maandag 5 december 2022

Een race tegen de klok

 En wij werken rustig door en ik moet zeggen dat het aardig lukt. Er ligt al heel wat nieuwe vloer in het huis en Gerrit heeft de rondingen voor de keerpunten van de leidingen van de vloerverwarming en de ruimte voor de retourleidingen erin gefreesd. Met dat laatste hadden we nog een punt van zorg. Onder- en net voor de keuken moesten drie retourleiding lopen. Die retourleiding kruisen de sleuven van de aanvoerleidingen. We hadden dit stuk vloer wel extra ondersteuning gegeven door middel van dwarsbalken maar we hadden er alledrie geen goed gevoel bij. Door al dat frezen is de vloer erg dun geworden. We hebben dit stuk vloer er weer uit gehaald en er spaanplaat in gelegd zonder voorgefreesde sleuven. Hierin kan Gerrit nu de sleuven voor de retourleiding aanbrengen en zo blijft de vloer steviger. Het was wat extra werk maar nu hebben we er geen zorg meer over en dat laatste is belangrijk. 

Hier gaat het eerste stukje slang de vloer in, uitgevoerd door de baas zelf

de verdeelkast waar alle leidingen (aanvoer en afvoer) moeten worden aangesloten

500 meter slang voor in de sleuven

Het aanbrengen van de vloerverwarming is op dit moment wel een race tegen de klok. Of misschien moet ik wel zeggen een race tegen de invallende winter. Vorige week was de temperatuur steeds zo'n 0 tot 5 graden boven het vriespunt. We hadden op de weerapp al gezien dat er vorst op komst is. De verwachting was 5 minus graden. We dachten deze kou te kunnen overbruggen door het maximaal openzetten van de nog bestaanden verwarmingselementen in bijkeuken en garage. Toen we echter na de lunchpauze weer op de klus arriveerden vertelde de toegesnelde buurman dat het de afgelopen nacht minus 12 was geweest. Dat is te koud zo zonder verwarming. We zijn vandaag al de weerlicht begonnen met het intrappen van de leidingen voor de vloerverwarming in de sleuven van de nieuw aangebrachte vloer. We hebben nu drie ringen liggen en die zijn ook aangesloten op de verdeler. Op dit moment is het half tien 's avonds en zijn Gerrit en Henk nog bezig met het in bedrijf stellen van die drie ringen. Het blijft nog spannend of het gaat lukken. Zo aan het einde van de middag moesten we nog hals over kop naar Örebro voor leidingstoppen op de ventielen die we nog niet hebben aangesloten (omdat we die nog moeten leggen). De drie ringen zitten nu vol water en zijn ontlucht.

Gerrit monteert de eerste aanvoerslang

de buizen die uit de warmtepomp komen (aanvoer en retour) die nu inmiddels door de loodgieter zijn aangesloten op de verdeler

Genoeg over de techniek nu. Het afgelopen weekend hadden we een feestje, Emke werd één jaar. En wat een eer dat die verjaardag bij ons thuis gevierd ging worden. We hadden een heel gezellige dag in een lang weekend deze keer want we waren op donderdag al naar ons huis gereden. Emke was niet helemaal fit, ze had een beetje koorts. Gelukkig had ze op haar verjaardag weer een beetje energie, nu zit ze onder de vlekken. Gerrit denkt dat het een kinderziekte is (vierde of vijfde).


Natuurlijk was er ook een verjaardagstaart op haar verjaardag. Heit en mem hadden een heerlijke appeltaart gebakken waarop een grote gouden ÉÉN stond. Ze heeft prachtige cadeautjes gekregen en vele felicitaties. S en Fr. kwamen 's middags ook nog en zo hadden we zomaar een huis vol. Zo'n eerste verjaardag is altijd een hele belevenis voor zo'n klein kindje. 's Avonds viel ze dan ook al een blok in slaap (en wij na het kijken naar het voetballen ook).

Vanochtend (maandag) zijn we weer vertrokken naar de klus. Bij ons in Undenäs was het droog en koud maar toen we door Tiveden reden werd de wereld alsmaar witter.



Toen we Örebro voorbij waren kwam zelfs de zon tevoorschijn en daarmee werd het fantastisch mooi winterweer.



Ik hoop voor nu dat de winter eventjes aanhoudt, het voelt zo heerlijk die frisse winterkou!

Nog meer hoop ik dat het lukt om de nu aangesloten vloerverwarming vanavond aan te krijgen zodat we het huis vorstvrij kunnen houden.

Voor nu zijn we weer bijgepraat; ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.........

P.S. het is 22.32 uur en het warme water stroomt nu door de leidingen in de kamer. Wat een opluchting bij -12C

















2 opmerkingen:

  1. Jullie hadden de "Flow" meter's helemaal dicht kunnen draaien en de "knoppen" op de retour ook, dan had je geen "leidingstoppen" nodig gehad... :) Ik heb zelf het Honeywell EvoHome systeem erop gemonteerd en kan zo elke ruimte in huis apart bedienen. Fijne feestdagen! Groetjes, Willem Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die doppen daarover hadden we contact gehad met de leverancier en die adviseerde de doppen op de flow ventielen. De retourleidingen daarop hoefden ze niet die konden we gewoon dichtdraaien. Er is ook nog een systeem dat de temperatuur regelt en met een app aangestuurd kan worden voor elke ruimte maar dat is voor een later moment. Voor nu stellen we het handmatig in omdat de klustijd op is. Voor jou en jouw gezin ook fijne feestdagen toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen