vrijdag 4 december 2020

Dag van het licht

We hadden nu toch echt een laagje sneeuw. Gistermiddag begon het te sneeuwen en het bleef sneeuwen tot in de avond. Helaas steeg de temperatuur vannacht weer tot boven het vriespunt zodat vanochtend al een heel deel weer was weggesmolten. 
Gösta vindt de sneeuw echt helemaal geweldig, het was zijn eerste kennismaking ermee. Gisteravond wilde hij al bijna niet meer binnenkomen en vanochtend heeft hij een hele tijd in de tuin gegaloppeerd. 


Wij zijn vandaag volop bezig met het aanbrengen van de kerstsfeer in en rondom ons huis. Gisteren hebben we hiervoor bij de bouwmarkt 'Byggmax' in Mariestad 2 kerstbomen gekocht, eentje voor binnen en eentje voor buiten. Nog nooit hadden we zulke goedkope kerstbomen. 99 SEK per stuk dat is in euro's een tientje per stuk. Beetje sneu voor de Granngården, die naast de Byggmax gelegen is, daar kostten ze 340 SEK per stuk wanneer je er als klant geregistreerd staat. 
Het kiezen van de boom zelf was overigens snel gepiept, ze stonden al ingepakt klaar zodat we geen keuze hadden in de vorm. Er zat dan weer wel een gebruiksaanwijzing bij, aan de onderkant minstens 3 centimeter inkorten. Wij hebben er tien centimeter afgehaald en de boom in een klemvoet geplaatst met water erin, bovendien heb ik hem met water besproeid. Nu maar hopen dat hij het houdt tot en met de kerst en oud en nieuw. Hij staat nu in de kamer uit te hangen, morgen gaan we hem versieren.


Als echte Zweden hebben we de bomen op het dak van de auto gebonden en zo zijn we naar huis gereden. Een boom uit het bos halen is immers 'not done'.



Na een nacht acclimatiseren staat de boom nu uit te hangen in de woonkamer. Ook wel leuk zo zonder versieringen. 

Vandaag hebben we ook de buitenverlichting aangebracht. De kerstboom in de vlaggenmast die stond al een paar dagen maar nu hebben we ook de rest van de verlichting klaar. Helemaal in 'Julstämning'!


Zo ziet het er nu aan de voorkant uit met overal trappetjes verlichting, echt een ding hier in Zweden. Beneden trappetjes en boven sterren. In plaats van een huis vol sterren hebben wij er maar één maar dan wel een hele grote, als wakend oog over ons hele huis. Er was tenslotte ook maar één ster van Bethlehem, die hangt nu bij ons in Undenäs!


Onze kerstboom in de vlaggenmast vind ik ietsje aan de magere kant. Er zitten ongeveer tien strengen aan waarvan er vijf met knipperlichten (wat wij niet wisten bij de aankoop). Daar komt nog bij dat wij naast het dorpshuis wonen waar de kommun (gemeente) elk jaar een grote boom neerzet met heldere verlichting. Daar kunnen wij met onze boom niet tegenop. Maar ik mag er van Gerrit niet meer over zeuren. Dit is onze boom en daar moeten we het mee doen :-) Bovendien krijgen wij ook nog een bok in de voortuin, die gaan we waarschijnlijk zondag maken. Dan is het helemaal perfect en dan zeur ik ook echt niet meer.





 Ook onze spa omgeving heeft nu verlichting gekregen, gisteren gekocht bij de Ö och B spreek uit als UHHHHHH ok Béhhhhhh. We hadden daar twee snoeren gekocht van 12 meter voor 10 euro per snoer. Eentje deed het perfect en eentje deed het perfect voor 10 seconden. Ja.....en waar hebben we dan het bonnetje ook alweer gelaten????? Gelukkig hebben we nog ergens een streng lichtjes liggen maar dan is ook echt alles op. Of nee....in de altan komt nog één van de kerstbomen met verlichting. 

Wel het was dus voor ons een dag van het licht! Vanavond zitten we lekker gezellig in de woonkamer, haardvuur aan, glaasje wijn en een film kijken. We kozen voor 'Hidden Fugures' (2016) Een verfilming van een waargebeurd verhaal over drie gekleurde vrouwen, werkzaam bij de NASA en hun rol bij de eerste bemande ruimtevluchten. De film laat zien hoe intelligentie en briljant zijn  ondergeschikt dreigen te raken aan huidskleur en toont de strijd die deze vrouwen daartegen voeren. Deze vrouwen weten zichzelf onmisbaar te maken en zo hun doelen te bereiken. Een mooie film met een goed verhaal. Zo zitten we zomaar midden in het weekendgevoel.

Gerrit en ik wensen jullie allemaal een fijn weekend toe en ..... blijf gezond, houd afstand, was je handen zo vaak je kunt....nog even volhouden en dan gloort het vaccin aan de horizon.

 Wordt vervolgd.....

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk al die lichtjes, ziet er zo gezellig uit. Die trapjes e.d. zie je inderdaad heel veel. Hier in NL volgens mij mij veel minder. Toch zitten er best mooie tussen, haha, en wie weet, in de toekomst koop ik er misschien ook nog een keer eentje. In DK waar wij meer komen dan in Zwe zie je ze ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej hej Jeanette, wat leuk dat je reageert!! Heel lang geleden heb ik in Nederland ook een trappetje voor het raam gehad. Eventjes was het hip maar al snel raakte het achter de mode. Mijn trappetje is toen op de een of andere manier ook verdwenen en niet vervangen. Hier in Zweden hoort het er helemaal bij en is het ook een fantastisch gezicht nu het zo heel vroeg in de middag al donker is buiten. Ik ben dus fan! Denemarken is een deel van Scandinavië dus daar zullen ze zeker ook voor de ramen staan.

      Verwijderen