vrijdag 11 november 2022

Wij gingen vandaag even naar Skövde maar daar gaat deze blog niet over.

Warm herfstweer hadden we vandaag met harde wind en af en toe regen. Niet echt lekker om buiten te zijn. Die harde wind is wel altijd goed voor de elektriciteitsprijzen. De windmolens draaien dan op volle kracht en zo valt er dan toch nog wel iets te genieten.

Vanochtend toen ik op onze Tibber app keek ontdekte ik een stroomprijs van 11 öre (1 cent). Dus ik snel al mijn wasgoed bij elkaar gezocht en beide machines aangezet. De witte was zelfs op 90 graden gewassen. Niet om de was maar om de machine. Het is goed om af en toe de machine heel warm te laten wassen, voor het laten oplossen van de zeepresten in de machine. Dat kon mooi vandaag met deze ongekende prijzen.

Toen mijn was klaar was kreeg Gerrit een appje van Tibber. Hij ontvangt die bij extreem hoge- en bij extreem lage prijzen. Vandaag ging het appje over de laatste. Er stond in dat de stroomprijs ergens morgen 3 öre zal bedragen.


Toch net ietsje te enthousiast geweest met het aanzetten van mijn was. (Ik lees net in de krant dat rond middernacht in het hele land minus prijzen te verwachten zijn. Dan krijg je dus geld toe wanneer je stroom verbruikt). 
Wij zijn erg ingenomen met de app van Tibber. Je kunt heel mooi vooruit zien wat de stroom gaat kosten en dan daarop anticiperen. Vandaag heeft Gerrit even gekeken naar de afrekening. Daarin staat dat de stroom die we hebben verbruikt een lagere prijs had dan wat we hebben ontvangen voor de geleverde stroom. Het loont dus flink om uitgekiend met het verbruik om te gaan. Ons verbruik in oktober ligt 50 % lager dan in het jaar ervoor terwijl we toen ook al probeerden bewust met het energieverbruik om te gaan. Een reden is dat de buitentemperatuur nog steeds aan de hoge kant is, een andere reden is dat we veel afwezig zijn i.v.m. het klussen bij H en Ch maar daar staat tegenover dat we in de weekenden vaak met 5 mensen zijn en dat Greetje ook nog een dikke week bij ons is geweest. Een mooie reductie dus.

Ondertussen groeit de kritiek op de nieuwe regering. Er is een klein relletje over een uitlating van de minister van financiën Svantesson (Moderaat).

Minister van financiën Svantesson

In een interview met 'Svenska Dagbladet' (net als de Dagens Nyheter (die wij lezen) een van de betere landelijke dagbladen) werd haar gevraagd of de regering de klimaatdoelen van 2030 gaat halen. Haar antwoord op die vraag was 'Gör vi det inte, så gör vi det inte' wat zoiets betekent als 'lukt het niet, dan lukt het niet'. Ik vermoed zo dat ze hierop wel terug zal komen want de minister van milieu (in NL zou dit een staatssecretaris zijn want het ministerie van milieu is met het nieuwe kabinet komen te vervallen en milieu valt nu onder een ander departement) heeft vandaag al snel te kennen gegeven dat Zweden op schema ligt met betrekking tot de klimaatdoelen van 2030. De milieupartij heeft nu een spoeddebat aangevraagd om meer helderheid te krijgen over hoe dit kabinet invulling geeft aan het beleid dat zich richt op het behalen van die klimaatdoelen. Een ander relletje is dat een flinke groep politici van de steunende partij van het huidige minderheidskabinet (Sverige Democraterna) zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat een klimaat crisis ondersteunt. Tot deze groep personen behoort ook de partijleider van de SD Jimmie Åkesson al zegt hij het ietsje genuanceerder. Hij zegt dat er wel problemen zijn wat het klimaat betreft maar dat je het geen crisis mag noemen.

Wel genoeg over de politiek, wij hebben nog steeds een logé en die begint zich steeds meer thuis te voelen. Hij loopt mij de hele dag achterna en hij komt nu 's ochtends ook even bij ons om ons te begroeten. Vanmiddag was helemaal een hoogtepunt, toen lagen ze zelfs even bij elkaar in de grote mand van Gösta. Echt gemakkelijk ziet het er nog niet uit want Gösta heeft graag wat ruimte om zich heen; ze kunnen het overigens goed met elkaar vinden.


Een mooie foto vind ik om deze blog mee te eindigen. De blogpost geschreven op de dag dat in Cherson weer een Oekraïense vlag wappert. 

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten