vrijdag 25 december 2020

Julafton

 een heel fijn kerstfeest toegewenst

Julafton is voor de Zweden eigenlijk wel de belangrijkste feestdag in het jaar. Het is de avond voor de kerst. Om het feest luister bij te zetten wordt er dan een Julbord gegeten. Dat is een buffet met traditionele gerechten zoals de bekende Zweedse gehaktballetjes maar ook zalm, haring, worstjes, groene kool, bietjes, Janssons frestelse (een gerecht met aardappelen, ui, room en ansjovis en niet te vergeten en een prachtige ham). Het feest wordt meestal gevierd met de hele familie.

Vanavond hebben wij ons eigen julbord gemaakt, niet helemaal met de hierboven genoemde gerechten. Wij hadden bedacht dat iedereen een eigen gerecht zou maken zodat er ook voor ieder een persoonlijke voorkeur op het julbord aanwezig zou zijn. Het was dan gisteren en vandaag ook een drukte van belang in de keukens. 

Om dit te kunnen doen hadden Gerrit en ik, samen met Henk en Chang, dinsdag al  de kerstboodschappen gehaald. Dat wilden we doen op een rustig moment nog voor de drukte uit. In de winkels dragen nu ongeveer de helft van de klanten een mondkapje, we zien een toename hiervan en laveert men voorzichtig om elkaar heen. Ook wij gingen nu met een mondkapje de winkel in. Ieder had een winkelwagen en zo hebben we de diverse lijstjes afgewerkt.

Het resultaat mocht er zijn! Wij hadden pastinaaksoep als voorgerecht, en op het julbord een ham, witlof uit de oven, stoofpeertjes uit Nederland, kruimige friese aardappelen, een linzenschotel, een bloemkool masala , Janssons frestelse en een nut roast, een lemonchello tiramisso en Ris al la Malta. De laatste twee als nagerechten. Het was meer dan genoeg en we hebben ervan gesmuld en zaten 's avonds met kerstbuikpijn op de bank.  Gelukkig is kerst maar één keer per jaar.   

             

ons julbord

in de zwarte ovenschaal de Janssons frestelse


het toetje

Het was veel, mooi, lekker, gezellig en sfeervol.

Zoals de eerste foto laat zien was het buiten zelfs een beetje wit geworden. De temperatuur zakte onder nul en bij het wakker worden was de wereld wit gekleurd. Toch een beetje wit met de kerst dit jaar. 

Overigens zijn wij aan onze tweede kerstboom toe. De eerste boom van 10 euro liet alle naalden vallen. Volgens de anderen kwam dat van de kwaliteit te verwachten bij een aankoop voor 10 euro, volgens ons vanwege de lage luchtvochtigheid in ons huis. Maar hoe dan ook, de vloer werd groen en de boom werd bruin en begon er heel zielig uit te zien. Gelukkig hadden we buiten op de altan nog een reserve boom staan want geen boom met kerst dat vinden we een beetje kaal. Nog een heel gedoe om de boom eerst af te tuigen, op een zeiltje weg te slepen, de nieuwe naar binnen te vervoeren en weer op te tuigen.....dan ben je al snel een uurtje verder. Nu staat er dan wel weer een frisse boom met de kerstdagen en dat is fijn.

                                                                                                   De eerste boom



                                                                                                     De tweede boom

De belevenissen zijn vrij kleinschalig tegenwoordig met koken en bakken en braden. Voor het eerst in mijn leven heb ik banketstaaf gemaakt met zelfgemaakte amandelspijs. Niet moeilijk hoor. Amandelen malen vermengen met suiker en een ei en een smaakje wanneer je dat lekker vindt. Ik deed er een klein scheutje Amaretto door. Twee keer met de ogen knipperen en het was op. Heel lekker volgens de lekkerbekken.


Ik hoop van harte dat een ieder in een grote of een kleine bubbel er een goede kerst van weet te maken. Bij ons lukt dat heel aardig al missen we Femke en Louis wel heel erg. Zij vieren het bij hen thuis dit jaar en ze maken er zeker mooie dagen van.

Wordt vervolgd.......

P.S. de foto's zijn deze keer van Chang en Greetje en maar twee van mezelf (de laatste).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten