zondag 6 november 2022

Diep in de herfst en verder werken aan het project

Ha we zijn weer even thuis en dat is heerlijk zo met alle comfort om je heen. Na een week hard werken nu even bijkomen. Inmiddels zitten we diep in de herfst en zijn de bomen rondom ons huis bijna kaal.  




Hier en daar hangt nog wat blad maar dat mag geen naam hebben, het meeste ligt nu op het gras. Zaterdag was het redelijk weer en zijn we eerst maar eens begonnen met het schoonvegen van onze oprit. 


Vorig jaar beviel het ons zo goed om de aanhanger achter de grasmaaier te koppelen zodat we die vol konden scheppen met blad. Die aanhanger hebben we nu echter bij H en Ch staan zodat we nu weer terugvallen op het afvoeren van het blad met de kruiwagen. Vijf scheppen blad, aanstampen nog een schepje er bovenop en dan wegrijden. Maar goed de oprit is weer schoon voor zolang het duurt want de rest van de tuin ligt nog vol blad en één windvlaag en we kunnen weer opnieuw :-)
We zullen zien wanneer we eraan toekomen want voorlopig ligt de klus immers ergens anders en je kunt maar één ding tegelijkertijd.

Met die klus gaat het goed! Henk is intensief bezig met het leggen van de Nivell vloer. De kamer ligt er nu in en de hal ook bijna. Ik had al eens laten zien hoe het Nivell systeem werkt maar nu kan ik ook wat eigen foto's tonen.


Op de foto hierboven zie je de draagbalken van de nieuw te leggen vloer die niet direct op het beton liggen maar met steunen op de oude betonvloer rusten. Die steunen worden in de balken geschroefd zodat ze steeds op hoogte kunnen worden gesteld. Daarna wordt elke steun in het beton verankerd. Daarvoor moet voor elke steun een gat in het beton worden geboord. Dat is een ferme klus! Inmiddels is er één steenboor versleten. Gelukkig hebben we een goede klopboormachine kunnen bemachtigen.
Om de houten balken heen worden isolatiemat haken/steunen aangebracht waarop het in elkaar geperste isolatiemateriaal komt te rusten boven de vloer. De ruimte onder de isolerende mat wordt straks continu geventileerd met lucht uit de kamer die via roosters onder de vloer terechtkomt en aan de andere kant van de kamer wordt afgezogen. Door alle openingen naar buiten af te dichten voorkom je dat je (vochtige en koude) lucht van buiten en muizen onder je vloer krijgt.


Inmiddels is de vloerverwarming ook besteld. Bovenop het Nivell systeem komt een vloer van dikke spaanplaat met daarin sleuven gefreesd voor de waterslang van de verwarming. Om de warmte goed te verspreiden, komt over de houten vloer een dunne metalen warmte verspreidingsplaat waarin uiteindelijk de slang wordt vastgedrukt. Die klus staat ons nog te wachten. De leverancier heeft een tekening ontvangen van de woning en maakt een ontwerp voor het zo efficiënt mogelijk aanbrengen van de slangen, zodat we dat zelf niet hoeven uit te vogelen.

Deze week heeft de elektriciën het elektrisch voor de keuken aangebracht en hebben Gerrit en ik de wanden van de keuken erin gemaakt. Gerrit heeft ook de afvoer voor de afzuigkap verlegd.


Het is fijn dat we nu weer aan het opbouwen zijn, dat is echt veel positiever werk dan steeds maar uitbreken. Eenmaal thuis in Undenäs hebben Henk en Chang eerst maar eens een appeltaart gebakken om te vieren dat we nu zover zijn. Heerlijk!!


Deze week blijf ik thuis. We hebben namelijk een logé, S en Fr genieten van een korte vakantie en wij passen op hun hond Sevs. Ook wel even heerlijk! 

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....

2 opmerkingen:

  1. Wat in grut wurk wat foar romte is dit???? Fyn jim wol super!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is yn it hus fan Henk en Chang, op de foto sjochst in Nivell yn de wenkeamer. it is idd in grut wurk!

      Verwijderen