zondag 6 december 2020

De bok of de bock, zeg maar Joelbock

 Voor wie ons volgt en voor wie het interesseert....met mijn rib gaat het weer stukken beter en met de knie zet de verbetering in, zullen we maar zeggen.  De ene dag is de andere niet, gisteren ging het heel goed en heb ik er weer een kleine wandeling op gemaakt, wat goed ging en vandaag is ie dan weer wat pijnlijk. Maar echt wel veel beter dan een week geleden. Tot zover de kwalen.

Onze dagen zijn nu wel heel kort aan het worden. Gisterochtend (zaterdag) versliep ik me en werd ik om half elf wakker. Wel dan kun je hier bijna wel blijven liggen want een paar uurtjes later is het alweer donker. Ik was de hele dag wat van slag, van dat verslapen dan, dat was me nog niet eerder overkomen...half elf!!  Maar echt drie uur begint het al te schemeren en een half uurtje later is het donker. Ik las net eventjes de blog van collega blogger Marja Wagemans en die heeft een leuk stukje geschreven over de Poolnacht in dat deel van Scandinavië waar de zon nu niet meer opkomt. Moet je echt even gaan lezen en kijken naar de gelinkte foto's.

De sneeuw is nu helemaal verdwenen, het regende warm water en toen was alles zomaar weer weg. Jammer want het is een heel mooi gezicht en ook veel lichter en vrolijker. Daarom laten we nu maar weer ons eigen licht schijnen want de komende twaalf dagen gaat het volgens Gerrit Nederlands weer worden. Vandaag zondag hebben we de Julbok aangekleed. Hiertoe moeten we eerst altijd drie kruiwagens dennentakken uit het bos snoeien. We doen dat van bomen die omver liggen of we snoeien de takken weg aan de onderkant van een boom. Zo is het net nog verantwoord.

Vorig jaar hadden we ook een bok en zijn we samen (Gerrit en ik) een dag bezig geweest om hem klaar te maken. De takken van vorig jaar hebben we laten zitten. We vonden de bok namelijk ietsje aan de magere kant en zo kwamen we op de gedachte om de bok wat mee te laten groeien. Elk jaar een laagje over het vorige laagje heen. Zo hebben we het gedaan en dat is ons reuze goed bevallen. We konden op deze wijze de nieuwe takken zo tussen de oude takken steken. Wat ook heel leuk was, we hadden hulp! Fredrik en Suzanne kwamen vandaag bij ons, zij zitten de hele week samen te werken in hun appartement, halen net als ons een keer per week boodschappen op een moment dat je verwacht dat het rustig is in de winkel en je op twee meter afstand kunt blijven van anderen en daarom vinden we het vertrouwd dat ze komen. Voor hen is het ook een lang jaar. Gelukkig heeft Suzanne haar kantoor nu op de logeerkamer kunnen maken zodat je het kantoor niet meer elke dag op de keukentafel tegenkomt.


De bok

Dus met z'n vijven gezellig aan de bok gewerkt en het was zomaar klaar. Een dik uurtje en de klus was gepiept. We vinden de bok heel goed gelukt en hij is inderdaad veel robuuster dan vorig jaar.





Ik zei nog van 'neem even wat leuke foto's Suzz!'



Hier is de bok dan helemaal klaar en goed naar onze zin. Op naar de voortuin!


En zo laat hij nu zijn licht over onze voortuin schijnen!

Ik schrijf nu wel steeds over onze 'bok' maar eigenlijk hoor ik te schrijven van 'Joelbock'. Joel is niet hetzelfde als Jul wat de Zweedse benaming is voor kerst. Het Joelfeest is volgens Wiki het Germaans winterzonnewendefeest. Het feest duurt twaalf dagen en de belangrijkste dag is de kortste dag van het jaar. Op deze dag worden ook wel de Joelvuren ontstoken. Er is zelfs een gedicht gevonden van voor 1100 waarin het Joelfeest wordt genoemd. In de tijd van de kerstening zijn Joel en Jul steeds meer samengevallen. Nu vind je overal in de winkels en in de loppisar Julbokken of Joelbockar staan. Dan zijn ze meestal gemaakt van riet. Wanneer de bok buiten staat is hij veelal opgezet met dennengroen. Zo ook die van ons.

Na deze klus hadden we allemaal wel zin in fika waarvoor ik vrijdag een Cheesecake had gebakken. Zittend bij onze kerstboom hebben we de rest van de dag wat keuvelend doorgebracht. Dat geeft een heerlijk ontspannen zondag-gevoel. 

We wensen iedereen een goede (werk)week toe. 


Wordt vervolgd.....

5 opmerkingen:

  1. No Johanna, dat is in potente buik, dêr kinne jim mei foarút! Fijn dat it wer wat better mei dy giet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, de bock ziet er prima uit! Heel leuk en een dankbaar werkje ook, als die zo helemaal in de lichtjes staat te stralen.
    Fijn dat je je alweer wat beter voelt.
    Hier nog weinig kerststemming, alleen wat lichtjes aan het huis zodat het wat gezelliger er uit ziet in de donkere dagen.
    Kerstboom al wel opgehaald, die wordt dan uitgegraven en met kluit kan die dan later weer in de tuin. Van de week versieren.
    Vandaag voor de derde keer Sint gevierd met de kleinkinderen. Bij de andere gezinnen pakjes gebracht die Sint "verkeerd had gebracht" , omdat ie dacht dat het feest weer bij opa en oma was, maar nee dit jaar corona dus niet. We hebben nog zes gelovers dus we kunnen ze nog van alles wijsmaken...ach het is altijd weer leuk als ze zo blij en verrrast zijn met wat kleine cadeautjes. Daar kunnen wij dan weer oprecht van genieten. Overigens wel coronaproef op afstand van onze kinderen. De kleinkinderen knuffelen wij niet echt, mar even op schoot vinden ze toch wel heel fijn. (En wij ook!)
    We hopen werkelijk dat er na kerst weer eens een goed pak sneeuw gaat vallen. Mogelijk kunnen we in het nieuwe jaar dan toch nog naar Zweden. Even afwachten ook hoe het met de vaccins gaat lopen.
    Geniet van de laatste twee adventsweken.
    Groet, Jet



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen wij nog in NL woonden waren we ook nooit zo heel erg vroeg met kerstversieringen. Dan heb je eerst Sinterklaas nog, dan even bijkomen en vervolgens op naar de kerst. Hier in Zweden is de Sinterklaas komen te vervallen en zijn we wat vroeger.
      Wat leuk om zo Sinterklaas met de kleinkinderen te kunnen vieren ook al is het een beetje op afstand. Laten we hopen dat de komst van het vaccin maakt dat we elkaar weer eventjes vast kunnen houden. Wellicht dat men in NL het aantal begroetingszoenen blijvend iets kan reduceren. Zelf vond ik drie altijd eentje teveel :-)

      Verwijderen