vrijdag 27 mei 2022

De moestuin

Ik ben een beetje met de dagen in de war maar het was woensdag dat we boodschappen gingen halen in Mariestad. Net als in Nederland wordt ook hier alles duurder. Bij het afrekenen van de boodschappen deden Gerrit en ik een schatting over de totaalprijs van de spullen die we hadden gekocht. Hieronder liggen ze op de keukentafel. 


We hadden in twee winkels boodschappen gehaald, een portie in de Lidl en eentje in de COOP. Bij elke winkel maakten Gerrit en ik een afzonderlijke schatting. Bij de Lidl dacht Gerrit 75 euro af te rekenen, zelf dacht ik 100 euro. Uiteindelijk bleek het 150 euro te zijn. Bij de COOP was Gerrit's schatting 50 euro en die van mij 70 euro en moesten we 96 euro afrekenen. Duidelijk is dat we niet meer in verbinding zijn met wat de producten in de schappen kosten. De dag ervoor had Gerrit voor 100 euro boodschappen gehaald bij de ICA in ons dorp. Dus al die boodschappen met elkaar 350 euro. Dat is de basis voor de komende twee weken maar we halen af en toe producten uit de plaatselijke ICA, dus met die 350 euro zijn we er nog niet. We klagen niet, gelukkig kunnen we het betalen maar we denken wel elke keer aan die gezinnen die op dit moment heel erg krap zitten en niet weten hoe ze het financieel voor elkaar moeten krijgen. Zij lijden echt pijn!!


Donderdag was het zomaar ineens Hemelvaartsdag of zoals het hier in Zweden heet  'kristi himmelsfärt'. Het was een dag met veel regen. Dikke buien. Bij ons in Undenäs regende het de hele dag. We zijn even naar Hjo gegaan, naar Suzanne en Fredrik. Daar was het een deel van de dag droog dus geen verkeerde keuze. Er was ook nog eens een soort van jaarmarkt en die hebben we met onze honden bezocht. Voor Gösta wel een uitdaging, hij kwam er vele soortgenoten tegen. Ik had er een flinke workout aan :-)
Op de terugweg naar huis belandden we weer in de buien. Een wolkbreuk zo af en toe.


Vandaag, vrijdag, ontwaakten we met zonneschijn. Het grootste deel van de dag was het mooi zonnig weer maar met zeer harde wind die ook nog eens erg koud was, tenminste bij ons. Kijk ons dorp bestaat uit twee delen. Het deel waar wij wonen en waar ook de kerk staat, is het hoger gelegen deel. In de volksmond heet dit deel 'där uppe' (daar boven). Er is ook nog een lager gelegen deel en dat heet dan weer 'där nere' (daar beneden). Hier bij ons (här uppe) waait het vaak stevig, kom je dan aan bij 'där nere' dan blijkt het daar vaak heerlijk warm te zijn met en veel minder wind. Dat is het deel waar wij de jas om de heupen knopen en ons in het zweet lopen. Vaak scheelt het meer dan een jas. We hebben 'där nere' heerlijk gewandeld vandaag. 
Nadien zijn Gerrit en ik onze moestuin ingelopen. Hoe het dit jaar komt met onze moestuin dat weet ik niet. Ik had voorgezaaid in de kweekbakken maar dat is allemaal verdroogd tijdens onze afwezigheid. Nu is het plan om alles in de koude grond te zaaien, afwachten of dit wat gaat worden. Vandaag hebben we de bakken van de moestuin allemaal schoon gezocht en de aarde omgeschept. Er moet nog wat aarde bij, dat kopen we morgen. Nu we alle wildgroei hebben weggehaald ziet het er alweer veel beter uit. Net als vorig jaar wil ik weer een aantal bakken met groente en een aantal met bloemen. Een beetje kleur in de tuin zo in de zomer dat vind ik wel mooi.


We dachten onze moestuin te voorzien van compost uit ons composteer vat. We hebben er twee een echte en een ex waterton zonder bodem die voorheen naast de sauna stond. De bodem is er op een winterse dag uitgevroren omdat we na een saunagang waren vergeten de ton te legen. We schepten eerst de saunaton leeg in de kruiwagen, redelijke compost, daarna wilden we de top van de inhoud van het echte composteer vat in de saunaton scheppen en het onderste deel ervan in de kruiwagen om dit te gebruiken voor de moestuin. De compost was echter van een zo'n slechte kwaliteit dat we dit niet hebben gedaan. We hebben alles leegeschept en om de bomen in de hoek van de tuin aangebracht. Ik zie het voor me, dat wordt een smakelijke plek voor de honden.

Wel morgen dus nieuwe aarde en zaaien in de koude grond. De aardbeien staan goed het ik zie al een paar bloemen. Binnenkort smullen van de zomerkoninkjes.

Na de moestuinklus zijn we nog even naar het Vikenmeer gereden. Prachtige wolkenluchten. Veel heb ik er niet van gezien want toen we daar stonden met de zon op de auto viel ik in slaap. 


Bij het weer wakker worden nam ik nog net even deze foto. 

Geniet van het Hemelvaart weekend en ontvang een hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij!

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten