde hebben en hij koos voor de eerste mogelijkheid en dat was woensdag tussen 8.00 uur en 10.00 uur 's ochtends. Wel, we hadden de boterham nog maar net achter de kiezen of daar stond de grote vrachtauto van DHL al voor de deur. We ontvingen drie grote en zware pakketen die op de oprit werden gezet. Die oprit die loopt wat op zodat de bezorger voorstelde om met z'n vieren de vracht omhoog te duwen, dat scheelde in het versjouwen van de spullen. Dat was heel tof en we hielpen hem dan ook graag. Na de levering stonden de spullen een half uurtje later veilig en droog in de garage. 
Na de wandeling met Gösta gingen Henk en ik bezig met het leggen van de vloer, terwijl Gerrit zich bezighield met het in elkaar zetten van de verdelerbak (een apparaat waaraan alle slangen van de vloerverwarming worden gekoppeld en waarin de regulering van de waterdoorstroom plaatsvindt) en de plaatsing ervan. Voor de plaatsing van die bak moet nog wel het wandje tussen de badkamer en de hal iets worden verzet zodat de bak mooi in de wand kan worden weggewerkt. Dat is nog wel even een klusje. Helaas heb ik er geen foto's van genomen dat komt een andere keer dan wel. Ik was te druk met onze eigen klus, het leggen van de vloerplaten waar de slangen in komen te liggen. Op de houten vloer zoals je die op onderstaande foto ziet komen nog dunne metalen platen te liggen die je ook in de sleuven drukt. Die zijn om de warmte straks goed te verdelen. 

Het leggen van de eerste platen kost wel even wat tijd want die eerste platen die wil je wel graag goed recht hebben liggen zodat de vervolgplaten goed aansluiten en er geen grote naden tussenkomen. En natuurlijk zoals zo vaak zijn de hoeken niet haaks en de wanden niet helemaal recht dus iedere eerste plaat moet steeds goed worden afgemeten. Twee keer meten één keer zagen (Wel één keer was het twee keer meten, twee keer zagen maar dat mag de pret niet drukken). 

Op de foto hieronder kun je mooi de ventilatieruimte onder de vloer zien. Je ziet de betonplaat, de ventilatieruimte, het isolatie materiaal en de spaanplaten met sleuven. De rondingen aan het begin en het einde moeten we er zelf in frezen. Het is mooi werken, het isolatie materiaal rust op steunen die om de regels klemmen en het past mooi tussen de balken. Zo sluit het de ruimte tussen de regels goed af, de regels liggen mooi waterpas zodat de platen niet wippen. 

Henk en Chang hebben fantastische buren getroffen, het zijn mensen die hun hele leven al in het dorpje wonen, ze kennen iedereen bij naam en toenaam en weten wat ze doen voor de kost. De buurman komt vaak even kijken om zich op de hoogte te stellen van de vorderingen. Hij vindt het prachtig wat Henk allemaal doet. Nu hebben we binnenkort een loodgieter nodig voor het verleggen van waterleidingen in de keuken en voor het koppelen van de vloerverwarming aan de buizen die uit de aardwarmte pomp komen. Wel de buurman wist te vertellen dat de buurman aan de andere kant een gepensioneerde loodgieter is die nog wel vaak een klusje doet in samenspraak overigens met het loodgietersbedrijf in de buurt. De ene buurman zou de andere buurman vragen even langs te komen om te werk op te nemen. Een uurtje later was de loodgieter er al. De buurman loodgieter komt morgen al langs voor het uitvoeren van de klussen. Hij heeft zelf gereedschap en zorgt zelf voor het benodigde materiaal. Zo'n buurman hadden wij vorig jaar ook wel willen hebben :-)

De komende dagen kunnen we gestaag doorwerken aan het creëren van de nieuwe vloer en de techniek ervoor. 

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten