maandag 7 november 2022

Hij is weer als nieuw de Karl Johan

Deze week ben ik een paar dagen een 'onbestorven weduwe' :-) Ik ben thuis met de honden en Gerrit is met H en Ch en Emke weer naar de klus gegaan. We hadden dit weekend even een uitrustweekend in Undenäs. 

Vanochtend bedacht ik dat ik de Karl Johan wel eens leeg zou kunnen scheppen. Wel dat heb ik geweten. Ik ben er uren mee bezig geweest want van het één kwam het ander. Het leegscheppen was zo gebeurd. Toen bedacht ik dat ik het glas ook wel zou kunnen schoonmaken. Na verloop van tijd wordt dat altijd een beetje zwart en ondoorzichtig van het stoken. Voor het schoonmaken gebruiken we nooit chemische middelen. We hebben geleerd dat je het glas prima kunt reinigen met as uit de kachel. je pakt een stukje keukenrol papier dat je een beetje nat maakt onder de kraan en dat je dan vervolgens doopt in de as van de kachel. Daarmee maak je het glas schoon en ik sta er elke keer weer versteld van hoe goed dat werkt. Het glas wordt kraakhelder en het kost bijna geen moeite.




Toen dat klusje klaar was keek ik eens naar de Karl Johan en vond ik het messing beslag er smerig uitzien. Het was donker en het zat vol vlekken (spetters van Arvid en Fynn van wanneer ze zich uitschudden na het slaapje bij de kachel). Ik probeerde eerst of ik het messing ook met het as van de kachel kon schoonmaken maar dat werkte niet. Daarna probeerde ik het met bi carbonaat maar dat werkte ook niet. Toen heb ik een staal schuursponsje genomen en heb ik het messing met schuurmiddel en dit sponsje schoongemaakt. Ik moest lang poetsen voordat de vlekken wat verdwenen. Helemaal weg zijn ze nog niet maar het messing ziet er nu weer stukken beter uit. 



Het was een klus werk maar wel een klus die veel voldoening geeft. Onze Karl Johan ziet er nu weer uit als nieuw. 's Avonds heb ik hem nog even aangestoken Hij brandt prachtig!



Vandaag hadden we bijna de hele dag regen. Tussen de middag was het eventjes droog en toen heb ik een wandeling met de honden gemaakt. Dat vond ik wat spannend want ik heb mijn handen soms vol aan Gösta en nu had ik Sevs er ook nog bij. Nu is Sevs een heel rustige hond ook aan de lijn zodat ik besloot het erop te wagen, wandelen met twee grote en sterke honden. Het ging prima, beiden gedroegen ze zich uitstekend zelfs bij het passeren van de paarden. Ik ben twee uurtjes met ze op stap geweest en de rest van de dag liggen ze lekker te slapen. 'Ik heb er geen hond aan!'

Morgen ga ik de oven schoonmaken. Die staat op dit moment in de week met bakpoeder en de bakplaten staan vol water met een vaatwasser blokje erin. Als het goed is hoef ik hem morgen alleen maar uit te nemen. We zullen zien.

Een leuk moment in dit weekend was dat de kleine Emke voor het eerst ging staan. Ze was al een poosje aan het oefenen en nu was het ineens zover. We hebben er een vaag beeld van want het staan duurt niet lang en je moet snel je foto maken. Maar toch..... het is vereeuwigd!


Ontvang van mij een hartelijke en vredevolle groet en wordt vervolgd....









 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten