woensdag 5 oktober 2022

Lekker doorwerken

 

Hard werken helpt om je hoofd leeg te maken. Gisteravond zat mijn hoofd vol met van alles en nog wat, ik kon er maar slecht van slapen. Vanochtend werd ik tot mijn verbazing toch wel energiek wakker. We hadden vandaag heel mooi weer en hebben lekker de hele dag buiten gewerkt. Twee en een halve week weg van huis maakt altijd dat er in de tuin weer veel is te doen. 

Vandaag hebben we denk ik voor de laatste keer dit jaar het gras gemaaid. Dat gaat in de oktober maand niet zomaar. Je moet een dag hebben waarop het gras weer wat droogt en je moet eerst het e.e.a. doen voordat je aan het maaien toekomt. Wel de zon scheen vanochtend lekker en de temperatuur steeg naar grote hoogten zodat ik in mijn t-shirtje buiten stond te werken. Maar Gerrit zou grasmaaien vandaag. Om dit te kunnen doen moest hij eerst de peren opruimen. Hij heeft onze grote kruiwagen van 250 liter, vol peren gezocht. Het was een goed perenjaar dit jaar! Wij eten ze niet en de peren die op de grond vallen zijn ook al heel snel niet meer eetbaar. Na het opruimen van de peren kon hij achter ons huis gaan maaien. Voor huis moest hij eerst beukenootjes bij elkaar harken, onze voortuin ligt nu barstensvol beukennoten. Ik zou ze wel willen gebruiken om mee te bakken maar je moet die nootjes allemaal ontvellen en dat is me echt teveel werk. Alles (beukennootjes en peren) belandt dus in de greppel achter ons huis. Ergens zonde...maar toch.

Ik was de werkdag begonnen met het schoonmaken van de tuinmeubelen en de altan. Daarmee ben ik wel een paar uurtjes zoet geweest. Daarna heb ik Gerrit geholpen met het opruimen van het blad zodat hij weer verder kon met maaien. Ja ja het is weer de tijd van het jaar. We hebben zeker 35 kruiwagens blad verwerkt. Onze tuin ziet er nu weer zo uit alsof het geen herfst is maar dat is zeer tijdelijk. Morgen ligt alles weer vol blad.

We hebben vandaag lang gewerkt. Reden hiervoor was dat we al vroeg op de dag bezoek kregen van LA takvård. Dat is een bedrijf dat het dak van je huis schoonmaakt. Het was nodig ook want er groeide steeds meer mos op en tussen de dakpannen. Wij hebben nu een soort van abonnement bij LA takvård. Ze komen nu elk jaar ons dag inspecteren en indien nodig bijwerken. De dakpannen zijn na de schoonmaak geïmpregneerd met een goedje dat moet voorkomen dat op korte termijn weer mos aangroei op de pannen ontstaat. Over vijf jaar krijgen de dakpannen weer een schoonmaakbeurt. (In Dokkum nooit gedaan maar hier is dat soort dingen anders omdat de weerscondities verschillen).

Op de foto hieronder zie je de mensen van LA takvård bovenop ons dak in actie. Ze zijn bij ons met z'n tweeën, een op elke kant van het dak. Na afloop van de schoonmaakbeurt ruimden ze de smeerboel die van het dak afkwam ook nog een beetje op maar niet helemaal naar onze standaard zodat we zelf ook nog een klusje werk hadden te doen. Nu poetsen we het huis in de herfst meestal wel even en nu hadden we een mooie gelegenheid met een heerlijk resultaat.



Op de foto zie je de man van LA takvård sproeien. Dat mag echter niet met hogedruk gebeuren omdat je dan een beschermlaag van de dakpannen afspuit. Hadden we deze klus zelf gedaan dan hadden we waarschijnlijk de hogedrukspuit erop gezet. 


Wat ik helemaal vergeet te laten zien is hoe mooi het Vångdalen er vanochtend uitzag. Kijk eens op deze foto....

onze 'achtertuin'

Ik ging eerst met Gösta wandelen. Gerrit kon deze keer niet mee vanwege het dakwerk. Aanvankelijk liep Gösta mooi naast me maar eenmaal onderweg bleef hij steeds even staan om te kijken of Gerrit er ook aankwam. Ik moest hem dan echt motiveren om met me mee te lopen. Op een gegeven moment stond hij wederom stil.


Hij wilde voor noch achteruit. Op een gegeven moment ging hij er zelfs bij zitten......


En dan moet je zijn gezichtsuitdrukking eens zien..



Geen wandeling zonder de baas! We zijn maar weer terug gelopen. Overigens moet ik momenteel goed opletten. Er is in onze omgeving namelijk een wolf gesignaleerd. De foto heb ik van het dorpsforum gehaald, iemand heeft hem zo kunnen fotograferen.


Wanneer ik het goed heb begrepen zal dit exemplaar worden afgeschoten. Hij komt namelijk te dicht bij mensen, hij is niet schuw genoeg en dat is volgens de regels die hiervoor zijn een reden om hem af te schieten. Wolven horen schuw te zijn voor mensen. Ik ben hem gelukkig niet tegengekomen tijdens de wandeling. Al was onze wandeling niet lang, mooi was het wel. De zon scheen heerlijk en alles is zo kleurrijk momenteel.


Aan het einde van de dag zag alles er weer netjes uit, iets dat veel voldoening geeft. Fijn even zo'n dag waarop het heerlijk is buiten te zijn.


Ontvang een heel hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.......

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten