donderdag 13 oktober 2022

'Vi på den här sidan' of de draai naar rechts

de vorige Zweedse regering

Ulf Kristersson is de leider van de partij 'Moderaterna' en voorafgaande aan de verkiezingen zijn de vier rechtse partijen (Moderaterna, Kristen Demokraterna, Sverige Demokraterna en Liberalerna) een blokverbinding aangegaan en is er  afgesproken dat wanneer het rechterblok mocht winnen, Ulf Kristersson het initiatief tot het bouwen van een nieuwe regering op zich zal gaan nemen. Hij was voor de verkiezingen de lijsttrekker van de grootste partij op rechts.


Het rechterblok heeft de verkiezingen gewonnen echter de 'Moderaterna' zijn niet meer de grootste partij op rechts, dat zijn de 'Sverige Demokraterna' geworden. Deze partij, zo was voor de verkiezingen al afgesproken, zou niet in de regering gaan zitten maar zou een steunende partij zijn in het blok. Dit laatste was ook een voorwaarde voor de 'Liberalerna' tot deelname aan het rechterblok omdat deze 'Liberalerna' eigenlijk politiek gezien de aartsvijanden zijn van de 'Sverige Demokraterna'. 

Vi på den här sidan, het rechterblok

De vorming van een kabinet na de verkiezingen verloopt anders dan in Nederland. Het grootste blok krijgt van de voorzitter van de Riksdag (talmannen) een korte periode de tijd om te sonderen. Dat laatste houdt in  verkennende gesprekken voeren en komen tot afspraken over de nieuw te vormen regering en de verdeling van de ministerposten. Met een korte tijd moet je denken aan enkele weken. 

We zijn nu vier weken na de verkiezingen en Kristersson is druk aan het overleggen in het rechterblok over hoe de regering eruit moet zien. Afgelopen woensdag had hij de deadline en moest hij weer op gesprek bij de voorzitter (Talmannen). Hij had eigenlijk klaar moeten zijn met zijn sonderingsopdracht, iets wat ook binnen de verwachtingen viel omdat hij in zijn verkiezingscampagne steeds had aangegeven dat men 'på den här sidan' (aan de rechterkant)  met één mond sprak. Met andere woorden de afspraken waren aan die kant al gemaakt. Echter woensdag moest Kristersson aan 'talmannen' laten weten nog niet klaar te zijn. Het zou nog om details gaan in de afronding. Welke details dat dan zijn daarover heeft hij naar de pers toe niet gepraat en dat is ook niet gelekt. 'Talmannen' heeft de hand over het hart gestreken en hem nog 48 uur extra tijd gegeven. Vrijdag moet Kristersson om 11.00 uur 's ochtends, weer op gesprek komen.

Link talmannen rechts Ulf Kristersson

Mocht het dan zo zijn dat Kristersson eruit is en een regering kan presenteren in dat gesprek dan gaat de voorzitter een stemming houden in de 'Riksdag' waarin Kristersson wordt voorgedragen als 'statsminister' (minister president). Omdat het rechterblok de meerderheid heeft zal die stemming dan voor Kristersson positief verlopen. Daarna moest Kristersson nog naar de koning en dan is hij verzekerd van zijn nieuwe job. 

Wat hem dan nog rest is het maken van een begroting.

Kijkend met onze Nederlandse ogen gaat dit allemaal heel erg vlot. Toch pruttelt men hier over de lange tijd die het neemt voordat er een nieuwe regering is. Vier weken en twee dagen na de verkiezingen is de op twee na langste periode  in de regeringsvorming. Men ziet het verkregen uitstel dan ook als een verzwakking van de positie van Kristersson en er wordt ook al gesproken over kiezersbedrog (het zou immers allemaal al in kannen en kruiken zijn, de afspraken zouden onderling al zijn gemaakt).

Waarom het lang duurt?

Johan Pehrson (L)

Dat is gissen want we weten het niet allemaal uit eerste hand. Johan Pehrson (leider van de Liberalerna) heeft vanochtend in een interview aangegeven nog niet zeker te zijn over het steunen van Kristersson in de statsminister verkiezing. Pehrson zegt dat die steun niet komt voordat alles helder is en in afspraken is vastgelegd. Waar het op lijkt te haken is of het een regering wordt met ministers uit 'Moderaterna', 'Kristen Demokraterna' en 'Liberalerna' of dat deelname van die laatstgenoemde partij wordt tegengehouden door de 'Sverige Demokraterna'. Er is immers spanning tussen die twee partijen en laatstgenoemde (SD) is in de verkiezingen de grootste partij  geworden en zal een stempel willen drukken op de nieuwe regering en het te volgend beleid. 

links Pehrson (L) rechts Åkesson (SD)

De Socialisten spreken er bij monde van Magdalena Andersson al schande van dat het zo lang duurt. Zeker in een tijd waarin de veiligheid van het land en de bevolking zo onder druk staat (doelend op het Navo Lidmaatschap en de oorlog in Ukraine). Het gesteggel tussen de 'Liberalerna' en 'Sverige Demokraterna' wordt gezien als een verzwakking van de positie van de nieuwe kandidaat statsminister Ulf Kristersson en een bedreiging van de veiligheid van het land.

Ondertussen rolt de SD van het ene schandaal in het andere. Het hoofdartikel in de Dagens Nyheter vanochtend berichtte over niet zuivere vastgoedtransacties door de onderkoning van de SD Gabriel Kroon. 

Het blijft nog even spannend in de Zweedse politiek, de draai naar rechts lijkt niet zonder slag of stoot te gaan.

Ontvang een hartelijke en bovenal vredevolle groet van mij en wordt vervolgd......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten