vrijdag 11 december 2020

Op de valreep toch nog even een klein projectje

 Dit soort van plaatjes, in dit geval genomen in onze keuken, betekent meestal dat er weer een project loopt. Klopt! Een week geleden ongeveer heeft Gerrit een deksel op de kabelgoot in de kelderdoorgang geplaatst. In die doorgang lopen twee kabelgoten en die zitten propvol kabels echter een deksel heeft er zolang wij het huis hebben niet op gezeten. Het is een wat onaangenaam gezicht al die snoeren in de kelder. Met dat deksel op die ene goot knapte het al heel erg op zodat we besloten de kelder doorgang als volgende project op te nemen. Het wachten was echter op mijn knie.


Wel die knie daar gaat het langzaam maar zeker iets beter mee. Ik kan er weer wandelingetjes op maken en er een hele dag op lopen thuis alleen het ziet er nog een beetje hinkepinkerig uit.

De kelderdoorgang bevat een bovenkant van een trap, die welke ons naar de kelderverdieping voert en een onderkant van een trap, de onderkant van de trap naar de bovenverdieping. De trap naar de kelder had ik in 2017 al eens een opfrisbeurt gegeven.

                                                                                     2017

Toen heb ik ook de muren van de kelder geschilderd en daarmee was de doorgang eerst acceptabel geworden. Maar nu willen we de kelderdoorgang toch graag nog wat verder verbeteren. 
Daarvoor gaat Gerrit de snoeren wegwerken door er een betimmering omheen te zetten en ga ik me opnieuw ontfermen over het opfrissen van de wanden, het schilderen van de onderkant van de trap die ons naar boven voert en het opnieuw schuren en lakken van de trap naar de kelder. Al met al toch wel weer een weekje werk.


Het maken van de omtimmering van de kabels aan de bovenkant van de intallatiekast is een tijdrovend klusje. Er moet namelijk eerst een soort van raamwerk worden gemaakt waar dan een afdekkende plaat hout op gemonteerd kan worden. De balkjes van het raamwerk daar moet Gerrit uitsparingen voor de snoeren in maken en ze opdikken tot ze de maat van de zijbalk van de naar boven voerende trap hebben.
De onderkant van de trap had een wat onbestemde kleur. Volgens mij was het een soort van grondverf want af en toe konden we de met potlood geschreven maten op de traptreden door de verf heen lezen. De grijsgroene kleur gaf de kelder een wat sombere en donkere aanblik. Er zaten ook kieren tussen de liggende en opstaande delen van de trap bij sommige treden. Die treden zijn nu allemaal gekit wat maakt dat de trap ook niet meer kraakt bij het belopen. Ik heb de onderkant twee keer in de grondverf gezet en één keer afgelakt in RAL 9010..




Daar wordt het al een stuk lichter van. De wanden staan nu in de grondverf en het deel van de wanden dat gestuct is heb ik in de muurverf gezet. Zo schiet het al een beetje op.

De trapleuning hebben we tijdelijk gedemonteerd. Die gaan we schuren en opnieuw in de olie zetten, bovendien willen we nieuw beslag voor aan de wand omdat er eentje is afgebroken en de anderen er erbarmelijk uitzien. Dat is nog even uitzoeken hoe dat allemaal heet in het Zweeds en hoe je het kunt verkrijgen. Na even zoeken kom ik er achter dat een trapleuning een 'ledstång' heet en de steunen 'ledstångbeslag' type sekelskiftet (sekel is eeuw en skiftet is de wisseling). Weer wat geleerd! De bestelling wordt afgeleverd bij de buurt-ICA zodat we niet naar Örebro hoeven.

Vandaag hebben we niet heel erg veel kunnen doen omdat het donderdag is en dat is onze boodschappendag. Het is hier nog steeds donker en triest weer. Onderstaande foto's heb ik genomen om 11.15 uur. Geen zonnetje te zien.


De routeplanner gaat vandaag niet van de nachtstand af.


In de winkels was het niet druk. Het boodschappen zelf is niet veel aan met inslaan, afrekenen en weer vertrekken. In de Lidl lopen we altijd nog eventjes langs de non food bakken om toch nog even het gevoel van winkelen te krijgen maar het stelt natuurlijk niet zoveel voor. Winkelen en gezellig een kopje koffie drinken dat is er niet meer bij. In de winkels wordt met een mededeling continu een appel op de klanten gedaan afstand tot anderen te bewaken. Nu de Corona in Zweden erg toeneemt met name in de gebieden buiten de grote steden, bemerken we dat mensen voorzichtiger worden. Wij gaan naar grote winkels waar veel ruimte is tussen de schappen zodat we goed op afstand kunnen blijven.

Het vaccineren begint in januari. Er is voor iedereen een vaccin beschikbaar en men gaat van start met ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Men begint in de regio Stockholm en daarna is onze provincie Västra Götaland aan de beurt. Onderstaand kaartje geeft aan hoe de verdeling in aantallen van het vaccin over het land is ingepland (overgenomen uit de Dagens Nyheter)

Fördelning av vaccindoser

Preliminära siffror på hur vaccinet kommer fördelas under januari/februari för varje region. 

+-Under 100 000100 000 - 250 000250 000 - 500 000Över 500 000Antal doser
Källa: Folkhälsomyndigheten Grafik: Alexander Rindö

Met ons gaat het verder goed, we zijn opgewekt en energiek en we proberen er wat van te maken. Voor nu zijn we eventjes druk met ons kleine projectje.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten