maandag 31 oktober 2022

Zondag thuis

We gingen vanochtend lekker even wandelen in Sätra. Net voordat we Sätra Bruk inreden werden we opgewacht door drie reeën. Toen wij even een stop maakten om hen te begroeten besloten ze helaas toch een beetje afstand te nemen. Een mooie start van onze wandeling.



Sätra ligt eigenlijk vlak bij waar wij wonen, ondanks dat het er meer dan prachtig is komen we  er niet vaak. Het waarom hiervan weet ik niet, we denken er niet altijd aan of willen niet de auto nemen voor het maken van een wandeling. Nu ik het zo opschrijf denk ik dat, dat het is!
We hadden mooi weer het was 13 graden vandaag en de zon scheen ook nog even. 






Na de wandeling hebben we nog een klein blokje om gereden, ook door een stukje omgeving dat nieuw voor ons was. Het was er zo mooi dat ik vergat er foto's van te nemen. We kwamen ook nog eens twee elanden tegen, toen ik mijn camera op orde had waren ze al in de bossen verdwenen helaas. Wat heb je als lezer daar nu aan.....

Vanavond dan, daar valt ook wel iets over te vertellen. We hebben vanavond de film Utvandrarna (2021) gekeken. Utvandrarna is een film gebaseerd op een roman van Vilhelm Moberg. Het verhaal is reeds eerder verfilmd in 1971, die versie hebben we veel eerder al eens gezien. 

De film schildert de emigratie van de vele Zweden naar Noord Amerika in het midden van de negentiende eeuw. Een reis die door een derde van de Zweedse bevolking is gemaakt en die veelal werd ingegeven door grote armoede in het thuisland veroorzaakt door mislukte oogsten en slechte grond. Vanuit Amerika klonk er een lokroep met als boodschap de nieuwe mogelijkheden en betere grond die als het ongecultiveerd was, gratis beschikbaar was.

In deze film die zich afspeelt zo in het midden van de negentiende eeuw wordt het verhaal verteld van Kristina en Karl Oskar Nilsson, een arm boerengezin in Småland die een nieuwe toekomst zoeken in Amerika. Het is een indrukwekkend relaas dat wordt geschetst. 
Een verschil met de film van 1971 is dat deze nieuwe film het verhaal vertelt vanuit het perspectief van Kristina, meer dan uit dat van Karl Oskar. Ook laat deze nieuwe film meer en beter zien wat de omstandigheden in Amerika waren die de immigranten tegenkwamen en staat de film in mindere mate stil bij de erbarmelijke toestanden in het thuisland Zweden. Een ander verschil tussen de beide films is dat de film van 1971 het verhaal van Kristina en Karl Oskar vertelt in samenhang met een groep mensen die emigreerden, die context is in de nieuwe film losgelaten. De nieuwe film van 2021 toont het verhaal van dit gezin op een nog indringender wijze.

De schrijver van de boeken 'Utvandrarna en Invandrarna', Vilhelm Moberg (voorheen journalist) is naar Amerika gereisd om daar contact te zoeken met immigranten voor het verzamelen van  bronmateriaal voor zijn boeken.  Zo stuitte hij op de dagboeken van Andrew Peterson afkomstig uit Sjöarp (gelegen tussen Gränna en Tranås in Småland) welke voor hem een belangrijke bron zijn geweest voor het schrijven van het uiteindelijke verhaal. Zelf heeft hij toen hij 18 jaar was, ook plannen gehad om te emigreren. In 1948 heeft hij met zijn gezin de stap gezet en is hij in Californie gaan wonen.  Het zich opwerken uit de beklemmende armoede is in vele van zijn boeken een thema geweest.

trailer van de film

Zo was onze lange zondag (we hadden een uurtje extra vanwege de wintertijd) toch zomaar weer voorbij.

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten