maandag 21 november 2022

Een spannende rit zo onder winterse omstandigheden

 Gisteren was het een koude dag zodat we gisteravond de gordijnen in de keuken sloten om de warmte binnen te houden. Ik keek toch wel even verrast op toen Gösta nog even voor zijn laatste plas van de dag naar buiten moest. De wereld was een beetje witter. In elk geval veel witter dan het kleine beetje sneeuw van de dag ervoor. Ik pakte snel mijn fototoestel om deze echte eerste sneeuw van het jaar 2022 te vereeuwigen voordat het de volgende dag weggesmolten zou zijn. 

Echter bij het wakker worden deze ochtend zag ik dat de wereld nog weer een beetje witter was. Bovendien bleef de sneeuw ook liggen en was de temperatuur de hele dag onder het vriespunt. 

Zoals ik gisteren al schreef was het de bedoeling dat we vandaag met Bosse en de Volvo naar H en Ch. zouden gaan. Daarom had ik gisteren de camper van binnen schoongemaakt en voorzien van schoon linnengoed en hebben we gistermiddag binnenshuis ook even orde op zaken gesteld en had ik nog een paar wasjes gedraaid. Zo zouden we de volgende dag niet al te laat kunnen vertrekken.

Toen ik met Gösta de ochtendwandeling ging maken kon ik maar amper op mijn benen blijven staan zo glad was het bij ons in de straat. De sneeuw was nog niet aan de kant geschoven en er was ook nog niet gestrooid. Toen ik weer thuiskwam hebben Gerrit en ik de situatie bij ons voor huis bekeken.

Ook Gerrit glibberde alle kanten uit op straat. Conclusie was dat we onder deze omstandigheden Bosse niet van de oprit konden krijgen. Voor de draai die we er moeten maken hadden we te weinig grip. Heel jammer want we waren helemaal klaar voor vertrek.

We besloten H en Ch eerst maar te bellen. Die vonden ook dat het beter was als we thuis zouden blijven, geen risico's nemen. Daar zaten we samen op het bankje in de hal met onze winterjassen aan en de mutsen al op. Wat nu?

Gerrit stelde voor met de auto even de weg op te gaan om te kijken hoe verderop de conditie van de weg was. Zo reden we 's ochtends vroeg al naar Karlsborg. Behalve dan de weg in ons dorp waren de andere wegen heel goed schoongemaakt en berijdbaar. Weer thuisgekomen zijn we de keukenkast ingedoken op zoek naar zout. Nu had ik een paar weken geleden net de kast helemaal geherorganiseerd en omdat we tegenwoordig kaliumzout gebruiken had ik mij van de voorraad natriumzout ontdaan. Maar ik had gelukkig nog een verpakking Himalaya zout staan omdat ik het zonde vond die weg te doen. Gerrit vertrok met mijn verpakking Himalaya zout om deze voor op de openbare weg uit te strooien. Daarna dronken we een kopje koffie. 

Na de koffie zijn we de weg opnieuw gaan inspecteren, het zout had zijn werking gedaan, er waren ook een aantal auto's over het zout gereden zodat het goed ingereden was en de weg was veel stroever geworden. We waren beiden van mening dat we nu de draai zouden kunnen maken. Dat ging nu vlekkeloos!

Zo gingen wij alsnog op pad richting noorden, de weg is mooi schoon en niet glad. Zo reden we tot even voor Askersund en daar sprong de routeplanner op de nachtstand. De lucht werd gitzwart en het begon hevig te sneeuwen. Dat was spannend (niet zozeer voor mij want ik reed op gloednieuwe winterbanden) want je wilt natuurlijk niet met Bosse van de weg af glibberen op de all season banden. Ik had toch wel het zweet in de handen hoor van de spanning. Na een tijdje ging het minder hard sneeuwen en nog even later was de sneeuwbui aan kant. Nu lag er dus veel prut op de weg en tot en met Örebro was dat niet fijn rijden. Gelukkig werd het na Örebro veel beter. Daar had het minder gesneeuwd, de wegen waren er goed schoon en er werd niet hard gereden.

De tocht nam deze keer drie uur en gelukkig kwamen we zonder schrammen op de plaats van bestemming aan. Daar werd duidelijk dat de vandaag afgesproken levering van de materialen van de vloerverwarming (2000kg) niet zou komen. (dat was nu net de reden geweest waarom we vandaag graag naar hen toe wilden om te kunnen helpen met het naar binnen brengen van al die kostbare materialen). Maar goed....we zijn er nu en we hoeven niet meer te komen, een zorg minder. We hopen nu maar dat de materialen morgen geleverd gaan worden. Wij zijn er klaar voor!


Ontvang een winterse en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....









Geen opmerkingen:

Een reactie posten