zondag 29 mei 2022

Via K2R naar vitamine K2

 Ergens deze week waren Gerrit en ik in een nostalgische bui en hadden we een gesprekje over TV programma's van vroeger. Op een gegeven moment ging het over de reclame en wel over het product K2R. Gerrit vroeg mij of ik me dit product nog herinnerde. Ik wel, het was volgens mij een vlekkenmiddel. Zou het nog bestaan zo vroeg Gerrit zich af. Dus ik even zoeken en ja hoor, K2R is nog altijd te verkrijgen.

Een dag later was Gerrit iets aan het opzoeken over Tesla en in die zoektocht kreeg hij een reclame voorgeschoteld over vit K2. Ik zie wel een verband met ons gesprekje van de dag ervoor maar Gerrit denkt dat het toeval is. Nu doet dat er verder niet toe maar in deze post wil ik iets over vit K met jullie delen. Iets dat er toe doet bij processen van ouder worden zoals botontkalking en kalkafzetting in bloedvaten en gewrichtsspleten. We hebben ons er namelijk wat in verdiept omdat het wel interessant is.

Vitamine K daarvan hebben de meeste mensen wel eens gehoord. Het speelt een rol bij bloedstolling en het voorkomen van trombose. Vitamine K verkrijg je door het eten van groene groenten. 

Naast de reguliere vit K heb je ook een vitamine K2. Ik had daar nog nooit van gehoord.  Vitamine K2 krijg je vooral binnen via vette zuivelproducten zoals volle melk, slagroom, kaas en vlees en gefermenteerde groenten. Daarmee zie je al direct een eerste puntje voorbij komen. Want wie eet er tegenwoordig nog vette zuivel. In de reguliere voedingsadviezen wordt ons dit ontraden vanwege de cholesterol. Dat betekent ook dat mogelijk veel mensen een tekort hebben aan vit K2!! 

Is dat erg dan? Daarvoor moet je kijken naar de functie van vitamine K2. Jonge mensen zullen niet direct veel merken van een tekort aan vitamine K2 maar oudere mensen wel. Zij hebben veelal te maken met degeneratieve aandoeningen zoals osteoporose en hart en vaatziekten, calcium afzetting op plekken waar je het niet wilt hebben. Het zijn juist deze degeneratieve aandoeningen waarbij vitamine K2 een rol speelt. Vitamine K2 samen met vit D, zorgt er mogelijk voor dat de calcium afzetting in de zachte weefsels ongedaan wordt gemaakt en brengt het calcium naar de plekken waar het nodig is en dat is botweefsel. Bij een goede vitamine K2-en vitamine D status wordt calcium in botweefsel afgezet en niet in andere weefsels zoals vaatwand, kraakbeen, hart-, long- en nierweefsel. Mogelijk speelt vit K2 ook een positieve rol in de insuline gevoeligheid.

Onderstaande video vertelt er meer over. Helaas in het Engels en ook nog eens snel gesproken. Maar toch met inzichtelijke informatie:


Deze video kent nog een update gepubliceerd op 25april 2022


Ook dit is wel een informatieve youtube video, minder wetenschappelijk onderbouwd maar wel informatief.

Dat vitamine K2 een rol speelt in het sterk houden van onze botten daarvoor lijkt ondersteuning te zijn in wetenschappelijk onderzoek, dat het ook de kalkafzetting in de bloedvaten bij het hart reduceert dat vraagt nog om nader onderzoek.

Natuurlijk kun je zelf ook gaan zoeken op informatie naar vitamine K2 mogelijk geschreven in het Nederlands of in het Zweeds. 

Ik ga zelf denk ik wel een start maken met vitamine K2 als voedingssupplement. 

Ik dacht, ik deel het even......


 






6 opmerkingen:

  1. Interessante blog om te lezen.
    Overigens is het wel zo dat als je antistolling gebruikt je niet zomaar VitK2 suplement mag gebruiken.
    Daarnaast denk ik, als je in staat ben om volwaardige voeding te gebruiken waar dus ook Vit K2 in zit, je geen extra voedingssupplement hoeft te gebruiken. Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk. Toch zou ik altijd even met huisarts of dietist overleggen.
    Zit in het dieet wat jullie volgen eigenlijk onvoldoende vit K2?
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Jet, Dat klopt wat je schrijft over antistolling en Vit K2. Denk dat als je het gaat nemen dat je jezelf er eerst goed over moet informeren. Onderzoek toont aan dat heel veel mensen een vit K2 tekort hebben. Daarnaast zijn er in toenemende mate mensen met een vegetarische- of veganistische voedingswijze. Die zullen zeker een tekort hebben. Zelf gebruiken wij behalve kaas maar weinig zuivel en eten wij ook weinig vlees. Bovendien bevat het aanbevolen voedingspatroon zuivelproducten met een laag vetgehalte en dat is een advies dat veel mensen volgen. Ook die mensen zullen een vit K2 tekort hebben. Het is dus niet zo dat wanneer je denkt gezond te eten omdat de aanbevelingen volgt dat je dan goed zit met je vit K2. Ook multivitamines bevatten geen vit K2. Bovendien is het ook nog eens zo dat het gewenste effect ontstaat samen met vit D. Een ieder zal zijn of haar eigen afweging moeten maken. Het is altijd goed om eens bewust te kijken naar je eigen voedingswijze.
      Groet Johanna

      Verwijderen
  2. Interessant, zelf slikken wij al een aantal jaren Synergo. Dit is ontwikkeld door een Duitse arts en is voornamelijk biologisch, omdat niet alles biologisch als bestaat mogen ze t kenmerk niet voeren, bovendien gaan ze eigenlijk nog een stapje verder. Alles wat we heden ten dagen te kort komen zit hier in, je hoeft dus niet allerlei andere producten ernaast te slikken.

    Synergo Basis is een speciaal voor de ondersteuning van de stofwisseling afgestemde voedingsstoffenmix, gemaakt van meer dan 55 natuurlijke ingrediënten zoals algen, fruitpoeders en plantaardige stoffen. Synergo basis is vegan, glutenvrij en lactosevrij. De zorgvuldige verwerking van de grondstoffen garandeert het behoud van de voedingswaarde van deze waardevolle ingrediënten.

    Synergo Genius bestaat uit meer dan 55 natuurlijke ingrediënten zoals algen, fruitpoeders en plantaardige stoffen met belangrijke voedingsstoffen voor geheugen, hersenprestaties en concentratie. Synergo Genius is veganistisch, glutenvrij en lactosevrij. De zorgvuldige verwerking van de grondstoffen garandeert het behoud van de voedingswaarde van deze waardevolle ingrediënten.

    https://synergoshop.nl
    Ik dacht ik deel t ook even, het is niet bedoeld om reclame te maken, het product verkoopt zich zelf wel... 😉
    als je t niks vind verwijder je t maar...

    Groeten uit Fryslan,

    Willem Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Willem Jan, Dank voor je reactie.

      Ik heb eens gezocht op de ingredientenlijst van dit product. Wel zoals in vele producten die te koop zijn vit K1 maar geen vit K2, de insteek van deze post.

      Algae mixture 30% (Chlorella (Klötze, Germany), Lithothamnium (Ireland), Premium Spirulina (Taiwan), AFA (Klamath Lake, USA))
      Magnesium citrate
      Pea protein
      Blueberry fruit powder (freeze-dried)
      Acerola fruit powder (freeze-dried)
      Pomegranate fruit powder (freeze-dried)
      Pomegranate seed flour
      Bamboo extract (75 % silicon dioxide)
      Seedlings (brown millet, buckwheat) (ground)
      Hemp seeds (ground)
      Raspberry fruit powder (freeze-dried)
      Green tea extract powder
      Zinc gluconate
      Citicolin (CDP Choline)
      Lemon zest extract (freeze-dried)
      OPC (from grape seed extract)
      Dolomite
      Flax seeds (ground)
      N-acetyl-L-tyrosine
      L-ornithine
      L-phenylalanine
      L-theanine
      L-tryptophan
      L-tyrosine
      D-alpha-tocopherol (vitamin E)
      Choline
      Nicotinamide (vitamin B3)
      Calcium D-pantothenate (vitamin B5)
      Pyridoxine hydrochloride (vitamin B6)
      Phylloquinone (Vitamin K1)
      Riboflavin (vitamin B2)
      Thiamine mononitrate (vitamin B1)
      Pteroylmonoglutamic acid (folic acid)
      Biotin
      Chromium (III) chloride
      Cholecalciferol (vitamin D3)
      Methylcobalamin (vitamin B12)

      Voor mezelf heb ik altijd de insteek dat ik wil weten wat ik inneem en wil zien en controleren hoe iets werkt in het lichaam. Daartoe lees ik meestal wetenschappelijke publicaties waarin ik kijk naar de vorm van het onderzoek. Bijvoorbeeld veel deelnemende personen en ook een controle groep. En liefst ook nog een herhalingsonderzoek waaruit vergelijkbare resultaten komen.
      Over het middel dat je beschrijft kan ik hierover helaas niets vinden. Alleen bovenstaande ingrediënten lijst maar dan weer niet waarom er voor deze combinatie van ingrediënten gekozen is en wat die doen in je lichaam. Dat doet bij mij de vraag opkomen over wanneer je naar eigen zeggen een goed product ontwikkeld hebt waarom laat je dat dan niet toetsen. Dan sta je toch sterker in de verspreiding ervan.
      Iedereen maakt daarin een eigen keuze en die zal ik niet veroordelen. Zelf is mijn afweging bovenstaande.
      Hartelijke groet Johanna

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je reactie, en natuurlijk moet ieder zijn eigen keuze maken, volg je eigen gevoel, heel belangrijk....
      De Duitse Arts (Heilpraktikerin) die het ontwikkeld heeft is zelf continu met onderzoek bezig. Overigens ben ik van mening van veel wetenschappelijke onderzoeken teveel door de farmaceutische industrie worden "beïnvloed" maar daar mag ieder anders over denken. Op het blikje staat dat er Menaquinon (Vit. K2) in zit, dus ik ga er van uit dat dat klopt.

      Wij voelen ons er lig super bij, en daar gaat het toch om...

      Fijne dag!

      Verwijderen
    3. Hej WJ,
      Klop dat menaquinon Vit K2 is, stond niet op de ingrediëntenlijst die ik had gevonden. En idd een ieder heeft gelukkig het recht op een eigen keuze.
      Ten aanzien van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek ben ik het met je eens dat resultaten verkleurd kunnen worden beschreven en zich zodoende richten op de sponsor van het onderzoek. Daarom is het juist zo belangrijk dat er een hertoetsing van de resultaten is door een ander liefst onafhankelijk instituut. Geeft dat dezelfde uitkomsten dan mag je erop vertrouwen. Je eigen product onderzoeken is een eerste stap maar dient m.i. te worden opgevolgd door een breder onderzoek anders loop je het risico, net als bij onderzoek met de farmacie als sponsor, dat de resultaten verkleuren naar de gewenste uitkomsten.
      Wel ik wens je een fijne avond toe!
      Hartelijke groet, Johanna

      Verwijderen